Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Κρατούμενοι «όμηροι» παραγεγραμμένων αδικημάτων, περιμένουν στην ουρά για αποφυλάκιση





Εκατοντάδες κρατούμενοι είναι «όμηροι» στις φυλακές , καθώς εκτίουν ποινές για αδικήματα τα οποία με τον νέο Ποινικό Κώδικα έχουν ήδη παραγραφεί.



Η αποκάλυψη που έκανε με άρθρο του στο dikastiko.gr ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης , προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για την έλλειψη σχεδιασμού στην εφαρμογή των νέων κωδίκων καθώς ουσιαστικά αυτή τη στιγμή εμφανίζεται το νομικά παράδοξο να υπάρχουν φυλακισμένοι οι οποίοι με τον νέο κώδικα εκτίουν ποινές για αδικήματα που έχουν υποπέσει σε παραγραφή!

Ο αριθμός αυτός είναι υψηλός, σύμφωνα με δικαστικές πηγές , ενώ ο προβληματισμός είναι μεγαλύτερος εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν προβλέπεται (λόγω καλοκαιριού) μέχρι το φθινόπωρο να υπάρξει η δυνατότητα να υπαχθούν αυτές οι υποθέσεις στα αρμόδια δικαστήρια και να αποφυλακιστούν οι εν λόγω κρατούμενοι. Το γεγονός πέραν των ηθικών γεννά και νομικά ζητήματα, όπως ενδεχομένως – όπως λένε νομικοί- και εγείρει αξιώσεις αποζημίωσης εκ μέρους των κρατουμένων από το ελληνικό δημόσιο.
Παράδοξο

Το παράδοξο του πράγματος ανέδειξε ο κ. Χειρδάρης, επισημαίνοντας πως υπάρχουν στις φυλακές πολλοί κρατούμενοι που εκτίουν ποινές κάθειρξης για κακουργήματα όπως υπεξαιρέσεις, πλαστογραφίες, απάτες κλπ (με ζημία έως 120.000 ευρώ) τα οποία όμως πλέον έχουν μετατραπεί σε πλημμελήματα με τον νέο κώδικα. Αυτό σημαίνει πως πλέον ο ανώτατος χρόνος παραγραφής είναι τα 8 χρόνια. Λόγω του κακουργηματικού χαρακτήρα και των αργών ρυθμών των διαδικασιών οι υποθέσεις αυτές έφθασαν στο ακροατήριο και δικάστηκαν πρωτόδικα μετά την οκταετία η κοντά στα όριά της ή ήδη μέχρι τώρα έχει παρέλθει η οκταετία χωρίς να εκδικαστεί ακόμα το ένδικο μέσο.
ΟΙ περισσότεροι κρατούμενοι εξ αυτών δηλαδή περιμένουν να εκδικαστεί η υπόθεσή τους ενώπιον των δευτεροβαθμίων δικαστηρίων ή του Αρείου Πάγου μόνο που πλέον τα αδικήματα για τα οποία εκτίουν ποινές, έχουν ήδη παραγραφεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόβλεψη για άμεση αποφυλάκιση ή για κάποια ταχεία ειδική διαδικασία. Έτσι οι μόνες προβλεπόμενες διαδικασίες για την επίλυση του θέματος ώστε να αποφυλακιστεί ο κρατούμενος είναι είτε η συζήτηση του ενδίκου μέσου από το αρμόδιο δικαστήριο είτε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της καταδικαστικής απόφασης
Αργά
Για τον προσδιορισμό όμως της δικασίμου εκδίκασης των ενδίκων μέσων το θέμα είναι πιο περίπλοκο και επομένως η επίσπευση δεν είναι πάντα διαχειρίσιμη. Ο νόμος ισχύει από 1.7.2019, ξεκίνησε δηλαδή σε περίοδο δικαστικών διακοπών που διαρκούν από 1.7-15.9.19. Οι συνθέσεις των Πενταμελών Εφετείων Αναστολών έχουν ήδη γίνει γνωστές μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου 2019, τον δε Αύγουστο δεν υπάρχουν Πενταμελή Εφετεία. Παρά τις προσπάθειες των εισαγγελέων και των συνηγόρων ο προσδιορισμός σχετικής Αίτησης Αναστολής καθίσταται κανονικά εφικτός από Οκτώβριο του 2019 και μετά, εκτός εξαιρέσεων.
Έτσι υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι που κρατούνται σε φυλακές εκτίοντας ποινή αδικημάτων που έχουν παραγραφεί. Ουσιαστικά πρόκειται περί οιονεί παράνομης κράτησης αφού εκτίεται μη οφειλομένη ποινή. Το παραγεγραμμένο αδίκημα δεν μπορεί να παράγει εκτιτέα ποινή εφόσον η καταδικαστική απόφαση δεν έχει καταστεί αμετάκλητη προ της παραγραφής.
«Το να εκτίει όμως ο οποιοσδήποτε ποινή που είναι βασικά ανύπαρκτη νομικά (λόγω παραγραφής) είναι απαράδεκτο σε ένα κράτος δικαίου που υποχρεούται στη τήρηση της νομιμότητας και που έχει συνταγματική υποχρέωση στην διασφάλιση της ελευθερίας του καθενός», επισήμανε ο κ. Χειρδάρης.



πηγή: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου