Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Το στοίχημα του προϋπολογισμού - Σκληρό παζάρι 4 μηνών με τους δανειστές




Σε μαραθώνιο 120 ημερών µέχρι τις 4 ∆εκεµβρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, για τελευταία φορά φέτος, κρίνεται το στοίχηµα του προϋπολογισµού του 2020, 


που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να...είναι ο τελευταίος ο οποίος θα «τρέξει» µε στόχο για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% επί του ΑΕΠ.

Εκεί θα µπορούσε, όπως εικάζουν καλά πληροφορηµένες πηγές, να επικυρωθεί νέα συµφωνία για την αξιοποίηση των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά οµόλογα (SMP & ΑNFA), ως µέρος της λύσης κάλυψης του δηµοσιονοµικού κενού για το 2020, αφού θα έχει επέλθει συµβιβασµός για το εύρος των φοροελαφρύνσεων και των παροχών του 2020.
Προς το παρόν και εντός των ασφυκτικών δηµοσιονοµικών ορίων που έθεσε η Κοµισιόν στην τελευταία έκθεσή της τον Ιούνιο για το δηµοσιονοµικό κενό του 2020, όλα τα σενάρια για τον προϋπολογισµό του 2020 είναι ανοιχτά ως προς το εύρος των φοροελαφρύνσεων και των παροχών που θα ισχύσουν.
Κομβική η 5η Σεπτεμβρίου
Το µεγάλο κρας τεστ αναµένεται τον Σεπτέµβριο – µε κρίσιµο σταθµό το EuroWorkingGroup της 5ης Σεπτεµβρίου, όπου θα αποτιµηθούν νεότερα στοιχεία αφενός για την ανάπτυξη, αφετέρου για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων, και κυρίως των ρυθµίσεων. Με τα νέα στοιχεία ανά χείρας, αλλά και µε τα όποια δεδοµένα υπάρχουν στο τραπέζι για την πρόοδο µεγάλων ιδιωτικοποιήσεων (∆ΕΗ) και µεγάλων επενδύσεων (Ελληνικό - Eldorado Gold), οι θεσµοί θα διαµορφώσουν στάση απέναντι στις ελληνικές επιδιώξεις για τον προϋπολογισµό του 2020 και αναµένεται να πιάσουν δουλειά στην Αθήνα µετά το Eurogroup στο Ελσίνκι στις 13 Σεπτεµβρίου.

Υπενθυµίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου αναµένεται να ανασταλεί το µέτρο της µείωσης του αφορολόγητου – εξέλιξη που είχε δροµολογηθεί από την προηγούµενη κυβέρνηση, έχοντας σηκώσει πολλά φρύδια στα κεντρικά του ESM. Η νέα κυβέρνηση φαίνεται πως έχει βάλει στο µικροσκόπιο τη µακρά λίστα των κωδικών των κρατικών δαπανών (µισθολογικού χαρακτήρα, καταναλωτικές, επιχορηγήσεις κ.ά.), αναζητώντας εξοικονοµήσεις -πλην του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων- που θα µπορούσαν να ισοφαρίσουν την όποια απόκλιση φέτος, αλλά και να καλύψουν µέρος του προβλεπόµενου δηµοσιονοµικού κενού του 2020.
∆ίνοντας σήµα εξορθολογισµού στις δαπάνες, σε συνδυασµό µε µια δυναµική πορεία στο κρίσιµο πεδίο των µεγάλων εµβληµατικών επενδύσεων, θα µπορούσε να «ζυµωθούν» καλύτερα σενάρια για την αξιοποίηση των SMPs & ANFAs, ως µέρος της λύσης για το δηµοσιονοµικό κενό του 2020, επιτρέποντας την ενεργοποίηση µεγάλου µέρους των φοροελαφρύνσεων του 2020, χωρίς παρεµβάσεις στο αφορολόγητο και περικοπές επιδοµάτων. Βάση των σεναρίων είναι η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018, µε την οποία σηµατοδοτήθηκε η έξοδος της ελληνικής οικονοµίας από τα µνηµόνια.
Εκεί, περιγράφοντας τα µεσοπρόθεσµα µέτρα για το ελληνικό χρέος, οι υπουργοί Οικονοµικών αναφέρονται στη χρήση των κερδών SMP από τον ειδικό λογαριασµό του ESM και στην αποκατάσταση ροής των εσόδων από SMPs & ANFAs προς την Ελλάδα σε δύο εξαµηνιαίες ετήσιες δόσεις για την κάλυψη χρηµατοδοτικών αναγκών του ∆ηµοσίου ή για άλλες συµφωνηµένες επενδύσεις. Υπό αυτή την οµπρέλα θα µπορούσε να συµφωνηθεί να συνυπολογίζονται, για παράδειγµα, τέτοια έσοδα (της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως) στα έσοδα του προϋπολογισµού, ενισχύοντας έτσι το µέγεθος αυτό και περιορίζοντας το δηµοσιονοµικό κενό που εντοπίζεται. Το πρόβληµα δηµοσιονοµικού κενού φαίνεται πως εντοπίζεται πλέον στο 2020, αφού κυριαρχεί η αίσθηση πως για το 2019 θα υπάρξει χρυσή τοµή.
Για το 2020, όµως, τα πράγµατα είναι περίπλοκα, µε αποτέλεσµα το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που αναµένεται το φθινόπωρο να βρίσκεται στο µικροσκόπιο των πιστωτών. Η Κοµισιόν στην τελευταία έκθεσή της τον Ιούνιο πριν από τις εκλογές έβλεπε δηµοσιονοµικό κενό έως και 1,5% του ΑΕΠ -ή περίπου έως 2,7 δισ. ευρώ- για τον επόµενο χρόνο, στη βάση µόνο των µέτρων που είχε εξαγγείλει η προηγούµενη κυβέρνηση και µε δεδοµένη τη µη µείωση του αφορολόγητου. Για το 2019 οι φόβοι ήταν για δηµοσιονοµική τρύπα περίπου 2 δισ. ευρώ και φέρεται να έχουν αποδυναµωθεί, αν και τελικές αποφάσεις δεν αναµένονται πριν από τον Σεπτέµβριο.
Ελλάδα - Αγορές: 1-0
Με απανωτές εκθέσεις οι οίκοι Moody’s (23 Αυγούστου) και S&P (25 Οκτωβρίου), αναµένεται να δώσουν τόνο στην αγορά, όπου κυριαρχεί η αίσθηση ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση του ∆ηµοσίου πλέον κοιτά µόνο ανοδικά και πως στο χειρότερο σενάριο σε 24 µήνες από σήµερα θα µπορούµε να προσδοκούµε σε επενδυτική βαθµίδα.

Συµβολική -και όχι µόνο- αξία αναµένεται να έχει η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισµών (capital controls) – πιθανόν στις αρχές Οκτωβρίου κατόπιν σχετικής εισήγησης από την Τράπεζα της Ελλάδος µέσα στον Σεπτέµβριο. Οι εξελίξεις αυτές σε περιβάλλον ιστορικά ευνοϊκών συνθηκών για την ελληνική αγορά οµολόγων -µε πιθανή µια ακόµη έκδοση µέσα στον Σεπτέµβριο- εκτιµούν στην κυβέρνηση πως θα συµβάλουν θετικά στις διαπραγµατεύσεις που θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη το φθινόπωρο για τον προϋπολογισµό του 2020.
Κεντρικός στόχος του Ο∆∆ΗΧ είναι πλέον η «ανοικοδόµηση» της ελληνικής αγοράς χρέους, ανάλογα µε το τι ζητούν οι επενδυτές, προκειµένου να ενισχυθούν η ρευστότητα και η εµπορευσιµότητα των ελληνικών οµολόγων.



εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου