Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Θράσος Τσαβούσογλου: Έδειξε χάρτη με την τουρκική υφαλοκρηπίδα να φτάνει ως την Κρήτη





Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε σήμερα στην 11η Διάσκεψη των Πρεσβευτών στην Άγκυρα, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Τούρκοι πρέσβεις ανά τον κόσμο και στόχος της είναι...



η ενημέρωση των πρεσβευτών για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής χώρας. Η είδηση στην περίπτωσή μας ΔΕΝ είναι το τι είπε, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν είπε κάτι καινούριο. 

Έμεινε για ακόμα μια φορά στις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για win-win συμφωνία αναφορικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας, μάλιστα, έκκληση στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.


Το εξωφρενικό είναι πως ο Τσαβούσογλου μιλούσε με φόντο έναν χάρτη, που έδειχνε την τουρκική υφαλοκρηπίδα να φτάνει μέχρι και την Κρήτη… Εξάλλου, η Τουρκία υποστηρίζει πως η υφαλοκρηπίδα της περιλαμβάνει όλη την περιοχή νότια του Καστελλόριζου και της Ρόδου.
Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών ξεπέρασε κάθε όριο, παρουσιάζοντας αυτόν τον χάρτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Την Ελλάδα θα θέλαμε να τη δούμε ως έναν εταίρο στην περιοχή με τον οποίο θα μπορούσαμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του καζάν-καζάν (δηλ. όλοι κερδίζουν). Το έθνος μας, σε όποιον του τείνει χείρα φιλίας, ανοίγει κι εκείνο την καρδιά του. Ελάτε να εργαστούμε μαζί για την ευημερία της περιοχής μας και των λαών μας. Να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μία λεκάνη ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας. Το μήνυμά μας προς όσους έχουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι ένα. Συνεργαστείτε μαζί μας, για να κερδίσουν όλοι!», είπε.
Όπως επισήμανε, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, η Τουρκία βρίσκεται στην πλέον στρατικοποιημένη περιοχή του κόσμου και στην Ανατολική Μεσόγειο συναντώνται τρεις ήπειροι. Επομένως, δεν είναι να δυνατό να επιτραπούν ενέργειες που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. «Βρισκόμαστε στο κέντρο μιας περιοχής που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε όπλα στον κόσμο. Σε αυτή τη δύσκολη γεωγραφική περιοχή υπάρχει και μία εξίσου δύσκολη θάλασσα, η Ανατολική Μεσόγειος. Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί το σημείο που συναντώνται τρεις ήπειροι στον κόσμο και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία πρωτοβουλία που δεν θα λαμβάνει υπόψη της τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».
«Στην υφαλοκρηπίδα μας», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι η δίκαιη διανομή του πλούτου. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε».
Όπως ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ: «Εμείς απλά θέλουμε να μοιραστεί ο πλούτος δίκαια και να βρεθεί μία κοινή λύση στη βάση της συνεργασίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστούν οι εποικοδομητικές προτάσεις των τουρκοκυπριακών αρχών. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο και πάντα τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και του τουρκοκυπριακού λαού»


Η Τουρκία είχε ξαναπαρουσιάσει χάρτες τον Μάιο με την κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ σαν «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε παρουσιάσει τον Μάιο σε ξένους διπλωμάτες χάρτη με τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σύμφωνα με το CNN Turk, στο τουρκικό ΥΠΕΞ, τον Μάιο κλήθηκαν για πρώτη φορά ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα, ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τις τουρκικές θέσεις για την ανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα.
Όπως ανέφερε το τότε δημοσίευμα, οι Τούρκοι διπλωμάτες πίστευαν και δήλωναν κατηγορηματικά ότι οι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές για τις οποίες έχει άδεια στη κρατική εταιρεία πετρελαίου από τα κατεχόμενα.
Στο χάρτη σημειώνονται με κόκκινο οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης.



Επίσης, στον χάρτη με ροζ σημειώνονται οι περιοχές που τα κατεχόμενα «αδειοδότησαν» την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, ενώ με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.


newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου