Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Κοινωνικά πειράματα σε εξελιξη και η επιστροφή στην «κανονικότητα»... για κάποιους: Επιστρέφουν στα γήπεδα οι Ευρωπαίοι


Την επόμενη μέρα, μετά το lockdown, σχεδιάζουν ολοένα και περισσότερες χώρες και ήδη κάποιες έχουν ανακοινώσει πως θα ανοίξουν τα γήπεδα, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα.



Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε να γίνονται κοινωνικά πειράματα σε Ολλανδία και Ισπανία. Στην Ολλανδία 5.000 φίλοι των «οράνιε», οι οποίοι έχουν κάνει το εμβόλιο, βρέθηκαν στις εξέδρες του «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» για να δουν το ματς με τη Λετονία. Ενώ στην Ισπανία 5.000 άτομα που είχαν κάνει την ίδια μέρα τεστ αντιγόνου για Covid-19 παρακολούθησαν μία ροκ συναυλία.

Μάλλον τα πειράματα είχαν επιτυχία καθώς η ολλανδική ομοσπονδία ποδοσφαίρου άναψε το «πράσινο φως» για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα εντός του Απριλίου, αρχής γενομένης το Σαββατοκύριακο 24-25 Απριλίου. Εκεί που οι οι αγώνες της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας θα μπορούν να διεξαχθούν με περιορισμένο αριθμό θεατών, καθώς η χωρητικότητα θα αποφασίζεται από τις τοπικές αρχές.

Στην αναμέτρηση Άγιαξ-Άλκμααρ, που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 25 Απριλίου, θα επιτρέπεται να φιλοξενηθούν 7.500 θεατές στην «Amsterdam Arena».

Συνολικά 6.500 θεατές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά και τη συνάντηση της Φέγενορντ με τη Φίτεσε, στις 25 Απριλίου.

«Είμαστε σε στενή επαφή με το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την επιστροφή του κοινού στα στάδια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής της Ολλανδικής ομοσπονδίας, Έρικ Γκούντε, ο οποίος πρόσθεσε: «Οι φίλαθλοι που θέλουν να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια θα πρέπει να υποβάλουν αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ κορωνοϊού, το οποίο να έχει γίνει 24 ώρες πριν τον αγώνα. Οι φίλαθλοι θα πρέπει να κρατούν απόσταση 1,5μ. μεταξύ τους».

Επιστροφή στα γήπεδα και για τους Ιταλούς, καθώς η ιταλική κυβέρνηση έκανε γνωστό μέσω επιστολής στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ότι ο κόσμος μπορεί να επιστρέψει στα γήπεδα για τους αγώνες του Euro.

Οπως έγινε γνωστό απ’ όλα τα ιταλικά Μέσα, ο υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντζα, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκραβίνα. Και με αυτή, έκανε γνωστό ότι οι φίλαθλοι μπορούν να επιστρέψουν στις εξέδρες αρχής γενομένης από τις 11 Ιουνίου όταν και αρχίζει το Euro 2020 ((με έναν χρόνο καθυστέρηση). Η επιστολή, θα προωθηθεί στην UEFA και αυτό που απομένει είναι «να γίνει ξεκάθαρο το πρωτόκολλο για να τηρηθούν με απόλυτη ασφάλεια όλες οι διαδικασίες».

Υπενθυμίζεται ότι η UEFA είχε κάνει σαφές ότι όσες χώρες δεν βρουν φόρμουλα για να επαναφέρουν κόσμο στις εξέδρες, δεν θα διοργανώσουν αγώνες για το Euro. Στα ματς που θα γίνουν στην Ιταλία, εννοείται ότι δεν θα παίξει μόνο η Squadra Azzurra αλλά θα φιλοξενηθούν και ματς ‘ουδέτερων’ Εθνικών ομάδων. Ακόμα ο αριθμών οπαδών που θα μπει στα γήπεδα, δεν είναι γνωστός.

Αλλά και η βρετανική κυβέρνηση εκπονεί σχέδια για το άνοιγμα των γηπέδων, καθώς όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ τον Μάιο οι οπαδοί θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τρία παιχνίδια για το Κύπελλο Αγγλίας (ημιτελικούς και τελικούς), η είσοδος θα επιτραπεί μόνο για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως και στην Formula 1 και στο Grand Prix του Μπαχρέιν επιτράπηκε η είσοδος σε θεατές, υπό δύο όμως προϋποθέσεις, είτε θα είχαν κάνει εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ή θα είχαν αναρρώσει. Ενώ με θεατές αναμένεται να είναι και το πορτογαλικό και το ισπανικό Grand Prix. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας αυτό θα γίνει με rapid test, ενώ πιθανότατα κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στο ισπανικό.

Όπως γίνεται κατανοητό ο κόσμος ετοιμάζεται για μία επιστροφή σε μία μερική κανονικότητα, όμως αυτή θα γίνει με προϋποθέσεις, καθώς μερικές χώρες θα το κάνουν με τη μέθοδο του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ άλλες με τα τεστ.

Να σημειώσουμε πως για την Ιταλία ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το πως θα επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα, όμως πιθανότητα και εκεί θα ακολουθηθεί ένας από τους παραπάνω δύο δρόμους.


fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου