Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Φουντώνει το αντιπολεμικό μέτωπο στην Ευρώπη - Μαζικές διαδηλώσεις και στη Γαλλία




Πολλαπλές μαζικές διαμαρτυρίες κατά της συμμετοχής της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ και της συνεχιζόμενης υποστήριξης του Κιέβου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα Παρίσι και σε άλλα σημεία της χώρας.

Οι διαδηλώσεις, που...πραγματοποιήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, οργανώθηκαν από το δεξιό κόμμα Les Patriotes, με επικεφαλής τον Φλοριάν Φιλιπό, ο οποίος συμμετείχε και ο ίδιος στη συγκέντρωση στο Παρίσι.
Ο πολιτικός υποστήριξε ότι η εκδήλωση της Κυριακής, που ονομάστηκε Εθνική Πορεία για την Ειρήνη, προσέλκυσε ακόμη περισσότερους συμμετέχοντες από ό,τι την περασμένη εβδομάδα, όταν περίπου 10.000 άτομα έδωσαν το παρών σε μια συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον Φιλιπό, διαδηλώσεις μικρότερης κλίμακας κατά του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκαν επίσης σε περίπου 30 άλλα σημεία σε όλη τη Γαλλία.

Οι διαδηλωτές διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού, κρατώντας ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Για την Ειρήνη». Οι διαδηλωτές ζήτησαν την αποχώρηση της Γαλλίας τόσο από το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, και ζήτησαν να σταματήσει η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Οι διαδηλωτές έκαναν επίσης αιχμές κατά του εν ενεργεία Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, φωνάζοντας «Μακρόν φύγε!», ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται συνήθως από διάφορους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του.


Μετά την πορεία, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση με επικεφαλής τον Φιλιπό, ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να καταστρέφει σημαίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μαζί με τους υποστηρικτές του. Πλάνα από την εκδήλωση μοιράστηκε ο ίδιος ο πολιτικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πολιτικός διοργανώνει ενεργά διαμαρτυρίες κατά της συμμετοχής της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ από το περασμένο φθινόπωρο, ενώ τάσσεται κατά της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία. Μεταξύ 2012 και 2017, ο Φιλιπό ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γαλλία, του Εθνικού Συναγερμού, του οποίου ηγείτο μέχρι πέρυσι η Μαρίν Λεπέν. Μετά την αποχώρησή του από το Εθνικό Συναγερμό, ο 41χρονος πολιτικός ίδρυσε το δικό του δεξιό κόμμα, το Les Patriotes.

Η Γαλλία ήταν μεταξύ των κορυφαίων υποστηρικτών του Κιέβου στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία ξέσπασε πριν από έναν χρόνο. Ενώ ο Μακρόν έχει επανειλημμένα ζητήσει τη διπλωματική διευθέτηση των εχθροπραξιών, το Παρίσι έχει προμηθεύσει ενεργά διάφορα όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων και προηγμένων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων.

Το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στο κέντρο του Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν κατά της παροχής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, προτρέποντας τη γερμανική κυβέρνηση να αποκλιμακώσει την κρίση, ανοίγοντας το δρόμο για διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.


fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου