Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 05.04.2021



Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Απριλίου, η παράταξή μας υπέβαλλε ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της δραστηριότητας της δημοτικής αρχής. 




Οι απαντήσεις που κατατέθηκαν, δημιούργησαν περαιτέρω ανησυχία και προβληματισμό.

Αναλυτικά τα θέματα που θέσαμε παρατίθενται παρακάτω:

Τατιάνα Καλογιάννη.

α. Έργο: Κατασκευή Δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Σταυράκι – Νεοχωρόπουλο (ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ)

Στις 03.04.2019 το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση και υλοποίηση.

Σήμερα, έχουν συμπληρωθεί 2 ολόκληρα έτη από την ένταξή του και δεν το έργο δεν έχει συμβασιοποιηθεί.


Στις 26.03.2021, και σύμφωνα με την απόφαση ένταξης, το έργο απεντάσσεται εάν δεν υπάρχει νομική δέσμευση (δηλαδή αν δεν έχει συμβασιοποιηθεί ακόμη).

Ποια η αιτία της καθυστέρησης που παρατηρείται;

Έχει ενημερωθεί σχετικά η Ε.Υ.Δ «Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» για να μην κινδυνέψει το έργο με απένταξη;

β. Έργο: Ενεργειακή αναβάθμιση κεντρικού αντλιοστασίου ΚΡΥΑΣ.

Στις 29.07.2020 η πρόταση που είχε υποβληθεί για ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πλαίσιο «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ.

Στις 20.01.2021 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, έλαβε απόφαση για επανυποβολή της πρότασης σε νέα πρόσκληση (με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 29-01-2021) του ανωτέρω προγράμματος.

Έχει υποβληθεί εκ νέου η πρόταση χρηματοδότησης στο παραπάνω χρηματοδοτικό πλαίσιο ή θα επιλεχθεί η προσπάθεια χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»;

γ. Σχεδιασμός έργων της ΔΕΥΑΙ:

Επιθυμούμε να μας ενημερώσετε και να μας καταθέσετε εγγράφως ποιά έργα της αρμοδιότητάς σας και της πολιτικής σας ευθύνης, έχετε υποβάλλει ήδη ή σκοπεύετε να υποβάλλετε στο πλαίσιο των παρακάτω χρηματοδοτικών προγραμμάτων:

«ΗΠΕΙΡΟΣ 2021-2027».

«ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Γιώργος Λαδιάς.

Πρόταση με τίτλο: «Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Περάματος» για τη χρηματοδότηση από το ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, που διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο Ταμείο Αλληλεγγύης έχει υποβληθεί, ενταχθεί και χρηματοδοτείται αντίστοιχη πρόταση για την υποδομή μεταναστών στον Κατσικά. Είναι εύλογο, γιατί η δομή του Κατσικά είναι «κλειστού» τύπου και φιλοξενείται μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Ήδη στο Πέραμα, σήμερα, από ότι γνωρίζουμε, όλες εκτός από μία ΜΚΟ έχουν αποχωρήσει. Η δυναμικότητα φιλοξενίας στο Πέραμα, σήμερα, ανέρχεται σε 40 ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια ηλικίας 12-18 ετών.

Γιατί η δημοτική αρχή προχωρά στην υποβολή μιας νέας πρότασης χρηματοδότησης υποδομών στο Πέραμα, παγιώνοντας με αυτόν τον τρόπο μία κατάσταση η οποία έπρεπε να θεωρείται ως προσωρινή;


Υπάρχει πρόβλεψη ή ενημέρωση, ότι θα μεταφερθούν και άλλοι μετανάστες στο Πέραμα;





Σχετικά με τις Παιδικές χαρές:


Στις 15.06.2018 έγινε η ένταξη της πράξης που συνδέεται με την αποκατάσταση των παιδικών χαρών σε κανονική λειτουργία, στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Στις 16.03.2021, 3 χρόνια μετά, λήφθηκε απόφαση για περαιτέρω παράταση της σύμβασης προμήθειας μέχρι 05/05/2021.

Όπως, σας το έχουμε ζητήσει πολλές φορές, σας παρακαλούμε να μας καταθέσετε γραπτά, σχετικά με το θέμα τα ακόλουθα:

Πόσες παιδικές χαρές υπάρχουν και είναι καταγεγραμμένες επίσημα σήμερα στον Δήμο μας και πού (σε ποιο σημείο),

Ποιές παιδικές χαρές έχουν πιστοποίηση και λειτουργούν σήμερα και για πόσο χρονικό διάστημα είναι πιστοποιημένες,

Ποιές παιδικές χαρές περιέχονται στην τελευταία προμήθειας

Πότε θα παραδοθούν, και

Εάν και ποιες είναι πιστοποιημένες και ποια είναι η ημερομηνία λήξεως των πιστοποιήσεων αυτών.

Σε ότι αφορά τα θέματα ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ, η παράταξή μας κατέθεσε ιδιαίτερη θέση επί του θέματος της «Τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος 2021» και όσον αφορά την πρόταση της δημοτικής αρχής να διατεθεί το ποσό των 30.000€ για κατασκευαστικές παρεμβάσεις στο χώρο της λαϊκής αγοράς Αγίας Μαρίνας, και την επέκταση του δημοτικού φωτισμού δαπάνης 400.000€.

Το έργο: «Επέκταση του δημοτικού φωτισμού», πρέπει να περιληφθεί στο έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση οδικού και αστικού φωτισμού Δήμου Ιωαννιτών – LED», που η δημοτική αρχή προγραμματίζει προς υλοποίηση υπό το πλαίσιο Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (Σ.Ε.Α.), καθώς ο ιδιώτης είναι εκείνος που οφείλει να προβεί σε επέκταση, πύκνωση ή αραίωση του δημοτικού φωτισμού, σύμφωνα με τις φωτοτεχνικές μελέτες και τις υποδείξεις των υπηρεσιών του Δήμου.

Στην περίπτωση που η δημοτική αρχή είχε πραγματική αντίληψη των θεμάτων, θα είχε τη δυνατότητα να διαθέσει για τις παρεμβάσεις στη Λαϊκή Αγορά Αγίας Μαρίνας το επιπλέον και σεβαστό ποσό της τάξεως των 400.000€.

Η υφιστάμενη κατάσταση και οι συνθήκες στις οποίες βρίσκεται ο χώρος που στεγάζεται η Λαϊκή Αγορά δεν τιμά κανέναν μας, ειδικότερα όταν ο χώρος αυτός βρίσκεται στην καρδιά της πόλης!

Στις 23.09.2019 τα μέλη της παράταξής μας και σύμβουλοι στο Τοπικό Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Μάντζιου, Λευτέρης Κοσμάς και Μάριος Γκόντας, απέστειλαν έγγραφο στην πρόεδρο Τοπικού, με κοινοποίηση στη δημοτική αρχή, με την καταγραφή όλων των κρίσιμων ζητημάτων (όπως Φωτισμός των εγκαταστάσεων, αλλαγή υφιστάμενου στεγάστρου κατασκευασμένου από αμίαντο, διευθέτηση και ανακατασκευή ομβρίων και ανακατασκευή φρεατίων, κλπ), δηλαδή θέματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα στη Λαϊκή Αγορά Αγίας Μαρίνας.

Μέχρι σήμερα, οι μόνες εργασίες – παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στη Λαϊκή Αγορά ήταν η τοποθέτηση χημικών τουαλετών και ένας υποτυπώδης καθαρισμός στα φρεάτια ομβρίων.

Η δημοτική αρχή και για το θέμα αυτό αντί να σχεδιάσει μία ολοκληρωμένη καθοριστική παρέμβαση, προχωρά πάλι σε κάποια μερεμέτια για τα «μάτια του κόσμου».

Η Λαϊκή Αγορά Αγίας Μαρίνας θέλει ριζική αναδιαμόρφωση και σοβαρή αντιμετώπιση για να αποτελέσει σημείο, στοιχείο και πυρήνα ανταγωνιστικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας για τον Δήμο μας και όχι «στίγμα ελαττωματικής λειτουργίας της πόλης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου