Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ – Συριακό «χαστούκι» στην Τουρκία: Ο SAA συνέλαβε τρεις Τούρκους αξιωματικούς – Διοικούσαν μονάδες τζιχαντιστών στη Χάμα




Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου


Πηγές συριακών ΜΜΕ και αμερικανική ιστοσελίδα φέρονται να αποκάλυψαν ότι επίλεκτες ...μονάδες του συριακού στρατού του Άσαντ (πιθανότατα μέλη της ταξιαρχίας των Τίγρεων), 



κατάφεραν να συλλάβουν τρεις Τούρκους κατώτερους αξιωματικούς, οι οποίοι διοικούσαν μονάδα τζιχαντιστών κοντά στη Χάμα.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά πιθανότατα οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί να ήταν παγιδευμένοι στην περιοχή της Hama, όπου ο τουρκικός στρατός είχε δημιουργήσει
«παρατηρητήριο», το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως αίθουσα επιχειρήσεων που υποστηρίζει τους τζιχαντιστές τρομοκράτες στις συνεχιζόμενες μάχες σε Χάμα και Ιντλίμπ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια περιστατικά έλαβαν χώρα σε αυτήν την περιοχή. Επιπλέον, αρκετοί Τούρκοι στρατιώτες και αξιωματικοί είναι παγιδευμένοι από το συριακό στρατό κατά τις πρώτες ημέρες της μάχης για την απελευθέρωση του Tal Maleh, για αυτό άλλωστε πιθανότατα και ο Ερντογάν να έστειλε την φάλαγγα με τα θωρακισμένα οχήματα, σε μια προσπάθεια πιθανόν να τους απεγκλωβίσει και να τους σώσει.
Όλα έχουν εξήγηση και υπακούουν σε κάποιο σκοπό έτσι και οι Τούρκοι εντελώς αιφνιδιαστικά προσπάθησαν να στείλουν δυνάμεις σε μια περιοχή που έχουν κυκλώσει οι συριακές δυνάμεις και οι Ρώσοι μισθοφόροι μαζί με την ρωσική πολεμική αεροπορία στο Ιντλίμπ.



Συριακές δυνάμεις προωθούνται στη Χάμα
Σήμερα, τις πρωινές ώρες, ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) επανέλαβε την προώθησή του νότια της επαρχίας Ιντλίμπ και κατέλαβε το χωριό Tar’i και τον στρατηγικό λόφο που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Hay’at Tahrir al-Sham (HTS).
Πολιορκώντας το χωριό και το λόφο, οι στρατιωτικές μονάδες απέχουν 7 χιλιόμετρα από τους «Τίγρεις» των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού-Χαλεπίου, βόρεια της πόλης Χαν Σεϊχούν.
Μια ημέρα νωρίτερα, τζιχαντιστές της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» ισχυρίστηκαν ότι οι μαχητές αποσύρονται από το θύλακα τους στο βόρειο Χάμα. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί αποδείχθηκαν ψευδείς.

Ο SAA εργάζεται προσεκτικά για να εκκαθαρίσει τις θέσεις των εναπομεινάντων μαχητών στο βόρειο Χάμα. Εκατοντάδες μαχητές του HTS και σύμμαχοί τους εξακολουθούν να κρύβονται στην περιοχή.

Με το στρατό να πλησιάζει, το μέλλον του τουρκικού παρατηρητηρίου στο βόρειο Χάμα παραμένει αβέβαιο. Η Άγκυρα δήλωσε ότι δεν θα διατάξει απόσυρση των δυνάμεων από τις θέσεις τους, ωστόσο, ο SAA είναι σαφώς αποφασισμένoς να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή.

Τσαβούσογλου: «Δεν θα αποσυρθούμε από τη Συρία»
Ο τουρκικός στρατός δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από τα παρατηρητήρια του στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα την Τρίτη.
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πρόθεση να αποσυρθούμε από τις θέσεις μας», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει την αποστολή του», είπε, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Ο τουρκικός στρατός προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει κάποια απειλή σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, εάν οι ισλαμιστές σύμμαχοί τους χάσουν την περιοχή Ta’manah κοντά στη στρατηγική πόλη Χαν Σεϊχούν, θα περικυκλωθεί από τον Συριακό Αραβικό Στρατό.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε επίσης μια σοβαρή προειδοποίηση προς τους τη Δαμασκό σχετικά με την επίθεση στην αυτοκινητοπομπή που έπληξαν οι αεροπορικές δυνάμεις της Συρίας.
«Το καθεστώς δεν πρέπει να παίζει με τη φωτιά. Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε τα στρατεύματά μας», πρόσθεσε.
Παρά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι χτυπήθηκαν τα στρατεύματά τους, οι Σύριοι στρατιώτες δεν χτύπησαν πραγματικά τουρκικές δυνάμεις στο κυβερνείο της Ιντλίμπ.

Turkish Foreign Minister Mevlüt Cavusoglu warns Assad, who yesterday surrounded Turkish troops in northern Hama by capturing Khan Sheykhoun and thus blocking the M5 highway:
"The 9. observation point (in Morek in northern Hama) will remain. The regime should not play with fire."
View image on Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου