Στις διαδικτυακές προπονήσεις των μελών τους έχουν στραφεί αρκετές μεγάλες αλυσίδες γυμναστηρίων προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να βγάλουν κάποια έσοδα.
Της Γιώτας Φλώρου
Της Γιώτας Φλώρου
Τα γυμναστήρια κατέβασαν για δεύτερη φορά ρολά τον περασμένο Νοέμβριο και,όπως είπε σε πρόσφατο μήνυμά του προς τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, οι συγκεκριμένοι χώροι θα είναι από τους τελευταίους που θα ανοίξουν, καθώς θεωρούνται «το πιο επικίνδυνο μέρος για τη μετάδοση του κορωνοϊού».
Οπως συμβαίνει και σε πολλούς άλλους κλάδους, οι επιχειρηματίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «σκοτάδι», καθώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο για το πότε ακριβώς θα μπορέσουν οι χώροι τους να υποδεχθούν ξανά ασκούμενους.
«Λόγω του ότι θέλουμε να είμαστε κοντά στα μέλη μας, προσφέρουμε δωρεάν πρόσβαση στα ενεργά μέλη σε ένα συγκεκριμένο πακέτο προγραμμάτων γυμναστικής που προσφέρονται με live streaming μέσω μιας σύγχρονης πλατφόρμας. Παράλληλα, διατίθεται ακόμα ένα πακέτο με πιο εμπλουτισμένο περιεχόμενο μέσω χαμηλής μηνιαίας συνδρομής σε μη ενεργά μέλη και με μία χαμηλότερη συνδρομή σε ενεργά μέλη» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο γενικός διευθυντής στρατηγικής και τιμολογιακής πολιτικής των γυμναστηρίων Yava Δημήτρης Μπουρογιάννης.
Η συμμετοχή των μελών στο δωρεάν πακέτο είναι εξαιρετικά υψηλή, αφού, όπως αναφέρει ο κ. Μπουρογιάννης, μόνο την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 περισσότερα από 21.000 μέλη έκαναν χρήση της υπηρεσίας, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 100.000 προβολές προγραμμάτων. «Αυτό δείχνει την ανάγκη του κόσμου για άθληση την περίοδο του lockdown» τονίζει. Ωστόσο, όπως λέει, «η δωρεάν πρόσβαση δεν φέρνει έσοδα στα γυμναστήρια. Απλά αποτελεί μια έξτρα παροχή».
Ο «Μr Gym Base»
«Παρηγοριά στον άρρωστο» χαρακτηρίζει τα διαδικτυακά μαθήματα ο προπονητής και ιδιοκτήτης των γυμναστηρίων Gym Base, Πάνος Μπαλατσινός. «Στα γυμναστήριά μας ξεκινήσαμε αυτό το είδος προπονήσεων ήδη από το πρώτο lockdown. Η κίνηση που παρατηρούμε είναι καλή. Ομως στους επιχειρηματίες δεν φτάνει αυτό το έσοδο ούτε για να καλύψουν το 10% των υποχρεώσεών τους».Τα γυμναστήρια ήταν από τα πρώτα που έκλεισαν και στις δύο περιόδους που επιβλήθηκε lockdown στη χώρα, ενώ το άνοιγμά τους επιτράπηκε μόλις δύο μήνες το καλοκαίρι, σε μια περίοδο που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται «νεκρή».
Ακόμα όμως και με το λουκέτο οι οικονομικές υποχρεώσεις δεν σταμάτησαν. Αντίθετα, αυξήθηκαν, μια και η πανδημία δημιούργησε καινούργιες ανάγκες και έξοδα. Για παράδειγμα, τα γυμναστήρια Yava δημιούργησαν ένα σύστημα μέσω του οποίου κάθε ασκούμενος μπορεί να προπονείται χωρίς την παρουσία γυμναστών.
Πόσο, όμως, μπορεί να αντεπεξέλθει μια επιχείρηση σε όλα αυτά τα έξοδα; Θα μπορέσουν τα γυμναστήρια, όταν επιτραπεί η επαναλειτουργία τους, να αντισταθμίσουν τον τεράστιο όγκο εξόδων; Δεν είναι καθόλου βέβαιο. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλατσινό, πιο ευνοημένοι μελλοντικά θα είναι οι μικρότεροι χώροι, στους οποίους γίνονται προσωπικές προπονήσεις, «γιατί οι πελάτες θα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια».
Οπως και σε πολλούς άλλους κλάδους, έτσι και στα γυμναστήρια κατά τη διάρκεια των αυστηρών περιοριστικών μέτρων υπήρχαν μέτρα οικονομικής στήριξης. Ο γενικός διευθυντής στρατηγικής των Yava και ο ιδιοκτήτης των Gym Base λένε πως οι περισσότεροι από τους εργαζομένους τέθηκαν σε αναστολή και πήραν το προβλεπόμενο επίδομα από το κράτος. «Ομως υπήρξε και ένας μεγάλος αριθμός εξωτερικών συνεργατών, προμηθευτών και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τη δική μας λειτουργία, οι οποίοι έχουν πληγεί» λέει ο κ. Μπουρογιάννης. Ο κ. Μπαλατσινός προσθέτει πως αν και οι βοήθειες από το κράτος είναι σημαντικές, «δεν εξυπηρετούν έναν επιχειρηματικά σκεπτόμενο άνθρωπο».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης καμώνεται πως για τα γυμναστήρια υπήρχαν διευκολύνσεις και μέσω της μείωσης των ενοικίων, αλλά και με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα εγγυημένα δάνεια. Χόρτασαν στήριξη…
Αν και το μέλλον των γυμναστηρίων είναι πολύ αβέβαιο, οι επαγγελματίες του κλάδου δεν σταματούν ούτε στιγμή να υποστηρίζουν πως η γυμναστική αποτελεί μια ουσιαστική διέξοδο για το σώμα και το πνεύμα αυτή την δύσκολη περίοδο. «Η γυμναστική γεμίζει τον οργανισμό με ορμόνες που μας προκαλούν χαρά. Και τη χαρά τη χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο», τονίζει ο κ. Μπαλατσινός.
https://www.newsbreak.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου