Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

«Χρυσή πανδημία»: Ο πλούτος των Ελβετών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 52,2% τα τελευταία τρία χρόνια!


Lots of cash money. Euros. euro money banknotes. Money Euro background

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πλούτος των πλουσιότερων έχει αυξηθεί μαζικά, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτό δείχνει έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών, το οποίο κατηγόρησε το WEF ότι αγνοεί το πρόβλημα της συγκέντρωσης χρήματος και εξουσίας. Η Ελβετία ήταν για πολύ καιρό ένας παράδεισος για τους πλούσιους. Τώρα γεμίζει με εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους.

Σχεδόν καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσους πολλούς εκατομμυριούχους. Η χώρα έχει 65.095 άτομα με καθαρά περιουσιακά στοιχεία που ισοδυναμούν με τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια και 4.520 άτομα με περιουσιακά στοιχεία 50 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα.

Υπάρχουν επίσης περίπου 40 δισεκατομμυριούχοι – Έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ τα τελευταία 3 χρόνια, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης Extreme Wealth , η οποία συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών, την Oxfam, τους Patriotic Millionaires και την Fight Inequality Alliance. Αναλύοντας την εξέλιξη της συγκέντρωσης πλούτου τα τελευταία 10 χρόνια.

«Ο πλούτος των Ελβετών που κατέχουν 50 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα αυξήθηκε κατά 4,1 τοις εκατό», σημειώνει η έκθεση. Ενώ για τους δισεκατομμυριούχους στην Ελβετία: ο πλούτος τους έχει αυξηθεί πάνω από 52 τοις εκατό τα τελευταία χρόνια.

Ανάλογη αύξηση μεταξύ των δισεκατομμυριούχων βρίσκεται στην στην Ινδία (120 τοις εκατό), την Αυστραλία (61 τοις εκατό), τη Χιλή (57 τοις εκατό), τη Γαλλία (59 τοις εκατό) και την Ινδονησία (70 τοις εκατό).

Η οικονομική δύναμη της κάστας των Ελβετών δισεκατομμυριούχων είναι τεράστια: «Οι 23 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι στην Ελβετία έχουν περισσότερο πλούτο από το μισό πληθυσμό του πλανήτη», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι υπερπλούσιοι έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αριθμός των ατόμων με καθαρή περιουσία τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αυξηθεί κατά 53 τοις εκατό. Ο αριθμός των ατόμων με καθαρή περιουσία 50 εκατομμυρίων $ ή περισσότερο αυξήθηκε κατά 50,3 τοις εκατό.

Οι οργανώσεις κατηγόρησαν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF)

Τι μπορεί να γίνει για αυτήν την αυξανόμενη συγκέντρωση χρήματος και εξουσίας; Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών και τους άλλους οργανισμούς που εμπλέκονται στην έκθεση, η κάστα των δισεκατομμυριούχων πρέπει να κληθεί να πληρώσει.

«Οι εκτιμήσεις από την έκθεσή μας δείχνουν ότι ένας προοδευτικός φόρος περιουσίας για τους υπερπλούσιους θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2022. Αυτά τα έσοδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της παγκόσμιας ανισότητας και την έναρξη ενός συστήματος οικονομικής δημοκρατίας».

Οι οργανώσεις κατηγόρησαν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Νταβός, ότι δεν μίλησε για τη σημαντικότερη κρίση του παρόντος: συγκεκριμένα την «ακραία συγκέντρωση πλούτου και δύναμης σε όλο τον κόσμο».




Πηγή Freewestmedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου