Έντονη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση, για το μέγεθος των προσφυγικών ροών που καταφτάνουν στη χώρα μας, οι οποίες «ξύπνησαν» εικόνες από το 2015, την περίοδο της
προσφυγικής κρίσης.
προσφυγικής κρίσης.
Οι 13 βάρκες που έφτασαν την Πέμπτη στη Λέσβο με 547 πρόσφυγες, εκ των οποίων 246 ήταν παιδιά, ήταν αρκετό για να «ταρακουνήσει» την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να συγκαλέσει την επόμενη κιόλας μέρα Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
Η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου 31 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η εμφάνιση 547 προσφύγων στις ελληνικές ακτές, έρχεται μια περίοδο όπου οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, μετά τις συνεχείς προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος, οι οποίες φαίνονται να κορυφώνονται με το «άνοιγμα των πυλών» εξόδου για τους πρόσφυγες.
Εντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, που κρούει κώδωνα κινδύνου απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ζητά απαντήσεις από την Τουρκία.
Την Παρασκευή, ο Νίκος Δένδιας, κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών προσφύγων από την Τουρκία.
Ο υπουργός υπενθύμισε στην τουρκική πλευρά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά που έχουν συμφωνηθεί, όσον αφορά το προσφυγικό.
Το γεγονός ότι κλήθηκε εκτάκτως στο ΥΠΕΞ ο τούρκος πρέσβης και του έγιναν συστάσεις για το προσφυγικό, δείχνει ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και τα ελληνικά νησιά να γεμίσουν ξανά και να καθίσταται αδύνατη η διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Η αλήθεια για τους αριθμούς – Αποκαλυπτικά στοιχεία του in.gr
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν δημοσιοποιεί στοιχεία, λόγω τεχνικού λάθους, από τις 15 Αυγούστου, ενώ μέχρι τότε υπήρχε καθημερινή ενημέρωση για τα στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στις δομές των νησιών. Στις 15 Αυγούστου ήταν 21.551.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το in.gr στις 27 Αυγούστου έφτασαν στις 24.072.
Σε 12 ημέρες έφτασαν στα νησιά περί τους 2.500 μετανάστες. Είναι, πάντως, απορίας άξιον γιατί έχει σταματήσει η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με την συμφόρηση των νησιών και των δομών τους.
Συγκεκριμένα αναφέρουν, στο in.gr, ότι η κατάσταση, αυτή τη στιγμή, έχει ως εξής.
• Στη Λέσβο η χωρητικότητα είναι 3000 και διαμένουν 9616.
• Στη Χίο η χωρητικότητα είναι 1014 και διαμένουν 2798. Στη Σάμο η χωρητικότητα είναι 648 και διαμένουν 4325.
• Στη Κω η χωρητικότητα είναι 816 και διαμένουν 2369. Καλύτερη είναι η κατάσταση στη Λέρο.
• Η χωρητικότητα του hot spot είναι 648 άτομα και διαμένουν 1282.
Οι αριθμοί δείχνουν το προφανές. Την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η εξεύρεση ή η κατασκευή χώρων υποδοχής στην ενδοχώρα.
Μεταφορά 1.002 προσφύγων από τη Μόρια
Τη μεταφορά 1.002 προσφύγων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό στη Νέα Καβάλα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Το υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο αριθμός των προσφύγων που ανήλθε στη Μόρια αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ.
Οπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.
Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου: Ερχεται νέο κύμα προσφύγων
Ανησυχία προκαλούν οι νέες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ θα προκαλέσουν νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη.
Σκοπός του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι να ταρακουνήσει Ευρώπη και Ρωσία να αναλάβουν δράση στη Συρία.
Η μεν Ευρώπη να πιέσει τη Ρωσία, η δε Ρωσία το Σύρο πρόεδρο Άσαντ να σταματήσει την προέλαση προς τη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία διατηρεί στρατό.
Σύμφωνα με το sigmalive, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νορβηγία ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι όσο συνεχίζεται η επιχείρηση του Άσαντ στο Ιντλίμπ της Συρίας, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «φωτογράφισε» μάλιστα τη Ρωσία πίσω από τις εξελίξεις στη Συρία, εφόσον αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη πίσω από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.
Διεθνής Αμνηστία: Υπερπλήρεις οι χώροι όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τις πρόσφατες εξώσεις
Τη σοβαρή ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για την «αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη στην Αθήνα, στην περιοχή των Εξαρχείων, τα ξημερώματα της 26ης Αυγούστου, και η οποία κατέληξε στην έξωση από καταλήψεις 144 προσφύγων και μεταναστών/ριών, περιλαμβανομένων 35 ανηλίκων».
Σύμφωνα με πληροφορίες της οργάνωσης, εκτελούνται διαδικασίες επιστροφής δέκα ατόμων, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε καθεστώς παράτυπης μετανάστευσης.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι 134 άνθρωποι μεταφέρονται σε υπάρχοντες επίσημους χώρους φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, «πολλοί από τους οποίους είναι υπερπλήρεις και με ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης».
Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ο τρόπος εκτέλεσης των εξώσεων αυτών, καθώς, όπως υποστηρίζει, «έγιναν χωρίς κατάλληλη προειδοποίηση και διαβούλευση με τους ανθρώπους που εμπλέκονται», αλλά και για τις επιπτώσεις τους, «καθώς θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση των ανθρώπων που υφίστανται την έξωση ακόμα πιο ευάλωτη».
Επίσης, εξαιτίας της έντονης αστυνομικής παρουσίας, όπως αναφέρει, «η επιχείρηση αυτή είχε, πιθανότατα, τραυματικές συνέπειες σε όσους και όσες ενεπλάκησαν, πολλοί/ες από τους οποίους/ες – όπως οι ανήλικοι/ες – βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση».
«Η επιχείρηση έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς άλλων εξώσεων σε καταλήψεις στα Εξάρχεια, τον Απρίλιο του 2019, και πρέπει να ιδωθούν στο πλαίσιο της γενικευμένης κρίσης του συστήματος φιλοξενίας για τους πρόσφυγες», τονίζει η οργάνωση.
Τον Μάρτιο 2019, εξηγεί στη σχετική ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία, το τότε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκίνησε τη σταδιακή κατάργηση της παροχής στέγης και κοινωνικής υποστήριξης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ), εκθέτοντας χιλιάδες ανθρώπους σε σοβαρές δυσκολίες. «Τον Ιούνιο 2019, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τις ανησυχίες της στις ελληνικές αρχές, χωρίς να λάβει καμία απάντηση», καταλήγει η ανακοίνωση.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου