Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Μισθοί «πείνας»: Κάτω από 400 ευρώ παίρνει ένας στους τρεις εργαζόμενους



μισθούς που φτάνουν τα 400 ευρώ καλούνται να περάσουν τον μήνα τους χιλιάδες Έλληνες. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι τρεις στους δέκα εργαζόμενους αμείβονται με πολύ ...



χαμηλά εισοδήματα, αποτέλεσμα τόσο της κρίσης όσο και των ελαστικών μορφών εργασίας.Μπορεί η χώρα μας να έχει ξεφύγει από το καθοδικό «σπιράλ» της κρίσης, ωστόσο οι πληγές στην αγορά εργασίας παραμένουν χωρίς να έχουν επουλωθεί.
Κι αυτό γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να απασχολούνται με «συμβάσεις-λάστιχο», ενώ οι μισθοί που λαμβάνουν δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, τρεις στους δέκα μισθωτούς εργάζονται, δηλώνονται ή ασφαλίζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ αμείβονται με περίπου 396 ευρώ τον μήνα.
Το μεροκάματο στη μερική απασχόληση δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ. Καλύτερη είναι η εικόνα στην πλήρη απασχόληση, με το μέσο ημερομίσθιο να υπολογίζεται στα 51,28 ευρώ και τον μέσο μισθό σε 1.182 ευρώ. Οι κλάδοι οι οποίοι αποτελούν τους τροφοδότες της αγοράς εργασίας είναι κυρίως το εμπόριο και ο τουρισμός.
Με στόχο τη μείωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προωθεί ειδικό σχέδιο που περιλαμβάνει μείωση του μη μισθολογικού κόστους αλλά και κίνητρα για πλήρη απασχόληση.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου