Στην υπηρέτηση επικοινωνιακών και μόνον αναγκών στόχευε, προφανώς, η χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, καθώς.. δεν ελήφθη καμία απόφαση για νέα μέτρα στήριξης των αγροτών που απειλούν με πανελλαδική κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αντιδρώντας στην ακρίβεια με την οποία είναι αντιμέτωποι και με τις συνέπειες των πλημμυρών του περασμένου φθινοπώρου, οι πλημμυροπαθείς παραγωγοί της Θεσσαλίας.
Παρ ότι στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αγωνία για το εύρος, την έκταση και την ένταση των αγροτικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, με τους παραγωγούς να ευθυγραμμίζονται με τους αγρότες που ξεσηκώνονται σε ολόκληρη την Ε.Ε. διαμαρτυρόμενοι για τη βίαιη μετάβαση στην εποχή της νέας ΚΑΠ, η οποία φέτος προβλέπει μείωση κατά 20% της ενιαίας βασικής ενίσχυσης, στη χθεσινή σύσκεψη, οι συναρμόδιοι υπουργοί περιορίστηκαν στην επισκόπηση των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων της κυβέρνησης. Και αυτό, διότι, σύμφωνα τουλάχιστον με αρμόδιες πηγές, η Αθήνα βρίσκεται εν αναμονή της γνωστοποίησης, τις επόμενες μέρες, των προθέσεων της Ε.Ε., η οποία πιέζεται από πολλές χώρες να επανεξετάσει σοβαρά το θέμα της Κ.Α.Π..
Ανεπίσημα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, παραδέχονται ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις γεωργών και κτηνοτρόφων για τις ζημιές που υπέστησαν σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, από τις πλημμύρες του φθινοπώρου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης έχει δεσμευτεί ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε όλους τους δικαιούχους ως τις 30 Ιουνίου.
«Τεχνικά δεν γίνεται νωρίτερα»
«Η Ελλάδα ελέγχεται από την Ε.Ε για τα χρήματα που δίνει και για το λόγο αυτό πρέπει να τηρούνται βασικές διαδικασίες» δηλώνουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου. «Ήδη έχουν δοθεί προκαταβολές ύψους 150 εκατ. ευρώ και έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον πόροι 110 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό» δηλώνουν οι ίδιες πηγές, διαβεβαιώνοντας ότι οι πληγέντες θα αποζημιωθούν στο 100% για τις ζημιές που υπέστησαν.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραπέμπει και στο μέτρο 5.2, το οποίο θα ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου, και αφορά στην αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν, σε ποσοστό 100% αλλά και στην επισκευή ή κατασκευή εκ νέου των σταβλικών εγκαταστάσεων, με σύγχρονα πρότυπα, με πόρους από την Ε.Ε., ενώ και οι σχετικές μελέτες θα είναι δωρεάν και δεν θα επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους.
Όσον αφορά στα 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που καλύφθηκε από τις πλημμύρες, η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση του ειδικού προγράμματος. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ανατέθηκε ήδη σε τεχνικό σύμβουλο να ορίσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, με πρόβλεψη οι ενισχύσεις να συνεχιστούν για τα επόμενα 2 χρόνια.
Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των δικτύων που καταστράφηκαν, με τους αγρότες να μη γνωρίζουν ακόμη αν θα έχουν νερό και τι καλλιέργειες να προγραμματίσουν την αμέσως επόμενη περίοδο.
«Η πόρτα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα» σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, καθώς και ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος, με συντονιστή τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο.
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
Οι αγρότες από την πλευρά τους, οι οποίοι μάταια ανέμεναν κάποιες συγκεκριμένες εξαγγελίες χθες, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας μεταξύ άλλων τη μείωση του κόστους παραγωγής με επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανά Kwh για το αγροτικό ρεύμα, την καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται από τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες, την ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων, την αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες, την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας κα.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι στην ευρεία σύσκεψη δεν συζητήθηκαν μόνο ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά έγινε μια συνολική επισκόπηση, όπως σε κάθε αντίστοιχη σύσκεψη, όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής.
Υπενθυμίζεται, ότι οι αγρότες της περιοχής συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέσω της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων και βρίσκονται σε σχεδιασμό κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους. Σήμερα, Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη Λάρισα, ενώ ως αύριο, Τρίτη αναμένεται να έχει οριστεί και η σύνθεση της επιτροπής που θα συναντήσει είτε τον πρωθυπουργό, είτε τον αρμόδιο υπουργό.
Μεγάλη κινητοποίηση προγραμματίζεται και ενόψει της έκθεσης Agrotica που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.
ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου