
Θέμα 24ο: Έγκριση σύναψης μνημονίου κατανόησης διασυνοριακής συνεργασίας για τον Αώο (Βιόσα)
(Δημοτικό Συμβούλιο 26.03.2025)
Τατιάνα Καλογιάννη: «Aντί να ασχολούμαστε με την Παμβώτιδα και τη λεκάνη απορροής της που είναι απολύτως συνυφασμένη με τον τόπο και τους συνδημότες μας, καλούμαστε να εγκρίνουμε ένα Μνημόνιο διασυνοριακής συνεργασίας για τον Αώο, ενώ ο Δήμος μας βρίσκεται εκτός λεκάνης απορροής του Αώου!»
Σε κάθε σελίδα του Μνημονίου εμφανίζονται 4 οργανώσεις (Espid 4Vjosa, Euronatur, Ecoalbania, Austrian Development Agency). Με ποιον τρόπο επιλέχτηκαν αυτές, καθώς καμία τους δεν είναι ελληνική; Όχι μόνον αυτό, αλλά πρόκειται για οργανώσεις με δραστηριότητα στον μη ανεπτυγμένο κόσμο. Ενδεικτικά, η Austrian Development Agency δραστηριοποιείται και έχει γραφεία (σύμφωνα με την ιστοσελίδα της) στην Αλβανία, την Αρμενία, τη Μοζαμβίκη, τη Μπουρκίνα Φάσο (Ουαγκαντούκου!). Τι θα μπορούσε αλήθεια ο Δήμος Ιωαννιτών να αποκομίσει από τη συνεργασία του με αυτές τις περιοχές;
Τα Ελληνο-Αλβανικά Μνημόνια συνεργασίας επί των υδάτων τα χειρίζονται τα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και ΥΠΕΝ και όχι οι Δήμοι. Ομοίως, και τις Οδηγίες για τα ύδατα και τις πλημμύρες (2000/60/ΕΚ και 2007/60/ΕΚ), οι οποίες εφαρμόζονται σε όλα τα Υδατικά διαμερίσματα της χώρας και στις λεκάνες απορροής ποταμών (ΛΑΠ), συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Αώου.
Συνεπώς, τα αναφερόμενα στο Μνημόνιο για «Συμμετοχή σε δημόσιες διαβουλεύσεις για το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμών (RBMP) και τα Σχέδια Διαχείρισης Πλημμυρών (FRMPs)» είναι άνευ σημασίας. Δεν γνωρίζουν, άραγε, οι συντάκτες του ότι αυτό γίνεται εδώ και μια 15ετία, μέσω των Σχεδίων Διαχείρισης των ΛΑΠ;
Αναφέρεται ακόμα στο Μνημόνιο ότι ρόλος του Δήμου μας θα είναι η «Προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων από εκτεταμένη αλιεία και ρύπανση». Δεν θα έπρεπε ο κος Αντιδήμαρχος να μας είχε εισηγηθεί 3-4 προτάσεις που θα αναλάβει ο Δήμος μας για την προστασία της αλιείας στον Αώο;
Η δημοτική αρχή, δηλαδή, εισηγείται να υπογράψουμε ένα γενικόλογο Μνημόνιο για την προστασία ενός ποταμού, του Αώου, ενώ ο Δήμος μας βρίσκεται εκτός λεκάνης απορροής του Αώου!
Μας καλεί ειδικότερα να συνεργαστούμε με μικρούς αλβανικούς δήμους, στη λεκάνη απορροής του Αώου για «την κατάλληλη διάθεση των στερεών αποβλήτων», «τη μείωση της ρύπανσης από φυτοφάρμακα», «την προετοιμασία για τον κίνδυνο πλημμύρας» και άλλα παρόμοια. Είναι προφανές ότι τα περιλαμβανόμενα στο Μνημόνιο δεν αφορούν τον Δήμο μας, συνεπώς, δεν τα προσυπογράφουμε! Αναρωτιόμαστε όμως, ποια η σκοπιμότητα εισήγησης μιας τέτοιας πρότασης.
Επισημαίνεται ότι ο Αώος προστατεύεται στο σύνολό του από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, το μεγαλύτερο της χώρας μας, το οποίο θεσμοθετήθηκε πριν από 20 χρόνια (ΦΕΚ 639/Δ/2005), επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με πολιτική ηγεσία τους Γεώργιο Σουφλιά και Σταύρο Καλογιάννη.
Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή, αντί να χάνει χρόνο εισηγούμενη θέματα άσχετα με τον Δήμο μας, να σκύψει πάνω στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Παμβώτιδα και τη λεκάνη απορροής της. Δυστυχώς, καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί για τη λίμνη μας εδώ και χρόνια. Καμία σοβαρή συζήτηση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, απλώς περιμένουμε να εκδοθεί κάποτε ένα Π.Δ. προστασίας της. Θυμίζω ότι η σχετική μελέτη έχει ανατεθεί εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια!
Για τη λίμνη μας λοιπόν να συζητήσουμε, που είναι απολύτως συνυφασμένη με τον τόπο και τους συνδημότες μας. Για την ποιότητα και ποσότητα των υδάτων της, την απορρύπανσή της, τον εμπλουτισμό της, την άρδευση του λεκανοπεδίου, κυρίως δε την ύδρευση του Δήμου μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, σήμερα, συζητάμε ακόμα για την οριοθέτηση των ζωνών προστασίας των γεωτρήσεων υδροδότησης του Δήμου!
Αυτά τα θέματα πρέπει να συζητήσουμε και να λάβουμε αποφάσεις, εν όψει μάλιστα εξαιρετικά δυσμενών προβλέψεων σε ό,τι αφορά τη λειψυδρία και τις επιπτώσεις της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου