Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Παρέμβαση Αρείου Πάγου μετά το σάλο για την παραγραφή των αδικημάτων στο σκάνδαλο Siemens



Ο Ντογιάκος ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις χρονικές καθυστερήσεις...

Άναυδη η κοινή γνώμη μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης περί παραγραφής των αδικημάτων για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, με το σάλο που ξέσπασε στα social media κι όχι μόνο, να «(εξ)αναγκάζει» τον Άρειο Πάγο σε παρέμβαση.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις χρονικές καθυστερήσεις που οδήγησαν σε παραγραφή την πλειοψηφία των διερευνόμενων πράξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της έρευνας είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα, τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

Θυμίζουμε πως, χθες Δευτέρα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έκρινε ότι οι πράξεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος που φέρονται να τελέστηκαν πριν το 2002 έχουν υποπέσει σε παραγραφή και έτσι δεν εξετάζονται από την ελληνική δικαιοσύνη. Για τις πράξεις που έλαβαν χώρα μετά το 2002 -οι οποίες είναι η μειοψηφία- οι 20 κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου