Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Προεκλογική... φορο-επιδρομή 12,1 δισ. ευρώ




Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν την επικείμενη φορο-επιδρομή, με την προσδοκία ότι οι μικροπαροχές και η ελεημοσύνη της τελευταίας στιγμής θα σβήσουν από τη μνήμη των πολιτών τις εισοδηματικές απώλειες που προηγήθηκαν από.. την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια.

Το βαθύ και αδιάκριτο χέρι του κράτους νιώθουν στην τσέπη τους νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που καλούνται να πληρώσουν φόρους ύψους 12,1 δισ. ευρώ στην καρδιά των εκλογών. Οι πληρωμές αφορούν το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου που θεωρείται το επικρατέστερο για τον χρόνο προκήρυξης και διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Στο οικονομικό επιτελείο, προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν την επικείμενη φορο-επιδρομή, με την προσδοκία ότι οι μικροπαροχές και η ελεημοσύνη της τελευταίας στιγμής θα σβήσουν από τη μνήμη των πολιτών τις εισοδηματικές απώλειες που προηγήθηκαν από την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια.

Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ ο λογαριασμός με τις τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του 2022, μέρος του οποίου διανεμήθηκε ως προεκλογικό «αντίδωρο» από την κυβέρνηση με στόχο να ισοφαριστούν οι αρνητικές εντυπώσεις και κυρίως η διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια από την ακρίβεια.



Επισημαίνεται ότι από τον συγκεκριμένο «κουμπαρά» δαπανήθηκαν 800 εκατ. ευρώ για μέτρα της τελευταίας στιγμής, ωστόσο το φορολογικό φορτίο για τους υπόχρεους είναι πολύ μεγαλύτερο. Ο Φεβρουάριος κλείνει με ένα βαρύ πρόγραμμα υποχρεώσεων καθώς φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν:

● Την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος για το 2002, η οποία ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και στα 520 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

● Την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

● Τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 που ανέρχονται σε 1,217 δισ. ευρώ.

● Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

● Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.

● Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Το ανελέητο κυνηγητό της Εφορίας για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις δεν σταματά εδώ αλλά έχει και συνέχεια, καθώς τον Μάρτιο -όπου σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές και θα έχει διαλυθεί η Βουλή- θα πρέπει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό να έρθουν στα ταμεία φόροι ύψους 3,4 δισ. ευρώ.
Χαλάρωση...

Τη σκυτάλη θα πάρει ο Απρίλιος που είναι μήνας κομβικός για την κυβέρνηση και τον προϋπολογισμό, αλλά για διαφορετικό λόγο.

Ο σχεδιασμός για πρώτη κάλπη στις 9 Απριλίου συγκεντρώνει όλο το πολιτικό βάρος καθώς αποτελεί το πρώτο κρίσιμο τεστ για το σενάριο της αυτοδυναμίας. Ο προϋπολογισμός από την πλευρά του θα στοχεύσει τον ίδιο μήνα σε φορολογικές εισπράξεις 4,062 δισ. ευρώ και με ισχυρό τον κίνδυνο της υστέρησης από την αναμενόμενη χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ο Μάιος είναι ο μήνας που σηματοδοτεί την επόμενη δύσκολη περίοδο για τα νοικοκυριά καθώς ενσωματώνει την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2024 με αποτέλεσμα να είναι φορτωμένος με φόρους 4,712 δισ. ευρώ.

Μάλιστα αν στον ορίζοντα της εκλογικής διαδικασίας προστεθεί και ο Μάιος που σημαίνει ότι ο κύκλος των διερευνητικών εντολών δεν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και στηθούν νέες κάλπες, τότε ο φορο-λογαριασμός ανεβαίνει στο υψηλό των 12,1 δισ. ευρώ και με τις τσέπες των ψηφοφόρων άδειες καθώς τα 32 ευρώ του «Μarket-Pass» (για ένα ζευγάρι) δεν αντιμετωπίζουν την πληθωριστική καταιγίδα στα τρόφιμα.




efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου