Φωτο: Shutterstock
Σύμφωνα με τα ποσοτικά στοιχεία της Huawei και πραγματικές περιπτώσεις χρήσης του τρόπου με τον οποίο η έξυπνη τεχνολογία εισχωρεί σε κάθε βιομηχανία, η φετινή έκθεση GIV προσδιορίζει τις 10 κυρίαρχες τάσεις που διαμορφώνουν σήμερα τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.
Όπως σημειώθηκε και στην έκθεση GIV (Global Industry Vision) της Huawei στις τεχνολογικές τάσεις έως το 2025, περιλαμβάνονται τα δίκτυα 5G, η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης (AI), η υιοθέτηση ρομπότ-οικιακών βοηθών καθώς και τα ποσοστά χρήσης έξυπνων προσωπικών βοηθών.
Οι 10 τάσεις και σχετικά παραδείγματα των βασικών προβλέψεων της έκθεσης GIV για το 2025 είναι οι παρακάτω:
1. Ζωή με Bots: Οι εξελίξεις στην επιστήμη των υλικών, η αντιληπτική ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης και οι τεχνολογίες δικτύων, τροφοδοτούν τη χρήση της ρομποτικής σε ποικίλες οικιακές και προσωπικές εργασίες. Η έκθεση GIV προβλέπει ένα παγκόσμιο ποσοστό διείσδυσης της τάξεως του 14% για τα ρομπότ οικιακής χρήσης.
2. Σούπερ Όραση: Η προσέγγιση του 5G, το VR/AR, η μηχανική μάθηση και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες θα μας επιτρέψουν να βλέπουμε πέρα από την απόσταση, την παραμόρφωση, την επιφάνεια και την ιστορία, ανοίγοντας νέες οπτικές θέασης για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους πολιτισμούς. H έκθεση GIV προβλέπει πως το ποσοστό των εταιρειών που χρησιμοποιούν AR/VR θα αυξηθεί κατά 10%.
3. Μηδενική Έρευνα: Καθώς οι καθοδηγούμενες από δεδομένα και οι εξοπλισμένες με αισθητήρες συσκευές έχουν ξεκινήσει να προβλέπουν τις ανάγκες μας, η πληροφορία θα έχει τη δυνατότητα να μας βρίσκει χωρίς να την αναζητούμε. Οι μελλοντικές έρευνες δε θα χρειάζονται κουμπιά, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα δημιουργούνται με ευκολία και οι βιομηχανίες θα επωφεληθούν από τη «συντήρηση μηδενικού έργου». Η έκθεση GIV προβλέπει πως το 90% των ιδιοκτητών έξυπνων συσκευών θα χρησιμοποιούν έξυπνους προσωπικούς βοηθούς.
4. Κυκλοφοριακά δίκτυα ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες μας: Έξυπνα μεταφορικά συστήματα θα συνδέουν τους ανθρώπους, τα οχήματα και τις υποδομές, συμβάλλοντας στην μηδενική κυκλοφοριακή συμφόρηση, στη γρήγορη ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά και στην υλοποίηση άλλων εφαρμογών που θα κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Η έκθεση GIV προβλέπει ότι το 15% των οχημάτων θα διαθέτουν κυτταρική τεχνολογία για όλες τις λειτουργίες τους.
5. Δουλεύοντας με Bots: Έχοντας ήδη μεταμορφώσει πολλές βιομηχανίες, η έξυπνη αυτοματοποίηση θα αναλάβει περισσότερο επικίνδυνες, επαναλαμβανόμενες και υψηλής ακρίβειας εργασίες – ένα θείο δώρο για την ασφάλεια και την παραγωγικότητα. Η έκθεση GIV προβλέπει πως θα υπάρχουν 103 ρομπότ για κάθε 10.000 εργαζόμενους στις βιομηχανίες.
6. Ενισχυμένη Δημιουργικότητα: To Cloud AI θα μειώσει το κόστος και τα εμπόδια εισόδου στον επιστημονικό πειραματισμό, την καινοτομία και την τέχνη, ανοίγοντας ένα χρυσορυχείο δημιουργικών δυνατοτήτων που θα είναι διαθέσιμο σε όλους. Η έκθεση GIV προβλέπει πως το 97% των μεγάλων εταιρειών θα έχουν αξιοποιήσει το AI.
7. Επικοινωνία χωρίς εμπόδια: Το ΑΙ και η ανάλυση big data θα δημιουργήσουν απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ εταιρειών και πελατών και θα εξαλείψουν τα γλωσσικά εμπόδια. Η ακρίβεια, η κατανόηση και η εμπιστοσύνη θα στηρίξουν τις επικοινωνίες του αύριο. Η έκθεση GIV προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν πλήρως το 86% των δεδομένων που παράγουν.
8. Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία: Οι εταιρείες σε ολόκληρο τον πλανήτη υιοθετούν ψηφιακές τεχνολογίες και έξυπνες εφαρμογές σε πλατφόρμες ενοποιημένης πρόσβασης, το οποίο σημαίνει καλύτερη συνεργασία, ανταλλαγή πόρων, ισχυρότερα παγκόσμια οικοσυστήματα και υψηλότερη παραγωγικότητα. Η έκθεση GIV προβλέπει ότι κάθε εταιρεία, παντού, θα χρησιμοποιεί τεχνολογία cloud και το 85% των επιχειρηματικών εφαρμογών θα βασίζεται σε αυτό.
9. Ταχεία ανάπτυξη του 5G: Το 5G είναι εδώ και εδραιώνεται πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε προηγούμενη τεχνολογία ασύρματων δικτύων – οι δυνατότητες για τα άτομα, τις επιχειρήσεις, και την κοινωνία είναι απεριόριστες. Η έκθεση GIV προβλέπει ότι το 58% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε 5G.
10. Παγκόσμια Ψηφιακή Διακυβέρνηση: Οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να εξισορροπούνται με κοινά πρότυπα και αρχές για τη χρήση δεδομένων. H έκθεση GIV προβλέπει ότι ο ετήσιος όγκος των συνολικών δεδομένων θα φτάσει τα 180 ZB (1 ZB = 1 τρισεκατομμύριο GB).
Σύμφωνα με τον Keviz Zhang, CMO της Huawei ICT Infrastructure, «Η ανθρώπινη εξερεύνηση δεν θα σταματήσει ποτέ. Πρέπει να θέσουμε τους ορίζοντές μας πέρα από αυτό που βλέπουμε τώρα και να κοιτάμε προς το μέλλον, περνώντας από την καινοτομία στην εφεύρεση. Παρατηρούμε ταχύτατες αλλαγές στη ζωή, στην εργασία και στην κοινωνία, καθώς κάθε βιομηχανία υιοθετεί τεχνολογίες AI, 5G, Cloud Computing και άλλες αναδυόμενες εφαρμογές. Η Huawei δεσμεύεται να δημιουργήσει ψηφιακές πλατφόρμες, εμπειρίες χρηστών και έξυπνη τεχνολογία που παρέχει πανίσχυρη συνδεσιμότητα σε κάθε περίπτωση. Η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε σε κάθε άτομο, σπίτι και οργανισμό ένα έξυπνο μέλλον, όπως και τα οφέλη για νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.»
Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση που κυκλοφόρησε το 2018, το GIV @2025 έχει σχεδιαστεί για να αναλύει τις τάσεις ανάπτυξης των βιομηχανιών και να χρησιμεύει ως στρατηγικός οδηγός για την ανάπτυξη της ΤΠΕ.
economistas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου