
Σε μια δημοσκόπηση που ταράζει τα νερά της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η εταιρεία Interview (για λογαριασμό της εφημερίδας Political) δίνει στο υπό ίδρυση κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού τη δεύτερη θέση με 14,5%, πίσω μόνο από τη Νέα Δημοκρατία (23,9%) και μπροστά από ΠΑΣΟΚ (10,5%) και υποθετικό κόμμα Τσίπρα (10%).Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9-12 Ιανουαρίου 2026 σε δείγμα 2.709 ατόμων ηλικίας 17+ ετών και εξετάζει δύο σενάρια: την τρέχουσα πρόθεση ψήφου (όπου η ΝΔ προηγείται με 26,4% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στο 12,1%) και το υποθετικό σενάριο καθόδου των νέων κομμάτων Καρυστιανού & Τσίπρα.
Τα ποσοστά στο σενάριο με τα νέα κόμματα:Νέα Δημοκρατία: 23,9%
Κόμμα Καρυστιανού: 14,5%
ΠΑΣΟΚ: 10,5%
Κόμμα Τσίπρα: 10%
ΚΚΕ: 5,5%
Ελληνική Λύση: 5%
Πλεύση Ελευθερίας: 4,5%
(ακολουθούν μικρότερα κόμματα όπως Φωνή Λογικής, ΜέΡΑ25 κ.λπ. κάτω από 4%)Το εύρημα αυτό δείχνει ότι η Μαρία Καρυστιανού, ως πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών, μετατρέπει την ηθική της δύναμη και την οργή για την τραγωδία των Τεμπών σε εκλογική δυναμική, προσπερνώντας εύκολα τον Αλέξη Τσίπρα.Από πού αντλεί δύναμη η Καρυστιανού;Η μεγαλύτερη δεξαμενή είναι οι αναποφάσιστοι (28,5% όσων λένε «πολύ πιθανό» να την ψηφίσουν), ενώ ακολουθούν ψηφοφόροι από:«Άλλο» (25-26%)
Πλεύση Ελευθερίας
ΜέΡΑ25
Ελληνική Λύση
Με άλλα λόγια, το κόμμα της κινείται κυρίως στον χώρο της διαμαρτυρίας, των απογοητευμένων από το πολιτικό σύστημα και των μικρών/αντισυστημικών κομμάτων.
Τι σημαίνει αυτό πολιτικά;Η ΝΔ παραμένει πρώτη δύναμη, αλλά με μειωμένα ποσοστά και με εμφανή το κίνδυνο να περάσει δεύτερο κόμμα, καθώς το κόμμα Καρυστιανού ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί.
Το ΠΑΣΟΚ πέφτει στην τρίτη θέση και κινδυνεύει σοβαρά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν εξαφανίζεται (2,3%), ενώ ένα κόμμα Τσίπρα τον «χτυπάει» καίρια (27% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν εκεί).
Η αντιπολίτευση γίνεται ακόμη πιο κατακερματισμένη, με μάχη για την 5η θέση μεταξύ ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και Πλεύσης.
Η δημοσκόπηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τις πρώτες δηλώσεις της Καρυστιανού για την οργάνωση του κόμματος και δείχνει ότι η ηθική οργή για τα Τέμπη μπορεί να μετατραπεί σε πολιτική ανατροπή.Πάντως, τα ποσοστά παραμένουν υποθετικά, καθώς το κόμμα δεν έχει ακόμα ιδρυθεί επίσημα, ούτε έχει παρουσιάσει πρόγραμμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μαρία Καρυστιανού έχει γίνει ο μεγαλύτερος καταλύτης της πολιτικής συζήτησης στην αρχή του 2026.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου