Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Παρεμβάσεις της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» στο Δημοτικό Συμβούλιο



Το διαρκές έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του δήμου Ιωαννιτών με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής καυτηρίασε κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας. 




«Η εκμετάλλευση τόσο των συνθηκών της πανδημίας και των νομοθετημάτων του πρώην πια υπουργού εσωτερικών στον μέγιστο βαθμό αλλά και οι αιφνιδιαστικές προσκλήσεις της τελευταίας στιγμής για τις συνεδριάσεις αποδεικνύουν την απαξίωση των οργάνων του δήμου. Ο Δήμαρχος μας είχε προειδοποιήσει λέγοντας ότι ο ‘’καθένας πορεύεται με τα όπλα του’’. Δυστυχώς για τη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και των άλλων οργάνων διοίκησης του δήμου και των νομικών του προσώπων, επέλεξε τα δικά του αντιδημοκρατικά όπλα να τα χρησιμοποιεί πολύ συχνά», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:

«Θα αναφέρω μόνο ορισμένα παραδείγματα των τελευταίων ημερών, όπως η έγκριση των όρων δημοπράτησης του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού που έγινε παραμονές της πρωτοχρονιάς με διαδικασίες φαστ τρακ μέσα από την οικονομική επιτροπή, χωρίς καμία ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, όπως είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει για κάθε βήμα του διαγωνισμού η δημοτική αρχή. Για ένα έργο εκατομμυρίων που αφορά το δήμο μας, η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να τρέχει πίσω από την Περιφέρεια σε έναν ρόλο κομπάρσου. Επιπλέον, η τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2021 αλλά κι αυτές των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του δήμου, οι οποίες διεξήχθησαν τις τελευταίες μέρες του 2020, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μελέτης των εισηγήσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης. Είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται. Αποδεικνύετε συνεχώς ότι δεν θέλετε να ακούγετε η διαφορετική άποψη, δεν θέλετε τις προτάσεις και τις θέσεις της αντιπολίτευσης, δεν θέλετε το διάλογο».

ΕΣΠΑ και προϋπολογισμός

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης, αναφέρθηκε σε δύο θέματα τα οποία αναδείχτηκαν με ανακοινώσεις της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», και δεν είναι άλλα από την πλήρη απουσία της δημοτικής αρχής στη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ αλλά και για την ακατανόητη καθυστέρηση της έγκρισης ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2021.

«Σε μια εποχή που τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα και το μεγαλύτερο εξ’ αυτών είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο καθορίζει την πορεία του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες, η σωστή προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίησή του μας θέλει όλους συμμέτοχους. Αλήθεια όμως η δημοτική αρχή δεν μας είπε:

-Τις αρκούν οι λίγες μέρες διαβούλευσης που έθεσε ως χρονικό περιθώριο η Περιφέρεια;

-Έχει κάνει κάποια προετοιμασία και δεν μας έχει ενημερώσει;

-Έχει καταθέσει προτάσεις;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγκας.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, επανέλαβε ότι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατάρτισής του θέτει σε αδράνεια τη λειτουργία του δήμου για δύο τουλάχιστον μήνες κι επιφέρει ζημιά στην τοπική οικονομία, την ώρα που αυτή στενάζει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.


Καινούργιο Κλειστό

Με αφορμή τη συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων και του Περιφερειάρχη Ηπείρου με τον υπουργό ανάπτυξης και τα όσα έγιναν γνωστά για την μεταφορά του κλειστού της ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Γιάννενα, ο κ. Μπέγκας επανέφερε το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων ζητώντας από τη δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει επιτέλους αν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός, αν έχει εγκαταλειφτεί η ιδέα ενός καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου κι αν τελικά προκρίνει τη λύση του προκάτ, μεταχειρισμένου γυμναστηρίου.

Επιπρόσθετα έθεσε και το θέμα της χωροθέτησης, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί ουκ ολίγες προτάσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει καμία επίσημη θέση από την πλευρά του δήμου.

«Καταλαβαίνουμε από τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά τη συνάντηση αυτή ότι εμμέσως πλην σαφώς καταλήξατε να υποστηρίζετε τη λύση της μεταφοράς ενός κλειστού γυμναστηρίου, έναντι της κατασκευής ενός καινούργιου. Ξεκαθαρίστε το λοιπόν κι ενώπιον του Σώματος, γιατί σας ρωτάμε εδώ και καιρό ποια είναι η θέση σας και δεν έχετε δώσει σαφή απάντηση», είπε ο κ. Μπέγκας, ο οποίος, παρεμπίπτοντος, ζήτησε να μάθει τι γίνεται τελικά με τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων.


Αντιπλημμυρική προστασία

Τέλος, τόσο κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτησης, όσο και σε αυτή που αφορούσε το πρώτο θέμα της, για την αντιπλημμυρική προστασία, ο επικεφαλής της παράταξης θύμισε την πρωτοβουλία που έλαβε να αποστείλει στο Δήμαρχο και όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων μια επιστολή, όπου ανέλυε τις κινήσεις που έκανε η δική του δημοτική αρχή στην κατεύθυνση αυτή, εκφράζοντας ξανά την αγωνία του για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για τον προγραμματισμών αναγκαίων έργων.

«Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου σας είχα επιστήσει την προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα και η απάντηση εκ μέρους σας ήταν πως σύντομα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Περίμενα σήμερα να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση, αλλά από την εισήγηση του θέματος διαπιστώνω ότι δεν κατανοήσατε πως η αγωνία που επανειλημμένως σας έχω εκφράσει αφορούσε τον προγραμματισμό έργων κι όχι δράσεις πολιτικής προστασίας. Είχε ακουστεί από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες εκ μέρους της Περιφέρειας, αλλά μάλλον εννοούσε δράσεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Δεν αντιλέγω ότι είναι χρήσιμες κι αυτές, αλλά πρέπει να δούμε άμεσα κι ένα πλέγμα συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων», τόνισε ο κ. Μπέγκας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου