Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Παρουσίαση Its Kale Festival Ioannina 2018








Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Ιωαννίνων παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Its Kale Festival Ioannina 2018.



Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Κ. Σουέρεφ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μπέγκας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Όπως γνωρίζετε ένα από τα σημαντικότερα ιδιοσυστατικά στη ζωή μιας κοινωνίας είναι ο πολιτισμός.




Αποτελεί την αναγκαία συνθήκη τόσο για την συνοχή της, όσο και για την ευημερία της.

Γιατί η καλλιέργεια και η άνθιση του πολιτισμού, εξασφαλίζουν καλύτερη λειτουργία μιας κοινωνίας και την ανάπτυξη των πολιτών της.

Κατ εξοχήν σημείο του πολιτισμού είναι η ομαδικότητα και η συνεργασία. Είναι η ανοικτή σκέψη, η ανοχή στο διαφορετικό, η κατανόηση του «άλλου» και η διεύρυνση των οριζόντων.

Και πάνω απ όλα, η συμμετοχή.

Και όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτά είναι και τα βασικά ζητούμενα στη σημερινή μας εποχή. Μια εποχή ατομικότητας και απομόνωσης.

Μια εποχή αποξένωσης και επιφυλάξεων απέναντι στη διαφορετικότητα.

Από την πρώτη στιγμή έχουμε αναφερθεί στο τρίπτυχο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής για τον Πολιτισμό.

Ο πολιτισμός ενώνει, ο πολιτισμός προάγει, ο πολιτισμός προβάλει. Στο τρίπτυχο αυτό συμπυκνώνεται και η στρατηγική του Πνευματικού Κέντρου.

Και σε αυτή τη λογική εντάσσεται και το Its Kale Festival, την δεύτερη διοργάνωση του οποίου παρουσιάζουμε σήμερα.

Για το φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις του θα μιλήσει αναλυτικά ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος.



Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε και την μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση τόσο του φεστιβάλ, όσο και του συνόλου των δράσεων και εκδηλώσεων πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου.

‘Όπως γνωρίζετε η δημοτική αρχή καταβάλει μια πολύ μεγάλη και συστηματική προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας, την δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεων για το άνοιγμα σε νέες αγορές.

Και είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια αυτή να υπάρχουν και τα κατάλληλα εργαλεία και μέσα, που θα ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ταυτότητα και το προφίλ της περιοχής μας.

Από την μεριά μου θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες των Ιωαννίνων να στηρίξουν το φεστιβάλ, αλλά και όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου, τόσο στο κέντρο, όσο και σε όλες τις δημοτικές ενότητες και κοινότητες του δήμου μας.

Ενώ παράλληλα θα ήθελα να καλέσω και τις επιχειρήσεις και τους θεσμούς της περιοχής μας να στηρίξουν το Its Kale Festival, με όποιο τρόπο μπορούν.



Τέλος να ευχαριστήσουμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τον υπευθύνό της κ. Κων/νου Σουέρεφ, για την συνεργασία, αλλά και τους εργαζομένους του Πνευματικού Κέντρου για τη σημαντική συμβολή τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Φεστιβάλ» κατέληξε ο κ. Μπέγκας

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος ο οποίος ανέφερε:

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε το δεύτερο βήμα ενός νέου θεσμού, που το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών εγκαινίασε το 2017.

Πρόκειται για το 2ο Its Kale Festival Ioannina 2018, που φέτος θα γίνει από 16 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου 2018, με μια πρόσθετη εκδήλωση για την Πανσέληνο του Αυγούστου.

Φυσικός χώρος του φεστιβάλ είναι ασφαλώς η Ακρόπολη Ιτς Καλέ, ενώ φέτος εκτός από τον χώρο μπροστά από το Βυζαντινό Μουσείο, θα χρησιμοποιήσουμε, μετά από πολλά χρόνια και τον χώρο μπροστά από το Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Και η φετινή διοργάνωση γίνεται με την συνεργασία και την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του υπευθύνου της κ. Κων/νου Σουέρεφ.

Σχεδιάζοντας το Its Kale Festival είχαμε το όνειρο και την ζωηρή επιθυμία να δημιουργήσουμε μια οργανωμένη πολιτιστική αφορμή συνάντησης. 

Να δώσουμε την δυνατότητα στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης μας να απολαύσουν σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα και μάλιστα σε έναν από τους πλέον αγαπημένους μας χώρους.

Η περσινή, πρώτη, διοργάνωση μας έδειξε ότι είμαστε σε σωστό δρόμο.

Με χαρά είδαμε ότι η προσπάθειά μας βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες, που είχαν την δυνατότητα να μοιραστούν κοινές πολιτιστικές εμπειρίες.

Γιατί, ίσως, το πλέον σημαντικό είναι αυτό το μοίρασμα εμπειριών πολιτισμού.

Γιατί έτσι καταγράφουμε και δημιουργούμε κοινούς κώδικες, κοινή αισθητική αντίληψη, αλλά και πυροδοτούμε συζητήσεις και δημιουργικότητα.

Από την αρχή σχεδιάσαμε ένα φεστιβάλ, πολυσυλλεκτικό που να αποτελεί αφορμή χαράς και γιορτής για την πόλη μας.




Που να συγκεντρώνει επιλεγμένες εκδηλώσεις, κυρίως μουσικές.

Και μάλιστα εκδηλώσεις που δεν θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην πόλη μας, ειδικά τις διεθνείς.

Να δημιουργήσουμε παράλληλα και έναν ετήσιο καλοκαιρινό θεσμό που θα συμβάλει στην ακόμα μεγαλύτερη άνοδο του προφίλ της πόλης μας.

Γιατί όπως γνωρίζετε οι σύγχρονες πόλεις οφείλουν να προβάλλουν δυναμικά όλες τις διαφορετικές εκφάνσεις του προσώπου τους.

Και φυσικά να αξιοποιούν οργανωμένα και αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματά τους.

Γιατί το Its Kale Festival δεν είναι ένα άθροισμα εκδηλώσεων και συναυλιών. Αποτελεί και ένα εργαλείο προσέλκυσης επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, από την Ήπειρο και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Και είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε.

Ας δούμε όμως στοιχεία και εκδηλώσεις του προγράμματος για το 2018.

Από την πρώτη χρονιά κερδίσαμε και την εμπιστοσύνη των διοργανωτών και εταιριών πολιτισμού, που εμπιστεύθηκαν την πεποίθησή μας ότι το κοινό της πόλης μας στηρίζει με ενθουσιασμό εκδηλώσεις και καλλιτέχνες που παρουσιάζουν την δική τους αλήθεια πολιτισμού.

Το γεγονός αυτό μας επέτρεψε να μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τις εκδηλώσεις που θέλαμε, μέσα από πολλές προτάσεις που υπήρχαν.

Να τονίσουμε εδώ ότι το Its Kale Festival δεν είναι ένας μονοθεματικός θεσμός, αφιερωμένος σε ένα είδος τέχνης ή μια προσέγγισή της. 



Αποτελεί αυτό που διεθνώς ονομάζεται city festival και φιλοδοξεί να παρουσιάζει εκδηλώσεις με άποψη και αισθητική, αλλά και ενέργεια για την πόλη και τους επισκέπτες της.

Και φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έθεσε υπό την Αιγίδα του το Its Kale Festival αναγνωρίζοντας την σημασία και την δυναμική του, για τα Ιωάννινα και την Ήπειρο.

Πρόγραμμα 2018
Ημερομηνίες
Εκδήλωση
Χώρος
Ιούνιος


16 Ιουνίου

Συναυλία Θ. Παπακωνσταντίνου – Σ. Μάλαμα
Μουσείο Αργυροτεχνίας
21 Ιουνίου
Συναυλία Tiger Lillies
Βυζαντινό Μουσείο
23 Ιουνίου
Συναυλία Barcelona Balkan Gypsy Orchestra
Βυζαντινό Μουσείο
24 Ιουνίου
Συναυλία Κ. Μαραβέγια
Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ιούλιος


4 Ιουλίου
Συμφωνική Ορχήστρα ΠΚΔΙ
Με έργα Μαρκόπουλου –Ξαρχάκου
Βυζαντινό Μουσείο
16 Ιουλίου
Συναυλία Χρ. Θηβαίου – Μαρίας Παπαγεωργίου
Βυζαντινό Μουσείο
Αύγουστος


26 Αυγούστου
Συναυλία Στ.Σιόλα – Αργ. Καπαρού ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ
Βυζαντινό Μουσείο


Η χρονική περίοδος που προγραμματίσαμε το φεστιβάλ του 2018, έχει λάβει υπ όψιν της το γεγονός ότι φέτος υπάρχει και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, αλλά και η εμπειρία της πρώτης διοργάνωσης.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και οι άλλες εκδηλώσεις μας, όπως οι εκδηλώσεις στις κοινότητες, το Artwave Festival, που ξεκινά φέτος, αλλά και οι εκδηλώσεις άλλων φορέων της πόλης μας.

Παράλληλα με το Its Kale Festival όμως να επισημάνουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός παραστάσεων θα πραγματοποιηθεί υπό την Αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου στο Θέατρο ΕΗΜ Φρόντζου, μεταξύ των οποίων:

Τη συναυλία για τα 30 χρόνια του συγκροτήματος ΠΥΞ ΛΑΞ, το περίφημο μιούζικαλ Mama Mia, η αναβίωση της ταινίας Γοργόνες και Μάγκες, η παράσταση Αχαρνής του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου, η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αιμ. Χειλάκη, αλλά και το Παράξενο Ζευγάρι του Νηλ Σάιμον.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω για μια ακόμα φορά τη συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, του προσωπικού της και του υπεθύνου της κ. Σουέρεφ, αλλά και την συνεργασία και υποστήριξη του Μουσείου Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ και της υπευθύνου του κας Δρίμτζια.» κατέληξε ο κ. Γκόγκος.

Τέλος ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Κ. Σουέρεφ αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο τονίζοντας:

«Έργο και αποστολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι η προστασία συντήρηση και προβολή των μνημείων της περιοχής μας, και ασφαλώς του Ιτς Καλέ.

Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού θεσμού, είναι απολύτως συμβατή με το έργο και τους σκοπούς μας.

Και μάλιστα όταν περιλαμβάνονται σημαντικές εκδηλώσεις, που δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής μας να επισκεφθούν το μνημείο.

Με καλή συνεργασία λοιπόν και σεβασμό στους όρους παραχώρησης, είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος θα έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα» κατέληξε ο κ. Σουέρεφ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου