Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Υπό την απειλή του λουκέτου τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις και το lockdown έχει μέλλον…



Σχεδόν τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου, δύο στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για έναν μήνα, ενώ μόνο το 16% των ..επιχειρήσεων έχει ταμειακή δυνατότητα για πάνω από έναν μήνα.



Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις έχουν φθάσει στα όριά τους. Ειδικά στον κλάδο της εστίασης η κατάσταση είναι τραγική και θα πρέπει να βρεθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να επανεκκινήσει. Ο κ. Καββαθάς κάλεσε την Πολιτεία να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Η εικόνα του λιανεμπορίου αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τη συνολική μείωση μεταξύ 2019 και 2020 να ανέρχεται στο -8,6%. Σύμφωνα όμως με την ΕΣΕΕ, το χτύπημα της πανδημίας δεν είχε τις ίδιες επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους, με αποτέλεσμα να ανοίξει η ψαλίδα ανισότητας ανάμεσα στους κλάδους του λιανεμπορίου.

Υπάρχουν κλάδοι που είδαν σημαντική αύξηση και άλλοι, πολυπληθείς αριθμητικά, που κατέγραψαν καταστροφικές μειώσεις. Ενδεικτικά, ο κλάδος σούπερ μάρκετ κατέγραψε αύξηση 5,2%, με αυτό το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 9% για το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Το ίδιο ισχύει και για κλάδους όπως οι διαδικτυακές πωλήσεις με ετήσια αύξηση 18% και το εμπόριο Η/Υ, στο οποίο η αύξηση ήταν 13,1%.

Αντίθετα, το λιανικό εμπόριο κοσμημάτων – ρολογιών είχε σχεδόν τη μεγαλύτερη μείωση (-46,8%) και ακολούθησαν ο κλάδος των καλλυντικών (-39,4%) και ο κλάδος ενδυμάτων και υποδημάτων (-36%).

Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, η επιμέρους ανάλυση των στοιχείων φωτίζει διαφορετικές όψεις και πτυχές της πανδημικής κρίσης και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.




fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου