Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Η Τουρκία μπλοκάρει έρευνες Ελλάδας και Γαλλίας για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης: «Είναι δική μας περιοχή»


Η Τουρκία πριν από λίγο εξέδωσε NAVTEX με την οποία «διαβαίνει τον Ρουβίκωνα» σε ότι έχει να κάνει με την οριοθέτηση του 28ου Μεσημβρινού ως ανατολικού ορίου της ελληνικής ΑΟΖ στην συμφωνία της με την Αίγυπτο. Και απειλεί ότι θα επιβάλλει με την ισχύ των όπλων την απόφαση αυτή.



Η τουρκική NAVTEX ήρθε ως απάντηση ελληνικής NAVTEX με την οποία επρόκειτο να γίνει ελληνική έρευνα σε συνεργασία με την Γαλλία σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Κρήτης μέχρι και τα νότια της Ρόδου.

Η Τουρκία «αρνείται» το δικαίωμα αυτό στην Ελλάδα και «εφιστά την προσοχή η ελληνική πλευρά να μην εισέρχεται σε περιοχές που εμπίπτουν στην δική της δικαιοδοσία».


Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «περιοχές δικής της ιδιοκτησίας» όλη την περιοχή με κόκκινο χρώμα δυτικά της μαύρης κάθετης γραμμής που φαίνεται στον χάρτη και είναι ο 28ος Μεσημβρινός.

Ξεκινά από τα ελληνικά «οικόπεδα» που έχουν βγει σε διαγωνισμό κι έχουν κατοχυρωθεί στην γαλλική TOTAL και φτάνουν μέχρι την Ρόδο που προαναφέραμε.

Όλα αυτά σε εφαρμογή του τουρκολιβυκού συμφώνου που κατατέθηκε και δυστυχώς εγκρίθηκε από το ΟΗΕ.


Πρόκειται για πρώτη απόπειρα της Άγκυρας να εφαρμόσει την συμφωνία με την Λιβύη εντός της «καρδιάς» της ελληνικής περιοχής. Αν επιτραπεί στη Τουρκία να απαγορεύσει την έρευνα, τότε θα έχει ακυρωθεί στην πράξη ολόκληρη η δυνητική ελληνική ΑΟΖ ακόμα και νότια της Κρήτης.



pronews.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου