Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Αποφάσεις για μία σειρά σημαντικών έργων στο Δήμο Ιωαννιτών έλαβε στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.




Αποφάσεις για μία σειρά σημαντικών έργων στο Δήμο Ιωαννιτών έλαβε στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα και απαντούν σε αιτήματα πολιτών και σε ανάγκες πολλών συνοικιών.



Στις αποφάσεις αυτές αναφέρθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος έργων και π
ρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος.

«Σε πείσμα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της εμμονής ορισμένων εξ αυτών ότι η δημοτική αρχή δεν έχει πρόγραμμα και δεν μπορεί να διοικήσει αποδεικνύουμε ότι και πρόγραμμα υπάρχει και διοίκηση ασκείται και πολύ σημαντικά έργα δρομολογούνται το ένα μετά το άλλο.

Είναι γνωστό ότι χάρη στον αγώνα δρόμου που κάνει η παρούσα δημοτική αρχή έχουμε εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ, ετοιμάζουμε νέες προτάσεις και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους σε ένα τεχνικό πρόγραμμα που παραλάβαμε με δημοπρατημένο πολύ μικρό αριθμό έργων και μόλις ένα έργο ΕΣΠΑ . Και θυμίζω ότι το ΕΣΠΑ είχε ξεκινήσει το 2014», υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος.

Αναλυτικά

-Εγκρίθηκε η δημοπράτηση για την κατασκευή έργων υποδομής στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 619 χιλιάδες ευρώ.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αποτελεί συνέχεια προηγούμενης εργολαβίας η οποία έχει κηρυχθεί έκπτωτη.

• Ολοκλήρωση της οδού Μπέγκα στην Κιάφα

• Ολοκλήρωση τμήματος της οδού Ρόζας Ιμβριώτη και τμήματα οδών στην Βρυσούλα

• Ολοκλήρωση τμήματος της οδού Μαρίας Κάλλας στον Βοτανικό

• Κατασκευή τμήματος της οδού της Κατίνας Παξινού, της οδού Κανελλοπούλου και τμήματα οδών στον Βοτανικό.

-Το δεύτερο έργο, με προϋπολογισμό 700 χιλιάδες ευρώ, αφορά σε διανοίξεις οδών και διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων σε Νέα Ζωή και Νεοχωρόπουλο και είναι από τα μεγαλύτερα του τεχνικού μας προγράμματος.

Οι εργασίες θα αναπτυχθούν στις περιοχές:

Νέα Ζωή επί των οδών Κ. Παλαιολόγου - Ιερολοχιτών –Σόλωνα - Βεργίνας - Κ. Χαρισιάδη – Θερμοπυλών και Γκριμπόβου

Καρδαμίτσια επί των οδών Δεινοστράτους - Κ Λάσκαρη και Κάδμου)

και Κάτω Νεοχωρόπουλου & Σεισμοπλήκτων επί των οδών Ισοκράτους - Βλαχογιάννη - Η. Βενέζη - Παληκαρίδη - Ιωνίας – Γεφ. Τσιμόβου – Α. Κωνσταντινίδη – Παπανικολή – και Κερκύρας.

-Η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση διάθεσης πίστωσης για την κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων- Νεοχωρόπουλου. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 330 χιλιάδες ευρώ.

- Ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την υποβολή αιτήματος προς την Κτηματική Υπηρεσία για την παραχώρηση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου μετά των εντός αυτών κειμένων κτιριακών και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται πάνω από την Πλατεία Ομήρου, προκειμένου να προχωρήσει στη συντήρηση και ανάδειξή τους, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους από τους δημότες. Ο χώρος σήμερα είναι εγκαταλειμμένος και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους καθώς καταγράφονται και καταπτώσεις βράχων.











-Τέλος η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση μελέτης για την ανάδειξη διαδρομών και χαρακτηριστικών χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών κτισμάτων στο κέντρο του Δήμου με σκοπό την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Η πρόταση υποβάλλεται μετά την συνεργασία που είχε ο δήμαρχος με τον Υπουργό Τουρισμού και την προφορική δέσμευση του δεύτερου για χρηματοδότησή της.

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) θα είναι ο ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης της πράξης με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μετά την έγκριση της χρηματοδότησης.

Η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου θα προχωρήσει στη σύνταξη του φακέλου και την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης για τη σύνταξη της μελέτης.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται είναι η αποκατάσταση του κτιρίου του Δημαρχείου, η ανάπλαση της δημοτικής λαικής αγοράς, η ανάπλαση της Πλατείας Νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη, η ανάπλαση της οδού Αγίας Μαρίνας, της οδού Κύργιου, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Μητροπολιτικού Ναού, του Μητροπολιτικού Μεγάρου και των χώρων στάθμευσης.

Για την συγκεκριμένη μελέτη, όπως διευκρίνισε ο κ. Αρλέτος, θα αξιοποιηθούν στοιχεία που ήδη υπάρχουν στο δήμο και έχουν προέλθει από μελέτες προγενέστερων ετών ή και από τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ενοποίηση του κέντρου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου