Πραγματοποιήθηκε στην Άρτα το Σάββατο, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, η ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση για το νομοσχέδιο "Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων", που αφορά την ενοποίηση Πανεπιστημίου - ΤΕΙ, παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη.
Ο Κώστας Γαβρόγλου έφτασε στο campus των Κωστακιών λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του σε Γιάννενα και Άρτα. Αφού συνομίλησε με συγκεντρωμένους φοιτητές, για αιτήματα που τους απασχολούν, ανέβηκε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης, η οποία ήταν κατάμεστη από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ, καθηγητές και φοιτητές.
Ο υπουργός, στην εισηγητική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι «Το σχέδιο μεταρρύθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης που υλοποιείται μετά από εξαντλητικές διαβουλεύσεις και με εντυπωσιακή συναίνεση των ιδρυμάτων, είναι ένα σχέδιο για την διαμόρφωση μιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την επόμενη δεκαετία. Οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ουσιαστικά αλλαγές επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας των Ιδρυμάτων, της ταυτότητας των μελών τους και του χαρακτήρα των προγραμμάτων σπουδών».
«Η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να αφορά και τα δύο σκέλη της και για αυτό ξεδιπλώνουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο πολύπλευρων συνεργειών ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ δε γίνεται να θεωρούνται παραπαίδι της ανώτατης εκπαίδευσης. Για δεκαετίες σε βάρος τους παίχθηκε ένα απαράδεκτο πολιτικό παιχνίδι. Υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας στα ΤΕΙ και θέματα ακαδημαϊκότητας, το ίδιο, όμως, συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε πολλές από τις παθογένειές μας και να δούμε την επόμενη μέρα», σημείωσε.
Ο Κώστας Γαβρόγλου, αναφέρθηκε στο Σχέδιο Νόμου για την συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, σημειώνοντας ότι στηρίζεται κατά 75% στο ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής των ακαδημαϊκών των δύο Ιδρυμάτων αλλά και σε προτάσεις επιστημονικών φορέων και ότι πριν την κατάθεσή του στη Βουλή θα ληφθούν υπόψη τα σχόλια που έχουν γίνει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης τόσο από τις συγκλήτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου όσο και από επιστημονικούς φορείς και πολίτες. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε σημεία του Σχεδίου Νόμου.
«Άλλες κυβερνήσεις θα έκαναν την επιλογή να προχωρήσουν με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος, με το υπουργείο να αποφασίζει χωρίς διαβούλευση, χωρίς τις γνώμες των Συγκλήτων, χωρίς τη συζήτηση στη Βουλή. Επιλέγοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία δώσαμε τη δυνατότητα στη διαβούλευση να εμπλακούν οι πολίτες, οι διδάσκοντες, οι φοιτητές, οι Σύγκλητοι, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές και τέλος να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Είναι η δύσκολη και όχι η βολική οδός αυτή που επιλέξαμε. Είναι η δημοκρατική οδός μακριά από τους αυταρχισμούς του πρόσφατου παρελθόντος» είπε ο κ. Γαβρόγλου, υπογραμμίζοντας ότι το Σχέδιο Νόμου αποτελεί μία εμβληματική στιγμή για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, η οποία χαρακτήρισε τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως «πολύ σημαντική ημέρα για την Άρτα και την Ήπειρο», επισημαίνοντας ότι «Χρειάστηκε πολιτική βούληση, όραμα για τον τόπο και μεγάλες τομές».
«Το Πανεπιστήμιο της Ηπείρου, θα συνεισφέρει στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειάς μας», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, «καθώς θα συνδέσει την ακαδημαϊκή γνώση και την επιστημονική τεχνογνωσία με, την πρωτογενή παραγωγή, τον πολιτισμό και τις τεχνολογίες».
Όσον αφορά το θέμα της στελέχωσης των νέων Σχολών και Τμημάτων, η Όλγα Γεροβασίλη ενημέρωσε ότι «Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη στελέχωση του Πανεπιστημίου με το κατάλληλο, ανθρώπινο δυναμικό. Από πλευράς μου, ως αρμόδια Υπουργός, είμαι εδώ για να εξασφαλίσω ότι το νέο ΑΕΙ της Ηπείρου θα λειτουργήσει απρόσκοπτα και με πληρότητα. Για να οδηγηθεί η Άρτα και η Ήπειρος στην ανάπτυξη και να μην επιστρέψει ποτέ στο παρελθόν της παρακμής και της ύφεσης».
Στη συνέχεια ακολούθησε διεξοδική συζήτηση, όπου τον λόγο πήραν πολλοί καθηγητές και φοιτητές, στα ερωτήματα των οποίων απάντησε ο κ. Γαβρόγλου αναλυτικά και διεξοδικά, ξεκαθαρίζοντας τις όποιες απορίες και ανησυχίες, που οι περισσότερες προέρχονται από διάσπαρτη φημολογία, που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Μάλιστα, σε κάποια επισήμανση, αναφορικά με τα προγράμματα Erasmus, αναγνώρισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είχε προβλεφθεί στο Σχέδιο Νόμου, δεσμεύτηκε ότι θα προστεθεί πριν την κατάθεσή του στη Βουλή και, με αφορμή αυτό το γεγονός, ζήτησε από όλους να στείλουν τις παρατηρήσεις τους στο Υπουργείο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να επεξεργαστούν στο Σχέδιο Νόμου.
Μάλιστα, σε κάποια επισήμανση, αναφορικά με τα προγράμματα Erasmus, αναγνώρισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είχε προβλεφθεί στο Σχέδιο Νόμου, δεσμεύτηκε ότι θα προστεθεί πριν την κατάθεσή του στη Βουλή και, με αφορμή αυτό το γεγονός, ζήτησε από όλους να στείλουν τις παρατηρήσεις τους στο Υπουργείο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να επεξεργαστούν στο Σχέδιο Νόμου.
tilevoasartas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου