Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Από τον ιό του Δυτικού Νείλου: Έξι νεκροί και δεκάδες κρούσματα στην Ελλάδα



Ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση των θανάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, πέντε ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε έξι. Η τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποκαλύπτει ότι η... εξάπλωση του ιού λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 33, με 8 ασθενείς να νοσηλεύονται, πέντε εκ των οποίων βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από την αρχή της επιδημιολογικής περιόδου του 2024 έως τις 31 Ιουλίου, έχουν καταγραφεί 33 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 29 παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 17 νέα κρούσματα, ενώ υπήρξε και ένα εισαγόμενο κρούσμα από ασθενή που εκτέθηκε στον ιό σε άλλη χώρα, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην περαιτέρω ανάλυση. Οι θάνατοι αφορούν ασθενείς ηλικίας άνω των 73 ετών, με διάμεση ηλικία τα 83 έτη.

Οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθώς η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της άμεσης ιατρικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου