Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Δεν κρύβουν ούτε τα προσχήματα. Οι έξι εντολές της διαπλοκής προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη (τις δυο τις ψήφισε)






Έξι άμεσα μέτρα ζητούν οι εργοδότες για εργολαβίες, απολύσεις, προσλήψεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Ανοιχτά άφησε έξι “μέτωπα” η προηγούμενη κυβέρνηση στη νέα σε σχέση με εργασιακό.



Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από κύκλους των εργοδοτικών φορέων της χώρας αναφέρουν πως αυτά τα “μέτωπα” αφορούν τόσο διατάξεις που πέρασε πέρσι και φέτος –παρά τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου- όσο και διαχρονικά προβλήματα που αφορούν τις δηλώσεις των επιχειρηματιών στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”.

Συγκεκριμένα, τα ανοιχτά αυτά ζητήματα είναι η διάταξη περί “ευθύνης αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων”. Εργοδοτικοί κύκλοι ζητούν την τροποποίηση της.
Προβλήματα προκύπτουν και από την θέσπιση του “βάσιμου λόγου απόλυσης”, στον οποίο αντιτίθενται οι επιχειρηματίες. Επίσης εμπλοκές εντοπίζουν οι εργοδότες σε σχέση με την καταχώρηση της ετήσιας κανονικής άδειας στο σύστημα “Εργάνη”. Υποστηρίζουν λίγο –πολύ την επαναφορά του προηγούμενου “καθεστώτος”.
Επίσης, θεωρούν περιορισμένο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για εγγραφές.
Εξάλλου, σημειώνουν ως αρνητικό στοιχείο πως δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης ή κατάργηση εγγραφών στο σύστημα “Εργάνη”. Τέλος, εκτιμούν πως υφιστάμενο “καθεστώς” που ισχύει στο ίδιο σύστημα αναφορικά με τη δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων δημιουργεί δυνητικά πρόσθετα κόστη για τους εργοδότες.
Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη ζητήσει από τους εργοδοτικούς φορείς (πχ ΣΕΒ,ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) -τις ηγεσίες των οποίων συνάντησε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του- τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση του συστήματος “Εργάνη”. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως ο επόμενος γύρος επαφών μεταξύ υπουργείου Εργασίας και εργοδοτικών φορέων θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις αναμένονται πριν το τέλος του Φθινοπώρου.
Πιο αναλυτικά, τα έξι πιο “καυτά” προβλήματα των εργοδοτών σε σχέση με τα “τεχνικά” ζητήματα του εργασιακού είναι τα ακόλουθα:
1. Ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων
Υπενθυμίζεται πως με τη ρύθμιση του άρθρου 9 του ν. 4554/2018 μεταφέρεται μεγάλο μέρος της ευθύνης ελέγχου από τις δημόσιες αρχές στον ιδιωτικό τομέα. Από εργοδοτικής πλευράς εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ένας λειτουργικός τρόπος ελέγχου της τήρησης των υποχρεώσεων έκαστου εργολάβου έναντι του προσωπικού του από τον αναθέτοντα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ρύθμιση αυτή θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, πρόσθετο και ιδιαίτερα βαρύ γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος συμμόρφωσης και πιθανότατα δεν θα θεραπεύσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν άλλα πιθανότατα θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.
2. Βάσιμος λόγος απόλυσης

Στο άρθρο 48 του νόμου 4611/2019 , εισάγεται ρητά στο δίκαιο της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, η πρόβλεψη ότι, για την εγκυρότητα της καταγγελίας, απαιτείται πέραν των λοιπών προϋποθέσεων και η συνδρομή βάσιμου λόγου για την καταγγελία κατά την έννοια του άρθρου 24, του Ν. 4359/16 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (ΑνΕΚΧ).
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η νέα ρύθμιση του άρθρου 48, περί ύπαρξης βάσιμου λόγου απόλυσης, δημιουργεί πρόσθετες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις, χωρίς να παρέχει ουσιαστική πρόσθετη κατοχύρωση στους εργαζόμενους. Αντίθετα μπορεί να οδηγήσει ορισμένους εργοδότες να αποφεύγουν να συνάπτουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, προτιμώντας την “εύκολη” λύση της πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
3. Καταχώρηση της ετήσιας κανονικής άδειας στο Πληροφοριακό Σύστημα ” Εργάνη”
Στο άρθρο 53 του νόμου 4611/2019 προβλέπεται η εκ των προτέρων υποχρεωτική καταχώρηση της χορηγούμενης ετήσιας άδειας στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη” έως και μία ώρα μετά την έναρξη πραγματοποίησής της και η συνεπακόλουθη κατάργηση του βιβλίου αδειών. Ωστόσο πηγές από εργοδοτικούς κύκλους επισημαίνουν πως θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε προηγούμενα ήταν επαρκές και κατοχύρωνε απόλυτα τον εργαζόμενο. Έτσι η νέα ρύθμιση δημιουργεί πρόσθετες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις, χωρίς να παρέχει πρόσθετη κατοχύρωση στους εργαζόμενους, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα υπέρμετρα με κόστος ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια.
4. Χρονική διάρκεια πλατφόρμας για εγγραφές στην “Εργάνη”.
Οι ίδιες πηγές του Capital.gr από εργοδοτικούς φορείς επισημαίνουν πως κάθε Τετάρτη μεταξύ 4μμ-9μμ, γίνεται συντήρηση στην εν λόγω πλατφόρμα. Έτσι είναι κλειστή για εγγραφές. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην πρόσβαση των εργοδοτών.
5. Δυνατότητα τροποποίησης ή κατάργησης εγγραφών.
Η πλατφόρμα του συστήματος “Εργάνη” δεν δίδει τη δυνατότητα τροποποίηση ή κατάργησης των εγγραφών, δημιουργώντας σημαντικές εμπλοκές στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρτήσεων. Έστω, για παράδειγμα ένας εργοδότης δηλώνει πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Εάν για οποιοδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορέσει να αναλάβει εργασία δεν μπορεί να γίνει αλλαγή.
6. Δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης
Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, για να δηλωθεί στο σύστημα “Εργάνη” η οικειοθελής αποχώρηση ενός εργαζομένου από μία επιχείρηση χρειάζεται υπογραφή εργαζομένου. Εάν, όμως, για οποιοδήποτε λόγο, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να υπογράψει τότε πρέπει να ανεβάσει ο εργοδότης εξώδικη δήλωση. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετο κόστος για τον ίδιο.



olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου