Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

«Έγκριση Παραχώρηση έκτασης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Ιωαννίνων».


Οι θέσεις της παράταξής μας
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η πόλη ωφελείται από τη μετεγκατάσταση των φυλακών.

Ακόμη κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει ότι επί του θέματος η τοπική κοινωνία, με ωριμότητα, από το 2009, έχει δώσει σύμφωνη γνώμη για την μετεγκατάσταση στην Κόντσικα. Η σύμφωνη γνώμη αυτή 



διατηρείται ενεργή και πρέπει να τονιστεί η σχετική δραστηριότητα του πρώην αντιδημάρχου και νυν προέδρου της τοπικής κοινότητας Γιώργου Καραγιάννη.
Όμως ο Δήμος μας δίνοντας, σήμερα, τη θετική του γνώμη για την παραχώρηση της έκτασης αυτής, πρέπει να γίνει ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ του οικοπέδου που βρίσκονται σήμερα οι φυλακές, στο Σταυράκι, ταυτόχρονα και νομικά εδραία και βάσιμα. Όχι, με πολιτικές δηλώσεις και «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και ανεξαρτήτως αν δεν μερίμνησε, μέχρι σήμερα, να προσδιορίσει τι θα το κάνει.


Το οικόπεδο στο Σταυράκι, βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως, στο ΟΤ579, και έχει εμβαδό 8.564,64m2, σε κατάλληλη θέση για πολλές χρήσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες του Δήμου. Ενδεχομένως –αν προκύψει από τις αναγκαίες μελέτες- να γίνει η χωροθέτηση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Δήμου Ιωαννιτών, όπως αναφέραμε σε σχετικό δελτίο τύπου της παράταξής μας, στις 10.07.2020 ή να ανεγερθούν κτίρια φοιτητικών κατοικιών, όπως αναφέραμε στον προγραμματικό μας λόγο ή να αξιοποιηθεί για άλλον λόγο, με κάποια πιο ελκυστική πρόταση.


Ο Δήμος, όμως, σύρεται πίσω από τις εξελίξεις και τις επιλογές άλλων. Δεν ορίζει αυτός το μέλλον του και τις προοπτικές του. Δεν οδηγεί τις εξελίξεις. Σε πάρα πολλά θέματα. Αντιδρά μαλθακά, χωρίς πυγμή, χωρίς σθένος, χωρίς θέση. Σήμερα πρέπει να αποδείξεις ότι μπορείς να διαχειριστείς τις προκλήσεις και όχι να χειρίζεσαι κατά το δοκούν τη σφραγίδα του δήμου.

Όχι, να ζητάς κάτι, γιατί το δικαιούσαι με βάση την ιστορία και την παράδοση που κληρονόμησες.

Αλλά με την ιστορία που θέλεις να δημιουργήσεις και να παραδώσεις εσύ στις επόμενες γενιές.

Με αυτές τις σκέψεις, απευθυνόμενη προς εσάς κύριε Δήμαρχε, σας καλούμε εσάς αλλά και όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, να ψηφίσουμε όπως ακολούθως:


Δίνουμε θετική ψήφο για τα σημεία α) και β) της εισήγησης του Δημάρχου για την παραχώρηση της έκτασης στην Κόντσικα για τη μετεγκατάσταση των φυλακών και


Όσον αφορά το σημείο γ) να συμπληρωθεί ότι: «πριν την οριστική υπογραφή κάθε σχετικού μνημονίου, συμφωνίας, υποσχετικής, συμβολαίου, κτλ, να ζητηθεί η συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστούν:


ανταποδοτικά ωφέλη για την τοπική κοινωνία και


η δωρεάν παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα του οικοπέδου στο Σταυράκι, στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι φυλακές, από το υπουργείο Οικονομικών προς τον Δήμο Ιωαννιτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου