Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25.01.2021 ΘΕΜΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: «Παραχώρηση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου & διεκδίκηση κυριότητας, χρήσης και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ακινήτων στον Δήμο μας».



Η παράταξή μας, πριν λίγες ημέρες, ζήτησε εγγράφως από τον κ. Δήμαρχο να ενημερωθεί για την αλληλογραφία που υπάρχει μεταξύ του Δήμου και των αρμοδίων Αρχών, διαχρονικά, σχετικά με την παραχώρηση του Στρατοπέδου.



Ο κ. Δήμαρχος μας διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα και τον ευχαριστούμε για αυτό.
Για την ενημέρωση του Σώματος, αναφέρουμε ότι μας διαβιβάστηκαν 2 επιστολές του Δημάρχου κ. Φίλιου, 1 του Δημάρχου κ. Μπέγκα και 1 του κ. Ελισάφ.

Διαβάζοντας τα έγγραφα αυτά, δεν μας προκάλεσε καμία έκπληξη ο τρόπος με τον οποίον οι Αρχές της πόλης χειρίστηκαν το θέμα. Χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή προχειρότητα. Συνεπώς ήταν αναμενόμενο, κατά την άποψή μας, το τόσο κρίσιμο, για τον τόπο μας, θέμα να παραμένει βαλτωμένο.

Προκύπτουν, εύλογα, τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποια πρόταση κατατέθηκε στο Υπ. Εθνικής Άμυνας από τη σημερινή δημοτική Αρχή, ή από προηγούμενες, για την αξιοποίηση της έκτασης του Στρατοπέδου;

2. Δεν υπάρχει στον Δήμο μας καμία γραπτή απάντηση από αρμόδιο Υπουργό ή Υφυπουργό για το Στρατόπεδο;

3. Θεωρείτε, κύριε Δήμαρχε, ότι με μία απλή επιστολή που επιδώσατε στον κύριο Πρωθυπουργό, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και πολλά άλλα θέματα (το κτίριο επί της οδού Δομπόλη, την προστασία λίμνης Παμβώτιδας, την επέκταση Ιόνιας Οδού και την τουριστική προβολή), θα παραχωρούνταν στην πόλη έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων;

Η παραχώρηση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου δεν θέλει απλές επιστολές. Δεν την ζητάς. Τη διεκδικείς με σοβαρότητα και προετοιμασία. Δηλαδή με τεκμηριωμένη πρόταση η οποία περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον:

- τους λόγους για τους οποίους διεκδικείς την έκταση του Στρατοπέδου,


- τον γενικότερο σχεδιασμό στον οποίο την εντάσεις, προς όφελος της πόλης,


- στον τρόπο και στα μέσα αξιοποίησής της,


- στα ανταποδοτικά που είσαι σε θέση να προσφέρεις στον σημερινό κύριο της έκτασης.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εκτός των άλλων, είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, στις 26-01-2020, για το εν ενεργεία στρατόπεδο Μακεδονομάχων στην Κοζάνη.

«To Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ανοιχτό σε κάθε πρόταση για την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας. Η ακίνητη περιουσία που είναι τα στρατόπεδα και όχι μόνο γίνεται με συγκεκριμένες διαδικασίες. Όποιος ενδιαφέρεται, απευθύνεται στο Υπουργείο και στην αρμόδια υπηρεσία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας» τόνισε λέγοντας ότι το στρατόπεδο Μακεδονομάχων είναι μια τεράστια έκταση με ένα μικρό κομμάτι ενεργό από τις ένοπλες δυνάμεις.

Πρότεινε μάλιστα να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθεί έστω και τμήμα του στρατοπέδου από τη δημοτική αρχή, αφού ετοιμάσει ο δήμαρχος μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Δυστυχώς, για άλλο ένα μεγάλο θέμα της πόλης, η δημοτική Αρχή αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Με την ευκαιρία του θέματος αυτού, θα ήθελα να αναφερθώ γενικότερα στο θέμα των εκτάσεων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην πόλη μας και είναι παρατημένα ή ανενεργά ή ανώφελα και εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους.

Αναφέρομαι στο κτίριο του παλιού Πανεπιστήμιου στη Δομπόλη, στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του υπεραστικού ΚΤΕλ στη Ζωσιμαδών και στην ΚΑ Φεβρουαρίου, στα διατηρητέα κτίρια στην οδό Κουντουριώτη και στο ιστορικό κέντρο, στην πλατεία Χατζή, στην έκταση στο Σταυράκι που σήμερα βρίσκονται οι φυλακές και άλλα.

Το θέμα μας απασχόλησε συστηματικά τόσο στη θητεία μου ως αντιπεριφερειάρχης, όσο και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Κατά τη θητεία μου, ως αντιπεριφερειάρχης, καταθέσαμε προτάσεις, χρηματοδοτήσαμε και υποβάλλαμε χρηματοοικονομικές μελέτες. Σε άλλες περιπτώσεις, πετύχαμε. Όπως με την απόδοση τμήματος του στρατοπέδου Βελισσαρίου για την υλοποίηση του μεγάλου κυκλικού κόμβου στην αρχή της Σταύρου Νιάρχου ή του στρατοπέδου Αγίου Ανδρέα στην Π.Ε. Πρέβεζας ή του στρατοπέδου Παπακώστα για την ανέγερση νέου διοικητηρίου της Π.Ε. Άρτας. Σε άλλες, συναντήσαμε άρνηση. Όπως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας στην θεμελιωμένη τεχνικοοικονομικά πρόταση για την εκχώρηση του κτιρίου επί της Δομπόλη στην Αιρετή Περιφέρεια, με σκοπό την κατασκευή συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές, στα πρότυπα σύγχρονων φοιτητικών εστιών και με τη λειτουργία εμπορικών και μουσειακών χρήσεων στον ισόγειο χώρο. Σήμερα, είναι πιθανό να προκύπτουν και άλλες ελκυστικότερες προτάσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου αυτού.

Στο πρόγραμμά μας, προεκλογικά, εντάξαμε τη γενικότερη αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, αφού πρώτα την κωδικοποιήσαμε.

Η εγκατάλειψη των ιδιοκτησιών αυτών προσβάλει τη φυσιογνωμία της πόλης και συμμετέχει στην τελματωμένη εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος τις τελευταίες δεκαετίες.

Γιατί όμως δεν γίνεται τίποτα;

Γιατί, απλά, διαρκώς ΣΥΖΗΤΑΜΕ και μόνο ΖΗΤΑΜΕ. ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ. ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ.

Και αυτό γιατί δεν ξέρουμε τελικά τι θέλουμε, τι ζητάμε, γιατί το ζητάμε, πώς θα το αξιοποιήσουμε, και πώς θα ωφεληθεί η πόλη και πώς ο ιδιοκτήτης.

Κατά τη δική μας άποψη, λείπει ο οραματικός στόχος, ο αποδεκτός από όλους τους φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, τοπική κοινωνία, δημόσιοι οργανισμοί πολιτιστικής διαχείρισης, ιδιωτικός τομέας, κλπ.) για κοινό προγραμματισμό δράσεων, για την αξιοποίηση των ιδιοκτησιών αυτών με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου.

Τέλος, κύριε Δήμαρχε, θεωρείστε δεδομένη την διάθεση της παράταξής μας να συνεργαστεί με σκοπό να υποβοηθήσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, όπου κριθεί σκόπιμο, σε μία οργανωμένη και συγκροτημένη προσπάθεια για τη διεκδίκηση και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ακινήτων του Δήμου μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου