Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Κατσαρίδες, σκουλίκια κι έντομα… η νέα διατροφή που προτείνει η ελίτ για τον άνθρωπο – Ποια πρόσθετα τροφίμων είναι αβλαβή και ποια είναι βλαβερά!





Όπως φαίνεται δεν είναι μόνο το άκρον άωτον της αηδίας, αλλά είναι και επικίνδυνη διατροφή.

Η ελίτ προπαγανδίζει όλο και περισσότερο (με την βοήθεια των αστέρων του Hollywood) «εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για τους φτωχούς, όπως τα έντομα και τα σκουλήκια, με σκοπό να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό, ενέργεια και χώρο και εκπέμποντας (όπως υποστηρίζουν) σημαντικά λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (πχ αέρια αγελάδων) κατά το στάδιο της παραγωγής τους».

Η εντομοφαγία και σκουλικοφαγία σύμφωνα με τους παγκοσμιοποιητές, θα είναι η νέα διατροφή των φτωχών που θα σώσει τον πλανήτη. Μόνο που δεν μας είπαν κάτι πολύ σημαντικό, πως είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο!

Τα παράσιτα αυτά κάνουν αποικίες μέσα στις φάρμες και στα καταστήματα που αναπαράγωνται τα βρώσιμα έντομα. Παράσιτα εντοπίστηκαν στις 244 απο τις 300 φάρμες των εντόμων που εξετάστηκαν, δηλαδή στο τρομερό ποσοστό 81,3%! Στις 206 απο αυτες ήταν παθογόνα μόνο για έντομα και στις 91 περιπτώσεις παθογόνα για τους ανθρώπους
Ποια πρόσθετα τροφίμων είναι αβλαβή και ποια είναι βλαβερά



Επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών αποδείχτηκαν, σύμφωνα με νέες μελέτες, έξι πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται συχνά σε παγωτά, σνακ και αναψυκτικά. Πρόκειται για τις τεχνητές χρωστικές ουσίες με κωδικούς Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124 και E129. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να ευθύνεται για την υπερκινητικότητα των παιδιών.

Επειτα από εκτενείς μελέτες, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων απάντησε ότι δεν βρέθηκαν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση μεταξύ των μεμονωμένων πρόσθετων και της παιδικής υπερκινητικότητας. Παρ’ όλα αυτά, μείωσε τις ημερήσιες συνιστώμενες δόσεις των Ε104, Ε110 και Ε124, αφού πρόσφατες έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι τα πρόσθετα αυτά μπορεί να είναι βλαβερά σε ποσότητες μικρότερες από αυτές που πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί.



Οσον αφορά τα άλλα τρία πρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν προέβη σε αλλαγές, ωστόσο επισήμανε: «Τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και αναψυκτικών που τα περιέχουν μπορεί εύκολα να ξεπεράσουν τα συνιστώμενα όρια».

Ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δείχνουν τα παιδιά που υποφέρουν από παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, αφού αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολία στο μεταβολισμό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσθετα Ε104 και Ε124 έχουν απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Αναλυτικά τα πρόσθετα είναι τα εξής:

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ :Ε123, Ε249, Ε250, Ε251, Ε252.

1.Αβλαβή πρόσθετα: E100, E101, E103, E104, E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E151, E152, E160, E161, E162, E170, E174, E1020, E172, E1701 E236, E237, E233, E260, E261, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E223, E323, E323, E3 E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E227, E427, E4, E427, E424, E4 Ε475, Ε480

2. Ύποπτες προσθήκες: E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477

3. Επικίνδυνα πρόσθετα: E102, E110, E120( ΚΑΡΜΙΝΙΟ), E124

4. Διαταραχή υγείας:

* Εντερική διαταραχή: E220, E221, E223, E224

* Πεπτικές διαταραχές: E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463, E465, E466, παγωτό E407

* Δερματικές παθήσεις: E230, E231, E232, E233

* Καταστροφή της βιταμίνης Β12: Ε200

* Χοληστερόλη: E320, E321

* Νευρική ευαισθησία: E311, E312

* Σάπισμα στο στόμα: Το E330 είναι το πιο επικίνδυνο (καρκινογόνο) (περιέχεται π.χ. σε SCWEPPES LEMON, AROMA MUSTARD, MEZZO-MIX, ΚΑΒΟΥΡΟΚΡΕΑΣ, ΤΥΡΙ ΜΠΟΜΠΕΛΑ, ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ)

5. Καρκινογόνα πρόσθετα: E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239



ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Το E123 είναι πολύ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα πρόσθετα με τα ακόλουθα τρόφιμα: E123/E110, ΠΡΟΣΟΧΗ (Gummy bears, TREETS, SMARTIES, τσίχλες κρασιού , φακές σοκολάτας, πουτίγκα κρέμας ZOTT, IGLO fish fingers, Dorahm με crème fraiche, τυρί κρέμα, πουτίγκα βανίλιας E102, E110, έτοιμες σάλτσες.)

6. Γουανυλικό και γλουταμικό από την σειρά E600, E605 – νευροτοξίνη

7. Αλουμίνιο:

E173 (χρωστική αλουμίνιο),

E520 (σταθεροποιητής θειικό αλουμίνιο),

E521 (θειικό νάτριο αργίλιο),

E523 (θειικό αμμώνιο αλουμίνιο),

E554 (διαχωριστικός παράγοντας άλατα πυριτίου πυριτικό αργίλιο νάτριο),

E555 (πυριτικό αργίλιο καλίου), πυρίτιο αργίλιο 556 ),

Ε598 (αργιλικό ασβέστιο).

anazitiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου