Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

“Χωρίς εμβολιασμό δεν έχει δουλειά”- Μπορούν οι εταιρείες να το επιβάλλουν;



Όλο και περισσότερες είναι οι πληροφορίες, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία που οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, ότι κάποιες εταιρείες έχουν αρχίσει να συντάσσουν συμβόλαια στα οποία αναφέρεται η προϋπόθεση «εμβολιασμένος/η» για να αναγκάσουν το προσωπικό το προσωπικό τους 




να εμβολιαστεί κατά της Covid-19, ανεξαρτήτως αν οι δικηγόροι τους προειδοποιούν πως πρόκειται για κάτι που θα αμφισβητηθεί έντονα σε δικαστική αίθουσα. Ωστόσο, επειδή η χασούρα θα είναι αρκετά μεγαλύτερη φαίνεται πως δεν ενοχλούν μία-δύο αποζημιώσεις…


Κυρίως ιδιοκτήτες στον τομέα της φροντίδας, όπως και μεγάλες πολυεθνικές, συμπεριλαμβανομένης και μίας εταιρείας ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν συντάξει ήδη μίας νέας μορφής συμβόλαιο. Η κίνηση θα μπορούσε να σημαίνει ότι τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι σημερινοί υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο κορωνοϊού για να εργαστούν σε έναν οργανισμό. Ερωτηθείς για τις επιχειρήσεις που εισάγουν το συγκεκριμένο σχέδιο, ο υπουργός του προγράμματος εμβολιασμού της Βρετανίας Nadhim Zahawi ανέφερε ότι εξαρτάται από τις ίδιες τις εταιρείες.

Η κυβέρνηση Τζόνσον μέχρι στιγμής έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να εισαγάγει καθεστώς διαβατηρίων, με τον Ζahawi να περιγράφει τη χρήση τους ως «λάθος» και «μεροληπτική». Σύμφωνα με του Financial Times, η Barchester Healthcare, με έδρα το Λονδίνο και με περισσότερα από 200 κέντρα φροντίδας, δήλωσε ότι οι αιτούντες που αρνούνται να κάνουν τον εμβολιασμό χωρίς να παραθέτουν ιατρικούς λόγους δεν θα προσληφθούν. Η Pimlico Plumbers ανέφερε επίσης ότι σκέφτεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική όσον αφορά τους νέους εργαζόμενους.

Η εφημερίδα μίλησε σε δικηγορικά γραφεία -τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν- που ανέφεραν ότι ορισμένες εταιρείες εξετάζουν ήδη τον εμβολιασμό των υπαλλήλων που ήδη έχουν. Δικηγόρος στην πόλη του Λονδίνου ανέφερε ότι η τοποθέτηση ρητρών σε συμβόλαια που θα αναγκάζουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν είναι επικίνδυνη αλλά κάνει ευκολότερη την υπεράσπιση στον τομέα της περίθαλψης για την προστασία των ασθενών, καθώς τα δικαστήρια θα εξετάσουν και τις περιπτώσεις αποζημιώσεων ασθενών που προσβλήθηκαν από την Covid σε τέτοιους χώρους και επειδή θα πρόκειται για την υγεία τα ποσά θα είναι τεράστια.

Ένας άλλος δικηγόρος ανέφερε στους Financial Times ότι κάποιες πολυεθνικές, όπως μία μεγάλη εταιρεία ενέργειας, εξετάζουν πολύ σοβαρά την ιδέα, καθώς υπάρχει σοβαρή ως πιθανότητα υπάλληλος που κόλλησε Covid από συνάδελφο του να στραφεί κατά της εταιρείας για μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Ο Zahawi ανέφερε στο BBC ότι «Εξαρτάται από τις επιχειρήσεις τι κάνουν, αλλά δεν έχουμε ακόμη τα στοιχεία για την επίδραση των εμβολίων στη μετάδοση. Είναι ένας συνδυασμός ταχέων δοκιμών καθώς και του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού που θα επαναφέρει την οικονομία μας στα πόδια της και οι χώροι θα ανοίξουν ξανά» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου