Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η Kατανάλωση Eντόμων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία


Από την 1η Ιανουαρίου 2018 τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/2238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2015, που εισάγει την έννοια των «νέων τροφίμων», συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των επιμέρους τμημάτων τους. Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είδη εντόμων είναι οι αλευροσκώληκες, οι γρύλοι του σπιτιού, οι κατσαρίδες και οι μεταναστευτικές ακρίδες.

Οι αλευροσκώληκες, οι γρύλοι του σπιτιού, οι κατσαρίδες και οι μεταναστευτικές ακρίδες στοχεύονται συγκεκριμένα για ανθρώπινη κατανάλωση. Γιατί επικεντρώνονται σε αυτά τα λίγα είδη, όταν υπάρχει μεγάλη ποικιλία πιθανών τροφών για τον άνθρωπο; Υπάρχουν ανησυχητικά δεδομένα που προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες, πέρα από την κραυγαλέα προπαγάνδα.

Το κυριότερο αφορά τα τοξικά έντομα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, παράσιτα βρέθηκαν στο «ζωϊκό κεφάλαιο» του 81% των εκτροφείων εντόμων. Στο 30–35% των εκμεταλλεύσεων, τα παράσιτα ήταν παθογόνα για τα ζώα ή/και τον άνθρωπο.

Η μελέτη του Pedro L. Oliveira, με τίτλο: “A parasitological evaluation of edible insects and their role in the transmission of parasitic diseases to humans and animals”, διερεύνησε παρασίτα σε 300 οικιακές φάρμες και καταστήματα κατοικίδιων ζώων στην Κεντρική Ευρώπη. Από 75 φάρμες αλευροσκώληκες, 75 γρύλους σπιτιού, 75 κατσαρίδες Μαδαγασκάρης και 75 μεταναστευτικούς τόκους, εντοπίστηκαν παράσιτα σε 244 φάρμες (81,33%). Σε 206 περιπτώσεις (68,67%) ήταν παθογόνα μόνο για τα έντομα, σε 106 (35,33%) δυνητικά για ζώα και σε 91 (30,33%) δυνητικά παθογόνα για τον άνθρωπο.

Η παρασιτολογική εξέταση υποδηλώνει ότι τα εδώδιμα έντομα μπορεί να είναι ο σημαντικότερος φορέας παρασίτων για τα οικόσιτα εντομοφάγα ζώα. Επιπλέον, η χιτίνη (chitin) προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στον άνθρωπο, ίσως ως τρόπος του σώματος να προειδοποιεί να μην καταναλώνεται ο εξωσκελετός των εντόμων.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η χιτίνη εκκινεί την έμφυτη φλεγμονή των πνευμόνων τύπου 2 μέσω μη καθορισμένων μονοπατιών. Αντίστοιχα, η κατανάλωση χιτοζάνης (chitosan), που παρασκευάζεται από χιτίνη, οδηγεί στην εξάντληση βιταμινών στον ανθρώπινο οργανισμό, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Παρά την υποτιθέμενη διατροφική αξία, τα έντομα μπορεί να είναι τοξικά: μπορούν να εξαντλήσουν τον οργανισμό από βιταμίνες, να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να προκαλέσουν αλλεργίες και να φιλοξενήσουν παράσιτα. Παρά τα προφανή προβλήματα, η «βιωσιμότητα», η «υπερθέρμανση του πλανήτη» και η «ρύπανση» χρησιμοποιούνται ως λόγοι για την προώθηση της κατανάλωσης εντόμων.

Το WEF προωθεί έναν ευρύτερο στόχο: να επαναπροσδιορίσει την ανθρώπινη εμπειρία στη Γη, δημιουργώντας ριζικές αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων. Οι πόροι θα θεωρούνται πολυτέλεια και το κοινό πρέπει να ικανοποιείται με λιγότερα.

Έτσι, τα έντομα δεν είναι μόνο αηδιαστικά στην ιδέα. Είναι φορείς αρρώστιας και ασθενειών, μπορούν να μολυνθούν με παράσιτα επικίνδυνα για τον άνθρωπο, να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να προκαλέσουν αλλεργίες και να εξαντλήσουν βιταμίνες. Με αυτόν τον τρόπο, η κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει την εξάρτηση του ανθρώπου από τη φαρμακοβιομηχανία και τα εμβόλια.

Υπάρχει επίσης ένα σχεδόν φιλοσοφικό στοιχείο: επιμένουν να τρώμε έντομα, ενώ οι άνθρωποι δεν πρέπει. Στα μάτια τους, το κακό παρουσιάζεται ως καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου