Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα «Ο θεσμικός ρόλος και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των κοινωνικών υπηρεσιών στην προστασία του παιδιού» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο ,Αίθουσα «Δημήτριος Χατζής» στα Ιωάννινα





Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα «Ο θεσμικός ρόλος και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των κοινωνικών υπηρεσιών στην προστασία του παιδιού» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο ,Αίθουσα «Δημήτριος Χατζής» στα Ιωάννινα, απευθυνόμενη στους Κοινωνικούς Λειτουργούς των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και των φορέων που ασχολούνται με την οικογένεια και το παιδί.
Η ημερίδα, που ήταν πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Ιωαννιτών κ. Κωτσαντή, συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών και την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες. Συμμετείχαν κοινωνικοί λειτουργοί που απασχολούνται στους Δήμους, τα Νοσοκομεία και τις κοινωνικές δομές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,με την τιμητική παρουσία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ιωαννίνων κας Σταυράτη Σπυριδούλας.

Οι εκπαιδευτές , οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία και μακροχρόνια εμπειρία στον Τομέα της Παιδικής Προστασίας ήταν η κ. Θεώνη Κουφονικολάκου-Νομικός- Συνήγορος του Παιδιού, , σε διαδικτυακή σύνδεση, και με την φυσική τους παρουσία η κ. Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργός MSW-Ψυχολόγος -Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του ΕΚΚΑ(Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ,η κ. Κική Κουτμερίδου, Κοινωνική Λειτουργός του Τμήματος ΚΚΣ Φοίνικα ΕΚΚΑ Θεσσαλονίκης ,η κ. Αγγελική Μαλτεζάκη-Βαθυπέτρου-εκπρόσωπος της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η κ.Θεοδώρα Τσοβίλη -Senior Protection Associate-υπεύθυνη τομέα Παιδικής Προστασίας Ύπατης Αρμοστείας Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες και η κ. Δέσποινα Καμπούρη-Κοινωνική Λειτουργός- Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Ηπείρου.

Την εκδήλωση συντόνισαν η κ. Δέσποινα Καμπούρη εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου , η κ. Αλέκα Κλείτσα, κοινωνική λειτουργός του Δήμου Ιωαννιτών, και η κ. Ελεάννα Ιωαννίδου-Protection Associate της Ύπατης Αρμοστείας Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες-γραφείο Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η κυρία κ. Χριστίνα Κωτσαντή, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Δήμου Ιωαννιτών και η κ.Αγνή Νάκου – Δασούλα, Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αγνή Νάκου τόνισε ότι: « Σκοπός μας είναι να τροφοδοτήσουμε με γνώση και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν οι κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να είμαστε αποτελεσματικοί στην διαχείριση των προβλημάτων των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την οικογένεια σε κρίση και τα παιδιά που πολλές φορές βρίσκονται σε κίνδυνο».

Επιπλέον η Αντιδήμαρχος κ. Χριστίνα Κωτσαντή ανέφερε σε δήλωσή της: «Σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, η κοινωνική συνοχή αποτελεί το ζητούμενο. Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Ιωαννιτών υλοποιείται από την Κοινωνική Υπηρεσία και από τον ΟΚΠΑΠΑ. Πολύτιμοι συνεργάτες μας στις δομές αυτές είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, των οποίων η περιοχή ευθύνης υπερβαίνει συχνά τα στενά όρια του Δήμου Ιωαννιτών. Η διασύνδεση και η ομαλή συνεργασία μαζί με την επιστημονική επιμόρφωση, αποτέλεσαν το κίνητρο για την διοργάνωση της Ημερίδας αυτής με σκοπό την ομαλή συνεργασία και την μέγιστη αποτελεσματικότητα αυτών. Η συνέργεια με την Περιφέρεια Ηπείρου και την αντιπεριφερειάρχη κα Νάκου και με την Ύπατη Αρμοστεία, ήταν μια εποικοδομητική εμπειρία και με μεγάλη χαρά θα την συνεχίσουμε με σταθερότητα σε όλο το εύρος της κοινωνικής πολιτικής»,

Η κυρία Τσοβίλη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι το ανθρώπινο πρόσωπο του εθνικού συστήματος προστασίας του παιδιού. Οφείλουμε να τους προσφέρουμε την υποστήριξή μας ώστε να είναι σε θέση και οι ίδιοι να στηρίξουν όλα τα παιδιά που τους έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών προσφύγων. Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών πρωτοστατούν και προσφέρουν την γνώση, τη διασύνδεση και την εμπειρία στο προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών τους.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου