Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Νέο «χτύπημα» Τζαβάρα με ερώτηση για τις «κερδοσκοπικές πρακτικές των funds»




Νέους πονοκεφάλους προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Τζαβάρας, καταθέτοντας Ερώτηση στον Χρήστο Σταϊκούρα αναφορικά με τις «κερδοσκοπικές πρακτικές από τα funds στα ενυπόθηκα δάνεια».
Ο βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ σημειώνει πως τα funds διαχειρίζονται δάνεια ύψους 87 δισ. ευρώ εκ των οποίων η πλειονότητα έχει «κοκκινίσει». «Σημειώνεται ότι με βάση τις κατά καιρούς ανακοινώσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, αυτά τα δάνεια έχουν μεταβιβαστεί στα funds σε τιμές ευτελείς, περίπου στο 5 με 10% της αξίας τους, χωρίς να προβλέπεται το δικαίωμα στον δανειολήπτη να καταθέσει πρόταση εξαγοράς του δανείου του, με το προσχηματικό επιχείρημα του “ηθικού κινδύνου”» τονίζει και επικαλείται στοιχεία από πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο τα funds είναι πλέον κάτοχοι 700.000 ακινήτων αξίας 45 δισ. ευρώ.

«Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, επειδή μεγάλος αριθμός των πλειστηριασμών καταλήγουν “άγονοι” εξαιτίας της έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, τα funds συστήνουν εταιρείες real estate και σχεδιάζουν να υιοθετήσουν την πρακτική της “ανοιχτής πώλησης” (short sale), η οποία όμως είναι κατεξοχήν χρηματιστηριακή και κατά διαστήματα έχει απαγορευτεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τόσο το 2020 για τρεις μήνες, όσο και στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το 2010» αναφέρει ο κ. Τζαβάρας, υπενθυμίζοντας πως αυτή η τακτική όχι μόνο ήταν η αιτία «κατάρρευσης της της Lehman Brothers και της πρόκλησης της αμερικανικής χρηματοπιστωτικής κρίσης 2007-09 με τα στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια», αλλά και τον σχετικό Κανονισμό που είχαν εκδώσει το 2012 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσαν Κανονισμό.

Με δεδομένο ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων εκκινούν εντός του Σεπτεμβρίου, ο κ. Τζαβάρας θέτει στον υπουργό Οικονομικών τα εξής ερωτήματα:

1. Είναι συμβατή με την ελληνική νομοθεσία η χρηματιστηριακή πρακτική της «ανοιχτής πώλησης» στα ακίνητα;

2. Έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία ο ευρωπαϊκός Kανονισμός για τις «ανοιχτές πωλήσεις»;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να προστατέψει τους δανειολήπτες από κερδοσκοπικές πρακτικές που πλέον αφορούν και την ακίνητη περιουσία τους;

4. Προτίθεται να νομοθετήσει το δικαίωμα του δανειολήπτη να καταθέσει προσφορά εξαγοράς του δανείου του;

Η Ερώτηση:








fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου