Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

“Βόμβα”! Δεν σηκώνει το τηλέφωνο στον Μητσοτάκη ο Τζο Μπάϊντεν; Συναγερμός στο Μαξίμου που ψάχνει εναγωνίως για προνομιακό συνομιλητή στο περιβάλλον του νέου Προέδρου


 

Πολύ κακά τα πρώτα δείγματα από την νέα ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου πλέον η ομάδα Μπάιντεν χαράσσει την εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης. Οι εξελίξεις μάλιστα ανησυχούν τον



 πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που βλέπει τον ρόλο του προνομιακού εταίρου τον ΗΠΑ να εξανεμίζεται ..και τις θερμές επισκέψεις και δηλώσεις του Μάικ Πομπέο να χάνονται στο βάθος του χρόνου.

Παρά το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ, ενώ φαίνεται να συζητά ακόμα και την δημιουργία δεκάδων καινούριων βάσεων στην χώρα, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να εκλιπαρεί για ένα… τηλέφωνο!

Για την ακρίβεια, η πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον (και το υπουργείο εξωτερικών) έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα άνευ προηγουμένου ώστε ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, να πειστεί ώστε να έχει μία ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ενέργεια που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών την τελευταία πενταετία βρίσκονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η φημολογία μάλιστα που επικρατούσε στους κύκλους της κυβέρνησης, ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήταν πολύ πιο φιλική προς την Ελλάδα, καθώς ο τέως πρόεδρος Τραμπ θεωρείτο ότι μεροληπτούσε υπέρ του Ερντογάν, καταρρέει με πάταγο.

Δεν είναι μόνο το ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν σηκώνει το τηλέφωνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπάρχουν κάποια πολύ πιο ανησυχητικά δείγματα για το τι μέλλει γενέσθαι. Κυρίως, η απόφαση – σοκ της νέας διοίκησης, να παγώσει τις αμυντικές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία! Συμφωνίες οι οποίες ήταν ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, καθώς διαμορφώνουν μία νεα Στρατηγική συμμαχία που ισοδυναμεί με κοσμογονία στην περιοχή.

Κοσμογονία διότι η μοναδική μουσουλμανική χωρά που διατηρούσε σχέσεις με το Ισραήλ, ήταν η Τουρκία. Αυτό είχε ήδη αλλάξει, αλλά η προσέγγιση Ισραήλ με Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, αποτελούσε την οριστική ταφόπλακα της θέσης ισχύος που είχε διαμορφώσει Τουρκία απέναντι στο Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο.

Η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδος με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μία τεράστια επιτυχία που όμως βασιζόταν στο άνοιγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και την άδεια να πουληθούν μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς στην αραβική χώρα. Το ίδιο συνέβαινε και με την συμφωνία πώλησης στρατηγικών πυραύλων αμερικανικής κατασκευής στην Σαουδική Αραβία.

Οι συμφωνίες λοιπόν που είχαν υπογραφεί επί διοίκησης Τραμπ και ισχυροποιούσαν έστω και έμμεσα την παρουσία της Ελλάδας στην νότιο ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, τώρα μπήκαν στο ψυγείο. Με αποτέλεσμα στην Τουρκία να επικρατεί ένα κλίμα ευφορίας και στην Ελλάδα μεγάλη ανησυχία.

Αντί για τηλέφωνο λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να πάρει το αεροπλάνο και να συναντήσει τον νέο αμερικανό πρόεδρο ώστε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Αυτό όμως φαίνεται ότι αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, οπότε σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση και η πρεσβεία μας στις ΗΠΑ, προσπαθούν να διασφαλίσουν έστω και μία ολιγόλεπτη συνομιλία Μητσοτάκη – Μπάιντεν. Όσο αυτό δεν πραγματοποιείται, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία της Ελληνικής πλευράς απέναντι στις προθέσεις της νέας διοίκησης.




Πηγή: newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου