Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Δώρο στα golden boys και στους βουλευτες το νέο πλαφόν στις συνταξεις......ΞΕΦΤΙΛΑ





Πρώην μεγαλοστελέχη τραπεζών, ΔΕΚΟ, πολυεθνικών και βουλευτές θα πάρουν έως και 2.608 ευρώ μεγαλύτερη σύνταξη
Ευνοϊκή για τα golden boys των τραπεζών, των πολυεθνικών και των ΔΕΚΟ, τους βουλευτές, 



τα...υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τους ιδιαίτερα υψηλά αμειβόμενους νομικούς, μηχανικούς και γιατρούς είναι η καθιέρωση ενιαίου «πλαφόν» στα 4.608 ευρώ τον μήνα, μεικτά.
Με δεδομένο ότι η «οροφή» που είχε μπει για τους «παλαιούς» συνταξιούχους με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) ήταν στα 2.000 ευρώ για όσους έπαιρναν μία κύρια σύνταξη και στα 3.000 ευρώ για τους πολυσυνταξιούχους, όσοι ανήκουν στα «ρετιρέ» δύνανται εφεξής, αναλόγως των εισφορών τους, να λαμβάνουν κάθε μήνα επιπλέον ποσά έως 2.608 ευρώ, μεικτά.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση της τροπολογίας που κατατέθηκε προχθές στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο ήδη αποτελεί νόμο του κράτους.
Συγκεκριμένα, βάσει της τροπολογίας που κατέθεσε την τελευταία στιγμή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, αφενός κλείνει ένα «κενό» του νόμου Κατρούγκαλου (δεν υπήρχε πλαφόν στα ανώτατα όρια των νέων συντάξεων, δηλαδή όσων υπολογίστηκαν με τις διατάξεις του, ενώ, παράλληλα, καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2019 η «οροφή» για τους «παλαιούς» συνταξιούχους), αφετέρου, όμως, το νέο πλαίσιο ευνοεί όσους ανήκουν στην «ελίτ» των ιδιαίτερα υψηλά αμειβόμενων. Η «οροφή» για τις ανώτατες «παλαιές» συντάξεις (όσες είχαν υπολογιστεί με το προ του ν. Κατρούγκαλου σύστημα) μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018 ήταν: α) Τα 2.000 ευρώ για όσους λάμβαναν μόνο μία κύρια σύνταξη και β) τα 3.000 ευρώ για όσους δικαιούνταν δύο ή και περισσότερες (το «κενό» του ν. 4387/16 ήταν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ότι απελευθέρωνε αυτά τα ανώτατα όρια από τις αρχές του 2019).
Ακόμη και πριν από αυτά τα «πλαφόν», με τον πάλαι ποτέ γνωστό νόμο Σιούφα (ν. 2084/1992), μια κύρια σύνταξη δεν μπορούσε να ξεπερνά τα 2.373,50 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για τους προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα δικαιούχους και τα 2.773 ευρώ για όσους εργάζονταν σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Οι κερδισμένοι
Πλέον με το νέο πλαφόν κερδισμένοι είναι όσοι συνταξιούχοι είχαν κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου τους ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές (ως επί το πλείστον άνω των 6.000 ευρώ τον μήνα, μεικτά) και λάμβαναν, για παράδειγμα, έως 2.000 ευρώ τον μήνα, μεικτά, από την κύρια σύνταξή τους, ενώ το ποσό που τους είχε υπολογιστεί βάσει καταβληθεισών εισφορών ήταν αρκετά πιο υψηλό. Ευνοημένοι -με δεδομένο ότι το νέο πλαφόν καθορίστηκε στα 4.608 ευρώ τον μήνα και οι «οροφές» που καθορίζονταν με τους παλαιότερους νόμους ήταν πολύ χαμηλότερες- είναι και οι «νέοι» συνταξιούχοι, δηλαδή όσων τα ποσά που δικαιούνται να λάβουν από το ταμείο κύριας ασφάλισης υπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου, που λάμβαναν ως εργαζόμενοι ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές.
Σχετικές απώλειες -για τα δεδομένα των ποσών που τους αναλογούν λόγω καταβολής ιδιαίτερα υψηλών εισφορών- θα υποστούν οι πολυσυνταξιούχοι που κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους πορείας είχαν πολύ υψηλές αμοιβές. Για παράδειγμα, ένας νομικός, με παράλληλη ασφάλιση, ο οποίος θα έπρεπε να πάρει 3.000 ευρώ τον μήνα από το τ. Ταμείο Νομικών και 2.500 ευρώ από το Δημόσιο, θα χάσει 892 ευρώ τον μήνα. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση, εάν ίσχυε το πλαφόν που υπήρχε με τον ν. 4387/16 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018 για τους «παλαιούς» πολυσυνταξιούχους (3.000 ευρώ), οι απώλειες θα ήταν της τάξης των 2.500 ευρώ.

δημοκρατια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου