Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ανακοίνωση για σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου







Τις τελευταίες μέρες δόθηκε σε «διαβούλευση» το σχέδιο νόμο του Υπουργείου Παιδείας για τις 


αλλαγές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την απορρόφηση ήδη υπαρχόντων τμημάτων του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο εκτός από το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας που καταργείται. Επίσης ιδρύονται νέες σχολές και τμήματα. Τέλος ιδρύεται Ερευνητικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και Αγροτοδιατροφικό Πάρκο με έδρα την Άρτα.

Καμία αυταπάτη ότι ωφελούνται όλοι από αυτές τις αλλαγές

Η κυβέρνηση επιδιώκει με το σχέδιο νόμου να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας. Διαφημίζει ότι γίνεται «πανεπιστημοποίηση» των ΤΕΙ. Ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται ισχυρό και οι απόφοιτοί του «ανταγωνιστικοί». Ότι θα ωφεληθούν όλοι, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της «τοπικής κοινωνίας».

Οι αλλαγές αυτές καμιά σχέση δεν έχουν με αναβάθμιση των σπουδών και των Ιδρυμάτων. Αποτελούν αναδιαρθρώσεις για την προσαρμογή του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις της ΕΕ (Ενιαίος Χώρο Εκπαίδευσης), για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για να ενισχυθεί η κερδοφορία τους, ειδικά των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής, στο πλαίσιο της «περιφερειακής ανάπτυξης». Γι αυτό άλλωστε πολλές από τις αλλαγές είχαν εξαγγελθεί στο συνέδριο της κυβέρνησης για την «ανάπτυξη» στα Γιάννενα. Οι αλλαγές αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις για να συμμαζευτεί η πληθώρα και διασπορά των ιδρυμάτων και για να προχωρήσουν σε νέες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης.

Στα παραπάνω συμφωνούν, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, οι διοικήσεις και των δύο Ιδρυμάτων και η Τοπική Διοίκηση (Δήμοι- Περιφέρεια). Τρίβουν τα χέρια τους για τις νέες μπίζνες που θα ανοίξουν μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο. Οι διαμάχες που εκφράζονται, καμιά σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά προβλήματα των Ιδρυμάτων. Αντίθετα, έχουν επιδοθεί όλοι εξαρχής στο να καταθέσουν την καλύτερη επιχειρηματική πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο, να εξασφαλίσουν την καλύτερη προσαρμογή του στους όρους της αγοράς.



Το έχουμε δει το έργο!

Η «ανάπτυξή» τους είναι νέο χτύπημα στις λαϊκής οικογένειες και τους εργαζόμενους. Αυτοί που σίγουρα θα επωφεληθούν από τις αλλαγές είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις της περιοχής (π.χ. Δωδώνη, Πίνδος, Νιτσιάκος, Νηρέας κλπ), θα ψαρεύουν φτηνούς πρακτικάριους από τα Τμήματα (π.χ. Γεωπονική, Τμήμα Διατροφής), θα επεκταθεί η μαύρη εργασία των νέων μέσω της μαθητείας στα διετή προγράμματα κατάρτισης που προετοιμάζουν (γαλακτομική, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ). Οι Τέχνες και οι αντίστοιχες σχολές (καλών τεχνών, μουσικών σπουδών) δένονται στο άρμα του τουρισμού, τμήματα και ερευνητικά ινστιτούτα έρχονται να εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις στον κλάδο της ενέργειας, της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία- πρόνοια. «Ανταγωνιστικός» απόφοιτος για τις επιχειρήσεις είναι αυτός που είναι φτηνός εργαζόμενος, προσαρμόσιμος και ευέλικτος, αυτός που σκέφτεται για λογαριασμό της εταιρείας και όχι για τα δικαιώματά του. Ανταγωνιστικό Τμήμα είναι αυτό που έχει πρόγραμμα σπουδών στα μέτρα της αγοράς.

Με τις αλλαγές στην ουσία όχι μόνο δεν «ανωτατοποιούνται» τα ΤΕΙ αλλά η κατηγοριοποίηση αποφοίτων και τμημάτων διευρύνεται. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν Γεωπόνοι 5ετών σπουδών, Γεωπόνοι από τα εναπομείναντα ΤΕΙ και από διετή προγράμματα, στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο. Επιπλέον, θα υπάρχουν οι απόφοιτοι όλων των ΤΕΙ που κλείνουν ή απορροφώνται για τους οποίους δεν υπάρχει καμιά πρόνοια και αποτελούν μια επιπλέον κατηγορία…! Αυτή η κατηγοριοποίηση ωφελεί τους επιχειρηματίες για να μπορούν να διαλέγουν εργαζόμενους με κατάλληλες δεξιότητες από ευρεία γκάμα αποφοίτων και όχι από αποφοίτους που έχουν όλοι ολοκληρωμένες σπουδές και ίδια δικαιώματα.



Να μην τσιμπήσει κανείς! Από το 2001 τα ΤΕΙ έχουν ζήσει 2 «ανωτατοποιήσεις» και 2 Σχέδια Αθηνά και τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο… Καμιά «ανωτατοποίηση» δεν έφερε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση των τμημάτων με μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια. Καμιά συγχώνευση ή απορρόφηση δε μείωσε το κόστος σπουδών, δεν ενίσχυσε τη φοιτητική μέριμνα, δεν κατήργησε τη λειτουργία των ιδρυμάτων με επιχειρηματικά κριτήρια.

Να μας απαντήσουν Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και Διοικήσεις: αυτή η εξέλιξη θα συμβάλλει μήπως στην αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών, στην εμβάθυνση το επιστημονικό αντικείμενο; Μήπως θα μειωθεί η ανεργία των αποφοίτων και θα βρίσκει κανείς δουλειά στο αντικείμενο με δικαιώματα; Μήπως θα αρκεί το πτυχίο για να βρίσκει κανείς δουλειά ή θα συνεχίσουν να απαιτούνται μεταπτυχιακά, πιστοποιητικά, ακριβή κατάρτιση, παιδαγωγικές επάρκειες, τώρα πλέον και δεξιότητες από διετή; Μήπως η έρευνα στο νέο Κέντρο Έρευνας και το Αγροτοδιατροφικό Πάρκο θα αφορά τις λαϊκές ανάγκες, τη στήριξη των φτωχών αγροτών- κτηνοτρόφων και θα δουλεύουν ερευνητές με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική. Έχουμε πείρα από το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής όπου τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει. Επιπλέον έχει ξεκινήσει η εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακά τμήματα και γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Να μπουν μπροστά τα πραγματικά κριτήρια και οι ανάγκες του λαού

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το σχέδιο νόμου και το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης. Έχει ήδη τοποθετηθεί και για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής όπου και συνεχίζει να παλεύει για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών, εκπαιδευτικών, του προσωπικό και των αποφοίτων.

Η απάντηση στο σχέδιο νόμου δεν είναι η διαιώνιση του διαχωρισμού σε Πανεπιστήμια– ΤΕΙ, η διαμάχη μεταξύ φοιτητών – σπουδαστών, η λογική «το κάθε τμήμα και ο καθένας για την πάρτη του», που καλλιεργούν ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΚΚ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και τμήμα καθηγητών, με κριτήριο τη θέση τους, τις πιθανές μπίζνες. Δεν είναι να περιμένει κανείς παθητικά την αυταπάτη της «ανωτατοποίησης».

Η μόνη ουσιαστική απάντηση προς όφελος του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ είναι η ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ απέναντι στο σύνολο και στην ουσία των αναδιαρθρώσεων και όχι μόνο σε επιμέρους, διοικητικές πλευρές του σχεδίου νόμου. Να υψωθεί μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και να μπει στην προμετωπίδα το αίτημα για ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ. Μόνη ουσιαστική διέξοδος από αυτή την παράλογη κατάσταση είναι η πρόταση του ΚΚΕ και η πάλη για ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑ, η πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που κριτήριο δεν είναι τα κέρδη των μονοπωλίων αλλά οι λαϊκές ανάγκες και αυτές θα υπηρετούν οι επιστήμονες και ερευνητές δουλεύοντας με δικαιώματα.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλεί και μπαίνει μπροστά για να διεκδικηθούν οι ουσιαστικοί όροι που απαιτούνται για να υπάρξει αναβάθμιση και ποιότητα στις σπουδές:

· Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Κατάργηση των κατηγοριών πτυχίων, Τμημάτων και αποφοίτων.

· Ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο με ενιαία, κοινά προγράμματα σπουδών στις αντίστοιχες σχολές

· Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά. Να καταργηθούν τώρα τα δίδακτρα οποιασδήποτε μορφής στις μεταπτυχιακές σπουδές

· Κρατική χρηματοδότηση για ουσιαστική ενίσχυση σε υποδομές και μόνιμο προσωπικό, για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των Ιδρυμάτων

· Πρόσβαση χωρίς εμπόδια σε αναβαθμισμένες σπουδές πάνω στο αντικείμενο που επέλεξαν οι φοιτητές. Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, Εστίες και Λέσχες παντού και για όλους τους φοιτητές.

· Δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασε ο καθένας με δικαιώματα (συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων)

· Αναβαθμισμένη έρευνα και ερευνητικές υποδομές στην υπηρεσία της εξέλιξης των επιστημών και των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 10/5/2018

Eπιτροπή Περιοχής Ηπείρου- Κέρκυρας- Λευκάδας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου