Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Γιάννενα: Κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων




Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Φλεβάρη κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων Φυσικού, Χημικού, Ιατρικής, ΒΕΤ, ΠΤΔΕ, Γεωπονίας και Πληροφορικής στην πρυτανεία. Θέσαμε στην αντιπρύτανη ακαδημαϊκών θεμάτων κ. Καντή τα εξής ζητήματα:

1. Τις ηλεκτρονικές εκλογές που προβλέπει ο νέος νόμος-πλαίσιο για την ανάδειξη «εκπροσώπων των φοιτητών» στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διεκδικήσαμε τη δέσμευση της πρυτανικής αρχής ότι οι ηλεκτρονικές εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και ότι οι πραγματικοί εκπρόσωποι που εξέλεξαν οι φοιτητές μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες των συλλόγων και τις φοιτητικές εκλογές θα γίνονται δεκτοί στις συνελεύσεις καθηγητών και στα υπόλοιπα όργανα.

Η αντιπρύτανης μας ενημέρωσε ότι θα γίνουν συστάσεις στα Τμήματα να δέχονται εκπροσώπους, χωρίς να διευκρινίζει το πώς αυτοί θα εκλέγονται και ότι «νόμιμοι εκπρόσωποι» θα είναι αυτοί που θα προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές εκλογές Μάλιστα δήλωσε ότι ακόμα και αν στις ηλεκτρονικές εκλογές υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος και ψηφιστεί μόνο από τον εαυτό του, αυτός θα είναι ο «νόμιμος εκπρόσωπος»!.

Με προσχήματα για «νομιμότητα» η πρυτανεία επιλέγει να «γράψει στα παλιά της παπούτσια» τους χιλιάδες φοιτητές που μέσα από τις εκλογές του περασμένου Μάη επέλεξαν τους εκπροσώπους τους.





Η αντιπρύτανης δήλωσε επίσης ότι η Πρυτανεία είναι «αναγκασμένη» να προκηρύξει τις ηλεκτρονικές εκλογές- παρωδία, για να μην «μείνει πίσω» το Πανεπιστήμιο μας σε σχέση με άλλα ιδρύματα.

Ας μας απαντήσουν βέβαια πόσο «μπροστά» είναι το Ίδρυμα μας όταν οι φοιτητές του δίνουν εξετάσεις στους -5 βαθμούς τον 21ο αιώνα και η…σύσταση τους είναι να ντυθούμε ζεστά! Ή όταν οι εστίες στην Άρτα δεν έχουν θέρμανση

Να σημειωθεί ότι στα Ιδρύματα που προκηρύχθηκαν ήδη οι ηλεκτρονικές εκλογές, οι φοιτητές τους γύρισαν την πλάτη και τις ακύρωσαν ή αλλού είχαν συμμετοχή μόλις 5%

Οι ηλεκτρονικές εκλογές αφενός είναι διαβλητές (δεν ξέρουμε ποιος ψηφίζει, από που και υπό ποιες πιέσεις και συνθήκες), αφετέρου, τα συμβούλια των φοιτητών που προκύπτουν από αυτές δεν λογοδοτούν πουθενά καθώς θα εκλέγονται προσωπικά χωρίς να δεσμεύονται από αποφάσεις συλλογικών οργάνων όπως Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων.

Παράλληλα, δεν εξασφαλίζει ότι αυτά τα συμβούλια φοιτητών δεν θα αναπτύσσουν και συναλλαγές με το Τμήμα, ώστε να αποσπάται η συναίνεσή τους στις αποφάσεις του, ακόμα κι αν αυτές αντιβαίνουν στις ανάγκες των φοιτητών.

Οι φοιτητές το κάνουμε ξεκάθαρο ότι θα δώσουμε τη μάχη να καταργηθούν στην πράξη οι ηλεκτρονικές εκλογές και ότι θα παλέψουμε για τις ζωντανές και μαζικές διαδικασίες των Συλλόγων μας! Αυτή είναι η νομιμότητα που υπερασπιζόμαστε εμείς!

2. Για την αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας στις καθηγητικές σχολές.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο προβλέπει ότι οι φοιτητές που θέλουν να πάρουν την παιδαγωγική επάρκεια θα πρέπει να παρακολουθήσουν ένα επιπλέον έτος παιδαγωγικών μαθημάτων, για να έχουν δικαίωμα να διδάξουν.




Η αντιπρύτανης μας ενημέρωσε ότι συνολικά οι αντιπρυτάνεις ακαδημαϊκών θεμάτων προκρίνουν λύσεις ώστε τα μαθήματα της διδακτικής επάρκειας, με νέα προγράμματα σπουδών και μαθήματα επιλογής να κατοχυρώνεται δωρεάν μέσα στο πτυχίο.

Επιπλέον, ζητούν οι αλλαγές του νόμου να εφαρμοστούν από το 2024 και να μην αλλάξει κάτι για όσους ήδη σπουδάζουν Αυτές οι θέσεις αποτελούν αποτέλεσμα των διαχρονικών διεκδικήσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, όμως δεν μας αρκούν καθώς δεν διασφαλίζουν με ρητό τρόπο διδακτική επάρκεια για όλους τους φοιτητές.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με την αντιπρύτανη πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση εφαρμογής του νόμου πάλι για να μην «μείνει πίσω».

Έτσι, γίνεται προετοιμασία νέου προγράμματος σπουδών, με τα μαθήματα της παιδαγωγικής επάρκειας να υπάρχουν σαν μαθήματα επιλογής που θα γίνονται διαδικτυακά από καθηγητές όλων των τμημάτων.

Βέβαια, δήλωσε ότι θα πρέπει «αναγκαστικά» να υπάρχει όριο στα επιλογής μαθήματα και οι φοιτητές να μπαίνουν σε λίστα αναμονής, καθώς δεν υπάρχουν καθηγητές και αίθουσες για να καλυφθούν όλοι οι φοιτητές, Άραγε πόσο «μπροστά» πάει το Πανεπιστήμιο όταν η αντιπρύτανης δηλώνει πως… δεν έχει νόημα να διεκδικήσουμε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό αφού η κυβέρνηση το αποφάσισε και μάλιστα.. ενδιαφέρεται για τις παιδαγωγικές μας γνώσεις.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουμε δώσει μάχη για την μη απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο μας και δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω στη διεκδίκηση πτυχίων με αξία!

Βρισκόμαστε σταθερά απέναντι στη λογική των κυβερνήσεων, αυτής και των προηγούμενων πρυτανικών αρχών που μας καλούνε να συμβιβαστούμε με τα λίγα, με την υποχρηματοδότηση, με την υποστελέχωση, με τα πτυχία- σούπα

Το επόμενο διάστημα, οι φοιτητές δυναμώνουμε τους Συλλόγους μας για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου