Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Η περιοχή από το Πνευματικό Κέντρο έως και το Τζαμί της Καλούτσιανης αναβαθμίζεται μέσα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό



Στην έγκριση διενέργειας πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών με τίτλο: “Δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και νέας δημοτικής αγοράς δήμου Ιωαννιτών” με στόχο τον σχεδιασμό της νέας Δημοτικής αγοράς και την ενσωμάτωση της στο αστικό τοπίο προχώρησε η δημοτική επιτροπή κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού, Θωμάς Γιωτίτσας, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η ολική αναβάθμιση της περιοχής από το Πνευματικό Κέντρο έως και το Τζαμί της Καλούτσιανης, με στόχο όχι μόνο την εμπορική και οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής αλλά και την ανάδειξη των σημαντικών πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, ως τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη δημιουργία ενός ευρύτερου τουριστικού πόλου έλξης που θα ξεκινά από τις παλιές στρατιωτικές φυλακές έως το Τζαμί της Καλούτσιανης και το Πάρκο στα Λιθαρίτσια.

Τα όρια της περιοχής που αποτελεί αντικείμενο μελέτης του σχεδιαζόμενου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα παρακάτω σημεία:

● Περιβάλλων Χώρος Πνευματικού Κέντρου και Οθωμανικών Μνημείων.

● Νέο Κτίριο Δημοτικής Αγοράς και περιβάλλων χώρος.

● Τμήμα της οδού Αγίας Μαρίνας.

Τα υφιστάμενα κτίρια και οι κατασκευές στην σημερινή λαϊκή αγορά, πρόκειται να απομακρυνθούν για να υλοποιηθεί ο νέος σχεδιασμός.

Η οδός Αγίας Μαρίνας, όπου σήμερα επιτρέπεται η διέλευση και στάθμευση οχημάτων, προορίζεται να χαρακτηριστεί ως πεζόδρομος, με δυνατότητα διέλευσης μόνο για τους κατοίκους της οδού και για οχήματα έκτακτης ανάγκης.

«Ο σχεδιαζόμενος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στοχεύει στην αναζωογόνηση μιας ολόκληρης περιοχής του κέντρου των Ιωαννίνων, η οποία βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο από το Διοικητικό κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια ιστορική συνοικία, ανάμεσα από την Παραλίμνια περιοχή και την Κεντρική πλατεία Πύρρου, με χρήσεις κατοικίας, εμπορίου, και πολιτισμού. Ήδη στην περιοχή λειτουργεί η υφιστάμενη Λαϊκή Αγορά, συνυπάρχοντας με Οθωμανικά μνημεία, το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, τον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το υπό αποκατάσταση Τζαμί Καλούτσιανης. Σκοπός του σχεδιαζόμενου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι η σύνδεση των πολιτισμικών τοποσήμων που εκτείνονται στην εν λόγω περιοχή (και του Δημόσιου χώρου που τα περιβάλλει), μέσα από τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών, καθώς και ο σχεδιασμός ενός νέου κτιρίου που θα στεγάζει ποικίλες χρήσεις Δημοτικής Αγοράς και αγοράς παραγωγών, αποτελώντας ένα ανανεωμένο τοπόσημο», τόνισε ο κ. Γιωτίτσας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο σχεδιαζόμενος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός Ιδεών, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της συγκεκριμένης συνοικίας, καθώς και στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας μιας ολόκληρης ιστορικής περιοχής, ενσωματώνοντας τα υφιστάμενα υπαίθρια, κτιριακά και τοπολογικά χαρακτηριστικά του αστικού τοπίου.

Ο κ. Γιωτίτσας ξεκαθάρισε τέλος ότι η απόφαση για την έγκριση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι το πρώτο από τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Οι όροι δημοπράτησης του διαγωνισμού και η προκήρυξη του θα έρθουν σε νέα συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής μέσα στον Οκτώβριο που, ενώ το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία και η εκπόνηση των οριστικών μελετών, πάνω στις κατευθύνσεις που θα έχει δώσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου