Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ταραχή από σενάρια για έξοδο 10 βουλευτών – Δεν απαντά ο Τσίπρας στην πρόκληση Κασσελάκη, γρίφος ο Πολάκης



Πυκνώνουν ξανά τα σύννεφα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 7 – 8 Σεπτεμβρίου. Έξι μέρες πριν τη συνεδρίαση το άκρως συγκρουσιακό σκηνικό έχει στηθεί... με τις εξελίξεις να είναι ανοιχτές.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προκαλεί και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να τοποθετηθεί ανοιχτά για όσα συμβαίνουν και όχι μέσω κύκλων και διαρροών και να μην επιτρέπει σε «αυτόκλητους ερμηνευτές του» να τον συρρικνώνουν από πρώην πρωθυπουργό σε «αρχηγό ομάδας».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να απαντήσει στην πρόκληση Κασσελάκη, αλλά θα τηρήσει αποστάσεις από την εξελισσόμενη σύγκρουση.
Στα «κόκκινα» εν όψει της συνεδρίασης του Σαββάτου

Όσον αφορά το θέμα που έχει τεθεί για κάλπη, ο κ. Κασσελάκης καλεί όσους θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για μια νέα προεδρική εκλογή να καταθέσουν επίσημα την πρότασή τους στην επερχόμενη σύνοδο της ΚΕ.

Ο Παύλος Πολάκης δείχνει να ετοιμάζεται για πρόταση μομφής, ενώ από την άλλη οι 87 δεν είναι ακόμη σαφές αν θα τη στηρίξουν και πώς ακριβώς θα κινηθούν. Παράλληλα, με δεδομένους και τους συσχετισμούς στην πρόσφατη ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου 12 βουλευτές ψήφισαν κατά και 4 «παρών» στην εισήγηση Κασσελάκη, έχουν φουντώσει σενάρια για «ανεξαρτητοποιήσεις» άνω των 10 βουλευτών που πλέον δυσφορούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ («Καθημερινή»).

Το σκηνικό συμπληρώνει η επικείμενη απόφαση για την τύχη του Χρήστου Σπίρτζη, με τον ίδιο, να καταγγέλλει «προειλημμένη απόφαση» διαγραφής του, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Γιάννη Μπενίση και τη Γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου, λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας του να απολογηθεί (την Τρίτη, 3.9).


Οι διεργασίες εντός της εβδομάδας που ξεκινά αναμένεται να χτυπήσουν κόκκινο εν όψει της συνεδρίασης του Σαββατοκύριακου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, για μια ακόμη φορά επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα και του «πετάει το γάντι», πολώνοντας έτσι το κλίμα με τους «τσιπρικούς» και ευρύτερα τους 87, τους οποίους καλεί να τον αμφισβητήσουν επίσημα στην ΚΕ. Απορρίπτει έτσι το αίτημα Γεροβασίλη να προκαλέσει κάλπες με δική του πρωτοβουλία, εκ της ηγετικής του ιδιότητας και ευθύνης για να δώσει λύση στο δράμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα περί κάλπης ως λύση εκτόνωσης έχει στηρίξει ο Νικόλας Φαραντούρης, δυνητικά ανεξάρτητος υποψήφιος αν προκληθούν κάλπες, ενώ έμμεσα φαίνεται να στηρίζεται και από τον αποπεμφθέντα Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος μετ’ επιτάσεως θέτει θέμα «λανθασμένης και επιζήμιας πολιτικής της ηγεσίας». Την ίδια ώρα αποφεύγει να επιτεθεί στον Παύλο Πολάκη, τον οποίο σταθερά, διαχωρίζει από το έτερο μπλοκ αμφισβήτησής του.

Πολάκης: ετοιμάζεται να «πατήσει το κουμπί»;

Ο Παύλος Πολάκης φέρεται «αποφασισμένος να καταθέσει πρόταση μομφής και να δηλώσει υποψηφιότητα» σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα «Documento». Σε ανάρτησή του το βράδυ του Σαββάτου διαμηνύει πως «τώρα που τελείωσε» (εννοεί τον γάμο του Στ. Κασσελάκη), «ήρθε ο:


-Καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

-Καιρός για σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση

-Καιρός να βάλουμε πλώρη να τους ρίξουμε


-Καιρός για πρόγραμμα και σχέδιο ανάταξης της κοινωνικής πλειοψηφίας σε σύγκρουση με τη διαπλοκή !».

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, δε μοιάζουν ασφαλείς εκτιμήσεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Αν δηλαδή ο Χανιώτης βουλευτής «διαπραγματεύεται» με την ηγεσία τον ρόλο του σε σενάριο τυχόν επιστροφής του, ή αν είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί και «όπου βγει». Στην Κεντρική Επιτροπή, εφόσον καταθέσει πρόταση μομφής, αυτή δε θα περάσει αν δεν στηριχτεί από τους 87, και ακόμη και τότε είναι αμφίβολο.
Οι 87 και τα σενάρια «αυτονόμησης» άνω των 10 βουλευτών

Οι 87 οι οποίοι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις οι οποίες θα ενταθούν τα επόμενα 24ωρα, δεν έχουν καταλήξει αν θα στηρίξουν μια τέτοια πρόταση μομφής, καθώς υπάρχει και ο «μπαμπούλας» της ταύτισης με τον Πολάκη για αρκετούς. Επίσης, υπάρχει και η παράμετρος Σπίρτζη, που γεννά το ερώτημα πώς θα αντιδράσουν αν περάσει η διαγραφή του (αυτό αναμένεται να συμβεί): θα «αποχωρήσουν» από τη συνεδρίαση ή τα όργανα, ακόμη και από την ΚΟ (όσοι είναι βουλευτές); Κι ακόμα θα απαντήσουν ενιαία ή θα εμφανιστούν διαιρεμένοι;

Στο μεταξύ, έχουν ανοίξει και σενάρια «ανεξαρτητοποιήσεων» άνω των 10 βουλευτών, σύμφωνα με την Κυριακάτικη «Καθημερινή», με βάση τα πρόσωπα που ψήφισαν κατά ή και «παρών» στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ. Κάτι που διαμορφώνει την προοπτική μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόπλασμα για ένα «νέο φορέα» της προοδευτικής παράταξης.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές που ψήφισαν κατά της εισήγησης Κασσελάκη στην ΚΟ είναι οι Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Διονύσης Καλαματιανός, η Μαρίνα Κοντοτόλη, ο Κώστας Μπάρκας, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Αθηνά Λινού, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, και ο Γιώργος Ψυχογιός. Από αυτούς τους 12 βουλευτές, μετά την διαγραφή Λινού μένουν 11, αν και σε αυτούς υπολογίζεται πλέον και η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία μόλις ορκίστηκε στην θέση του Όθωνα Ηλιόπουλου, ενώ κοντά τους φέρεται να είναι και ο Μίλτος Ζαμπάρας ο οποίος ψήφισε «παρών».

Σημειώνεται πάντως, ότι στην συνέντευξή της στο Action, απαντώντας σε σενάρια αποχώρησης η Όλγα Γεροβασίλη, διεμήνυσε πως «εγώ είμαι παραμένω ΣΥΡΙΖΑ και είμαι και ανθεκτική και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να υπάρξει αλλαγή πορείας».

Σε αυτό το περιβάλλον, ο Νίκος Παππάς καλεί σε χαμήλωμα των τόνων και επανεκκίνηση με επικέντρωση στην υλοποίηση των αποφασισμένων στο Συνέδριο αποφάσεων. Στο παρασκήνιο βέβαια, φέρεται να έχει ριχτεί στη μάχη των συσχετισμών για την αποτροπή διαρροών από το προεδρικό μπλοκ, ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα περάσει η πρόταση μομφής.



topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου