Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Ελληνοτουρκικά: Αγνοώντας τους Αφελείς και τους Ανεύθυνους



Γεια σας φίλες και φίλοι μου!

Εύχομαι θερμά σε όλες και όλους, Καλή Χρονιά με Υγεία και Προκοπή!

Το πρώτο σημαντικό γεγονός της νέας χρονιάς αφορά στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας. Με το θέμα αυτό ασχολούμαι σε άρθρο μου στο Βήμα της Κυριακής, 24-1-2021, το οποίο τιτλοφορείται «Ελληνοτουρκικά: αγνοώντας τους αφελείς και τους ανεύθυνους».


 

Έχω μιλήσει επανειλημμένα για την καταστροφική μέγγενη της αφέλειας και της ανευθυνότητας στην οποία βρίσκονται πιασμένοι οι Έλληνες πολίτες αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά. Στο άρθρο μου το αναλύω παραπέρα.

Αφελής είναι η προσέγγιση εκείνων που διακηρύσσουν την προσέγγιση της δήθεν «λογικής και σωφροσύνης» (που μόνο αυτό δεν είναι), σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω ενός γενικού «διαλόγου» με την Τουρκία. Συνιστά, όμως, αυτοκτονική αφέλεια να θεωρείς, εξ ορισμού, ότι ο αντίπαλός σου είναι εξίσου ή περισσότερο ορθολογικός από εσένα και να πιστεύεις, ως εκ τούτου, ότι ο «διάλογος» μαζί του αρκεί για να λύσει τα προβλήματα!

Ανεύθυνη, από την άλλη πλευρά, είναι η άποψη του δωρεάν «υπερπατριωτισμού», η οποία θεωρεί πως τα πάντα μπορούν και πρέπει να ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά και ότι σε κάθε στιγμή πρέπει και οφείλουμε να επιβάλλουμε τη θέλησή μας επί των αντιπάλων μας δυναμικά. Λησμονούν ότι τα διεθνή δικαστήρια έχουν τη δική τους κρίση αλλά και ότι, επιπλέον, η προσφυγή στη δυναμική απάντηση θα πρέπει να γίνει μόνο σε περίπτωση απουσίας κάθε εναλλακτικής λύσης, αλλά και τη στιγμή και με τον τρόπο που μας ευνοεί. Να το πω αλλιώς: οι άνθρωποι αυτοί θα ζητούσαν το 1940 να κηρύξουμε τον πόλεμο στην Ιταλία μετά τον κατάπτυστο τορπιλισμό της Έλλης. Αποδείχτηκε ότι άξιζε που περιμέναμε!

Η ιστορική εμπειρία, φίλες και φίλοι, οφείλει να μας διδάσκει ότι η χώρα μας υπήρξε επιτυχής στην υλοποίηση των εθνικών επιδιώξεών της κάθε φορά που διέθετε στρατηγικό σχέδιο, εξοπλιστικό προγραμματισμό και ισχυρές, δηλαδή αποτελεσματικές, συμμαχίες. Αυτά είναι και σήμερα τα στοιχεία που μας χρειάζονται και τα οποία πρέπει να αναπτύξουμε με ισχυρό εθνικό φρόνημα, στηριγμένοι στον ρεαλισμό και στη μεθοδική σκέψη, αγνοώντας τόσο τους αφελείς όσο και τους ανεύθυνους.

Αυτά και άλλα πολλά γράφω στο άρθρο μου, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε επισκεπτόμενοι τον ιστοσελίδα μου (εδώ: http://bit.ly/EllinotourkikaAfeleis ), ή ακολουθώντας τον σύνδεσμο στο Βήμα.gr το οποίο αναδημοσίευσε το άρθρο (εδώ: http://bit.ly/EllinotourkikaVima2021 ).

Να είστε καλά και να προσέχετε!

Κωνσταντίνος Γάτσιος

ΥΓ: Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε τοπικά το άρθρο σε μορφή PDF ή Word.


Κωνσταντίνος Γάτσιος

Twitter-@kgatsios

gatsiosblog.gr-Προσωπικό Ιστολόγιο






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου