Αντι-μεταναστευτικό ρεύμα στην Ελλάδα βλέπουν οι ξένοι και καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Πριν από δύο χρόνια με αφορμή την επίσκεψη στην Λέσβο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Πάπα Φραγκίσκου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, στην χώρα μας στράφηκαν όλα τα φώτα της δημοσιότητας με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα.
Αναλυτικά ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις, αλλά και κατόπιν σχόλια και άρθρα, εκθείαζαν το πως μια μικρή χώρα άνοιξε μια τόσο μεγάλη αγκαλιά.
Σήμερα μετά από την τελευταία επίσκεψη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά…..
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “The Guardian” λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την αποστολή από την ελληνική κυβέρνηση πρόσθετων αστυνομικών δυνάμεων για την ενίσχυση των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία, εξαιτίας των φόβων για την άνοδο του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε διαμαρτυρίες από πολίτες την περασμένη Πέμπτη για το πώς χειρίστηκε την αύξηση κατά 17% της εισροής μεταναστών κατά τον μήνα Απρίλιο.
Οι ανταποκριτές της εφημερίδας Audrey Conklin της Daily Caller αναφέρουν ότι οι διαμαρτυρίες στη Λέσβο αντιπροσωπεύουν μια έντονη μετατόπιση της στάσης ενός λαού, που κάποτε δεχόταν πολύ πιο ευπρόσδεκτα τους μετανάστες, ως αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσφυγικής κρίσης.
Τεράστιοι αριθμοί αιτούντων άσυλο πλημμυρίζουν στη χώρα, καραβάνια με λεωφορεία και βάρκες κάθε εβδομάδα και ενώ η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας που υπογράφηκε το 2016 δηλώνει ότι οι παράνομοι πρόσφυγες πρόκειται να σταλούν στην Τουρκία μετά την διέλευση των ευρωπαϊκών συνόρων, αυτοί συσσωρεύονται σε χώρους συγκέντρωσης στην Ελλάδα και σε κακή κατάσταση. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότεροι από 500 νέοι πρόσφυγες περνούν τα σύνορα και φτάνουν στο νησί κάθε εβδομάδα.
Όπως αναφέρει η DW News:
«Νωρίτερα την Πέμπτη, ο οργανισμός βοήθειας «Γιατροί χωρίς σύνορα «προειδοποίησε ότι η Λέσβος«έφτασε σε σημείο έκρηξης »... υπερεκτιμώντας την υγειονομική περίθαλψη και τις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στους μετανάστες, οδηγώντας μερικούς να προσφύγουν στη βία».
Περίπου 9.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα με βασική αιτία ότι έχουν κολλήσει μεταξύ των συνόρων χωρίς να έχουν ένα πραγματικό μέρος για να ζήσουν, έστω και προσωρινά, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.
Από τον Μάρτιο του 2016, η Τουρκία απειλεί να τερματίσει τη συμφωνία, επειδή η ΕΕ έχει πρόβλημα να συγκεντρώσει και να παραδώσει τα χρήματα για τα εκατομμύρια των προσφύγων που συμφώνησε να πάρει η Τουρκία από την Ευρώπη.
Οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί κατά 17% από τον περασμένο μήνα «εξαιτίας των προσφύγων που φεύγουν από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία.» Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της Λέσβου τα τελευταία τρία χρόνια. Οι ντόπιοι δεν αντέχουν άλλο….
«Ο λαός της Λέσβου είναι εξαντλημένος», δήλωσε ο δήμαρχος Σπύρος Γαλήνος. «Η καλοσύνη έχει μετατραπεί σε θυμό … και όπου υπάρχει θυμός υπάρχει χώρος για κάθε είδους εξτρεμισμό».
Κι εκεί εκκολάπτεται το αυγό του φιδιου….
«Οι γυναίκες φοβούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το βράδυ», συνεχίζει ο κ. Γαληνός. «Τα παιδιά κρατούνται κλειδωμένα σε εσωτερικούς χώρους επειδή οι γονείς φοβούνται να τα αφήσουν να βγουν έξω και να παίξουν.»κραυγάζει αγωνιωδώς.
Οι κάτοικοι αισθάνονται ότι η κυβέρνησή τους παραμελεί και παράλληλα λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού προσφύγων, εκείνοι αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Λέσβου!!!
«Το εμπόριο και οι επενδύσεις έχουν σταματήσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του τοπικού εμπορικού επιμελητηρίου Ευάγγελος Μυρσινιάς. «Σε αυτά τα νησιά, αισθανόμαστε πολύ παραμελημένοι, πολύ εγκαταλελειμμένοι με απογοήτευση που επιδεινώνεται από την απόφαση αύξησης του ΦΠΑ, η οποία μετά από όσα έχουμε περάσει θα αυξήσει δραστικά το κόστος ζωής” τονίζει.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου από τον σημερινό αριθμό 15.500 σε 6.500, δηλαδή τη συνολική πληθυσμιακή ικανότητα για καταφύγια προσφύγων.
Και κάποιο γέλασαν με το ανέκδοτο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου