Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Ομόφυλα ζευγάρια: Πρωτοφανής η προτροπή πρωθυπουργού σε βουλευτές για… αποχή - Τι θα κάνουν οι «αντάρτες»



Το ουσιαστικά νέο που είπε στη σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός σε σχέση με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ότι δηλαδή, είναι αξιοπρεπής στάση η απουσία από την.. ψηφοφορία, όποτε έρθει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο, εκτός από κοινοβουλευτικά καινοφανές, στην πραγματικότητα καταμαρτυρεί ότι το θέμα είναι «νάρκη» για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Άλλωστε, πριν ακόμα ολοκληρώσει την παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης, ο ένας μετά τον άλλον οι διαφωνούντες βουλευτές, σημείωναν στις κατ ιδίαν συνομιλίες τους ότι τα όσα άκουσαν δεν είναι ικανά να μεταβάλλουν την αρνητική τους διάθεση. Άλλωστε, ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ούτε ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, ούτε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Πλεύρης ανέμεναν τις σημερινές διευκρινίσεις του πρωθυπουργού για να προσδιορίσουν τη στάση τους. Το ίδιο και η πλειονότητα των γαλάζιων βουλευτών που διαφωνούν κάθετα με την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Υπάρχουν, ωστόσο, δύο ζητήματα που έμειναν προσώρας αναπάντητα από τη σημερινή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη. Σε ποιο χρόνο θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο – θέλω πρώτα να ωριμάσουν οι συνθήκες, είπε χαρακτηριστικά – και αν η αξιοπρεπής, όπως τη χαρακτήρισε, επιλογή της αποχής από την ψηφοφορία, αφορά και τα κυβερνητικά στελέχη, δηλαδή τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, ή όχι. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού χρίζουν περαιτέρω διευκρινίσεων ή ερμηνειών. «Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι Υπουργοί.

Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, αφού διευκρίνισε ότι για τους βουλευτές δεν θα μπει κομματική πειθαρχία. Ερωτηθείς αν η αποχή των βουλευτών που διαφωνούν μπορεί να είναι διέξοδος είπε: «Η αποχή είναι μια αξιοπρεπή στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».





ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου