Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ - Διάθεση συνεργασίας ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών





Σενάρια… συνεργασίας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών με μια… κοινή κάθοδο σε αυτές,


 άφησαν χθες, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, «Ήπειρος Ανατροπής» και «Συμμαχία Πολιτών».

Οι κ.κ. Μπασιούκας και Ζάψας, σημείωσαν χθες πως υπάρχει διάθεση συνεργασίας, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2014, χωρίς ωστόσο τότε να προχωρήσει το σενάριο αυτό, κυρίως εξαιτίας των κομματικών μηχανισμών που είχαν διαφορετική άποψη για τις συνεργασίες.
Από τότε πέρασαν χρόνια και τώρα, το σενάριο, επανέρχεται στο τραπέζι καθώς οι πολιτικές ζυμώσεις έχουν ήδη προχωρήσει ενώ συν διοργανώνεται και η πρώτη κοινή εκδήλωση για τον «Κλεισθένη Ι».
Οι επικεφαλής των παρατάξεων υπογράμμισαν ότι η όποια κίνηση έχει «καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα», λέγοντας ότι οι παρατάξεις «δεν πρέπει να καπελώνονται από τα κόμματα»
Οι δυο παρατάξεις φέρνουν στο προσκήνιο και θέτουν στο επίκεντρο της δημοσιότητας το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» προκαλώντας- πέραν των όποιων άλλων πολιτικών σχολίων, και κουβέντα για το νομοσχέδιο- που εάν και εφόσον ψηφιστεί, θα αλλάξει το τοπίο στην αυτοδιοίκηση καθιερώνοντας την απλή αναλογική.
Μια αλλαγή που φέρνει τα πάνω κάτω και προκαλεί πονοκέφαλο σε αρκετούς αυτοδιοικητικούς σε όλη τη χώρα που εκφράστηκε με κοινό ψήφισμα της ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ.
Η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι περιφερειακές παρατάξεις θα γίνει στο ξενοδοχείο Du Lac, στις 11 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7.00 μ.μ. με ομιλητές τον Κώστα Πουλάκη Γ.Γ. Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τον βουλευτή Ηρακλείου με το «Ποτάμι» Σπύρο Δανέλλη.
Θα απευθύνει χαιρετισμό η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, πρώην επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής».
«Κατά την άποψή μας υπάρχει ένα δεδομένο πλαίσιο συζήτησης για την ΤΑ:
Η υπάρχουσα κατάσταση, με την υπάρχουσα εμπειρία, πρέπει να αλλάξει για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Α και Β βαθμού ΤΑ για τους διοικούντες αλλά κυρίως και για τους πολίτες.
Υπάρχουν ορισμένες ώριμες προτάσεις που προϋποθέτουν αλλαγές πρώτα στο σύνταγμα και επομένως δεν μπορεί να γίνουν τώρα. Λέγεται ότι θα επακολουθήσει και «Κλεισθένης ΙΙ» Η παρούσα κυβέρνηση εμπεριείχε στον προγραμματισμό της μεταξύ άλλων και προτάσεις για αλλαγές στην ΤΑ και επομένως πολλά ήταν γνωστά σε όλους μας.
Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου συστήθηκαν επιτροπές σε κεντρικό επίπεδο που μετά εξαντλητικό διάλογο κατέληξαν στην υπάρχουσα πρόταση Σ/Ν και εμείς τώρα καλούμαστε να την κρίνουμε, να προσθέσουμε και να αφαιρέσουμε μέχρι που να ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο. Ήδη έγινε συζήτηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και σε Δήμους όπου κατατέθηκαν οι απόψεις παρατάξεων και συμβούλων.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο σας γνωστοποιούμε την πρότασή μας να συνεχίσουμε και να προεκτείνουμε αυτόν τον διάλογο στην πόλη μας ενεργοποιώντας όλες και όλους όσους ασχολούνται με την ΤΑ Α και Β βαθμού, τους ενεργούς αλλά και τους απλούς πολίτες να συμμετάσχουμε όλοι γόνιμα στον προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας αρχίζοντας από τη γειτονιά μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπασιούκας καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Ζάψας που υποστήριξε ότι δεν έγινε διάλογος για το νομοσχέδιο και ειδικά «για την πέτρα του σκανδάλου» όπως είπε, «την απλή αναλογική». Ο κ. Ζάψας είπε ότι ούτε στην ΕΝΠΕ αλλά ούτε και στην ΚΕΔΕ συζητήθηκαν τα θέματα γιατί οι επικεφαλής δεν το θέλησαν.
Υποστήριξε, όμως ότι «ουσιαστική συζήτηση δεν έγινε ούτε στο περιφερειακό συμβούλιο και ότι ήρθε έτοιμο το ψήφισμα της ΕΝΠΕ». Ο κ. Ζάψας τόνισε ότι «πέραν της απλής αναλογικής υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να αναλυθούν» καλώντας όλους να συμμετάσχουν στην συζήτηση και στον διάλογο που επιχειρούν να κάνουν.
Σε ερωτήσεις για την κοινή κάθοδο των δυο παρατάξεων, κάτι που όπως είπαμε είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν και χάλασε.. ο κ. Ζάψας υποστήριξε ότι η συνένωση των δυο παρατάξεων θα δυναμώσει και τις δύο πλευρές προσελκύοντας καλύτερα στελέχη και ισχυροποιώντας και τις δυο πλευρές απέναντι σε «μια πανίσχυρη» όπως χαρακτηριστικά είπε, παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη. «Η Ισχύς εν τη ενώσει» κατέληξε ο κ. Ζάψας δείχνοντας τις προθέσεις συνένωσης και συνεργασίας.



anex.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου