Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιοι τα πήγαν καλύτερα με τον Covid: Οι εμβολιασμένοι ή οι ανεμβολίαστοι;





Μετά την ταχεία εξάπλωση της “πανδημίας” της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19), πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες επινόησαν και κατασκεύασαν γρήγορα εμβόλια για τον COVID-19, τα οποία στη συνέχεια διατέθηκαν στο κοινό μέσω άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης. Στα τέλη του 2020, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να λαμβάνουν αυτά τα εμβόλια.

Σύμφωνα με το Our World in Data , μέχρι σήμερα, το 67,9 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον COVID-19. Ενώ μόνο το 22,5 τοις εκατό των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει μια τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για τον COVID-19, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ανεπτυγμένες χώρες είναι τα υψηλότερα – συνήθως γύρω στο 80 τοις εκατό. Για παράδειγμα, τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του COVID-19 στις χώρες της G7 είναι: 79,19 τοις εκατό στις Ηνωμένες Πολιτείες, 86,96 τοις εκατό στον Καναδά, 80,92 τοις εκατό στη Γαλλία, 77,66 τοις εκατό στη Γερμανία, 85,82 τοις εκατό στην Ιταλία, 83,60 τοις εκατό στην Ιαπωνία και 79,97 τοις εκατό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, σε όλες τις χώρες στον κόσμο, υπάρχουν άνθρωποι που αντιστάθηκαν να μην λάβουν τα εμβόλια COVID-19. Αυτή μια φυσική ομάδα ελέγχου, σε αντίθεση με τον εμβολιασμένο πληθυσμό (δηλαδή την πειραματική ομάδα). Πράγματι, ολόκληρες οι εκστρατείες εμβολίων για τον COVID-19 μπορούν να θεωρηθούν ως οι άνευ προηγουμένου μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για την ασφάλεια των εμβολίων, είτε από σχεδιασμό είτε όχι, καθώς τα μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας των εμβολίων δεν ήταν διαθέσιμα όταν χορηγήθηκαν στους πολίτες. Ο μη εμβολιασμένος πληθυσμός σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι οι μεγάλες ομάδες ελέγχου που έκαναν τα πάντα οι φαρμακευτικές για να εξαλείψουν, ώστε να μη λάβουν μέρος στο παγκόμιο κλινικό πείραμα.

Λόγω των εξαιρετικά πολύτιμων δεδομένων υγείας αυτού του μη εμβολιασμένου πληθυσμού, μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022, ένας οργανισμός που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ονομασία Control Group Cooperative (CGC) συνέλεξε ανεξάρτητα τα δεδομένα για την κατάσταση της υγείας των μελών του, οι λόγοι για τους οποίους δεν εμβολιάστηκαν, είναι είτε επειδή έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, είτε επειδή αντιστάθηκαν στις διακρίσεις και στη θυματοποίηση.

Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια αναλύθηκαν από μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι είναι εντελώς ανεξάρτητοι και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση για την ερμηνεία των ευρημάτων της έρευνας. Η πρόσφατη έκθεσή τους σχετικά με τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκε στο International Journal of Vaccine Theory, Practice, and Research, το οποίο είναι ένα επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης με κριτές.
Τι είναι ο Συνεταιρισμός της Ομάδας Ελέγχου (CGC);

Ο Συνεταιρισμός της Ομάδας Ελέγχου ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2021 για να υπερασπιστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα των ανθρώπων στην ελευθερία επιλογής και τη σωματική ακεραιότητα. Αφού μια από τις βασικές αρχές της δημόσιας υγείας είναι ο σεβασμός της αυτονομίας. Η ομάδα έλαβε υπόψη την περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό των μη εμβολιασμένων κοινοτήτων COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Τα ενδιαφερόμενα μέρη του συνεταιρισμού πίστεψαν ότι θα συνεισφέρουν θετικά στην κοινωνία συλλέγοντας δεδομένα υγείας τόσο από τους εμβολιασμένους όσο και από τους μη εμβολιασμένους για να διευκολύνουν μια πραγματικά συγκριτική ανάλυση στο διεθνές πείραμα.

Το σκεπτικό τους ήταν ότι δεν υπήρχε καμία επίσημη ομάδα ελέγχου που να ορίζεται από τις κυβερνήσεις ή τις υγειονομικές αρχές. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα υπάρχοντα εμβόλια για τον COVID-19 είναι πειραματικά και ένα πραγματικό επιστημονικό πείραμα (δηλαδή ένα ελεγχόμενο πείραμα) απαιτεί τουλάχιστον μία ομάδα (δηλαδή την ομάδα ελέγχου) που δεν λαμβάνει την πειραματική θεραπεία, το εμβόλιο COVID-19. Τα πειράματα πρέπει να έχουν μια ομάδα ελέγχου προκειμένου να αξιολογηθεί σωστά η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 305.000 συμμετέχοντες που επέλεξαν οικειοθελώς να μην εμβολιαστούν με εμβόλια COVID-19, από περισσότερες από 175 χώρες έχουν γίνει μέλη της ομάδας ελέγχου.

Με την ένταξη στην ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ένα δελτίο ταυτότητας, το οποίο υποδεικνύει ότι «δεν πρέπει να εμβολιαστούν» λόγω της συμμετοχής τους. Το CGC δήλωσε στον ιστότοπό του ότι αυτό το δελτίο ταυτότητας «δεν αποτελεί επίσημη ή νομική εξαίρεση σε καμία χώρα». Αν και αυτά τα δελτία ταυτότητας δεν αναγνωρίζονται από καμία αρχή, πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τους είχαν βοηθήσει να αποφύγουν τον εμβολιασμό χωρίς ενημερωμένη συγκατάθεση, υποστήριξαν τη θέση τους και διευκόλυναν τη συζήτηση με άλλους.

Ορισμένες κυβερνήσεις και στελέχη των μέσων ενημέρωσης προσπάθησαν να δυσφημήσουν την ομάδα CGC αποκαλώντας την «επικίνδυνη» αλλά και απάτη. Για παράδειγμα, όταν ανακάλυψε πολλά δελτία ταυτότητας που εκδόθηκαν από το CGC, η επαρχιακή κυβέρνηση της Μανιτόμπα στον Καναδά δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι «τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω της πλατφόρμας δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επίσημη δοκιμή για τη σύγκριση εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων». Ο οργανισμός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ωστόσο, και η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η συλλογή δεδομένων υγείας από το κοινό δεν χρειάζεται την έγκρισή τους .
Τα ευρήματα της Ανεξάρτητης Ανάλυσης των Έρευνων απο την CGC



Γεωγραφική κατανομή των μη εμβολιασμένων κοινοτήτων:


Οι μη εμβολιασμένοι πληθυσμοί είναι: Από την Ευρώπη (40 τοις εκατό), την Ωκεανία (Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, 27 τοις εκατό) και τη Βόρεια Αμερική (Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς, 25 τοις εκατό). Οι ερωτηθέντες προέρχονται από συνολικά 68 χώρες και έξι ηπείρους.
Ηλικιακή ομάδα και φύλο


Μεταξύ του 96,3 τοις εκατό των συμμετεχόντων στην έρευνα που αποκάλυψαν το φύλο τους, το 57 τοις εκατό ήταν γυναίκες και το 43 τοις εκατό ήταν άνδρες. Ο μεγαλύτερος αριθμός ερωτηθέντων βρέθηκε στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 69 ετών, οι οποίοι θεωρούνται από τις υγειονομικές αρχές ως σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 και σοβαρής ασθένειας/θάνατου μετά τη μόλυνση από το ευρύ κοινό. Ο αριθμός των συμμετεχόντων μεταξύ 40 και 49 ετών ήταν επίσης σχετικά μεγάλος.
Κορυφαίοι λόγοι για τη μη λήψη εμβολίων COVID-19


Σύμφωνα με την έρευνα, οι πέντε κύριοι λόγοι πίσω από την απόφαση της ομάδας να μην λάβει εμβόλια για τον COVID-19 περιλαμβάνουν την προτίμηση για παρεμβάσεις φυσικής ιατρικής, τη δυσπιστία στις φαρμακευτικές εταιρίες, την δυσπιστία στις κυβερνητικές πληροφορίες για τα εμβόλια, τα φτωχά ή περιορισμένα δεδομένα μελετών και τον φόβο των μακροπρόθεσμων παρενέργειων. Κάθε ερωτώμενος μπορούσε να επιλέξει περισσότερους από έναν λόγους που θεωρούσε εξίσου σημαντικούς.

Από τα αποτελέσματα, μπορούμε να δούμε ότι οι συμμετέχοντες δεν αρνούνταν την ιατρική περίθαλψη, ούτε δεν νοιάζονταν για την υγεία τους, όπως μερικές φορές απεικονίζεται από τα μέσα ενημέρωσης ή/και τις αρχές. Απλώς δεν σκέφτηκαν ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος (ο τρόπος εμβολιασμού) για να τους βοηθήσουμε ιατρικά. Κανένας επιστήμονας στον κόσμο δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατανοούμε κάθε πτυχή των πειραματικών εμβολίων.



Δεδομένου ότι η ανάπτυξη εμβολίων στο παρελθόν χρειάστηκε κατά μέσο όρο 10 έως 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί, πολλοί άνθρωποι είναι δύσπιστοι για τα εμβόλια COVID-19, τα οποία εφευρέθηκαν τόσο γρήγορα από πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) μετά τη λήψη τους. βαριά χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων κυβερνήσεων. Επιπλέον, η πλατφόρμα αγγελιοφόρου RNA (mRNA), βάσει της οποίας εφευρέθηκαν τα εμβόλια Pfizer και Moderna για τον COVID-19, είναι μια νέα τεχνολογία, η οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παραγωγή εμβολίων.

Επομένως, δεν γνωρίζουμε εάν τυχόν παρενέργειες από αυτά τα τροποποιημένα μόρια mRNA θα ήταν άμεσες, καθυστερημένες, παροδικές ή μακροπρόθεσμες, είναι λογικό να θέλουν οι άνθρωποι να περιμένουν να δουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτών των νέων εμβολίων mRNA και να μην εμπιστεύονται τα περιορισμένα δεδομένα δοκιμών τους.
Κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας της μη εμβολιασμένης ομάδας

1) Λοίμωξη από COVID-19 πριν από την έρευνα


Πριν από τη συμμετοχή στην έρευνα, λιγότερο από το 20 τοις εκατό των συμμετεχόντων είχε μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, με την πλειονότητα των ατόμων να είναι ηλικίας από 20 έως 69 ετών.

2) Λοίμωξη από COVID-19 σε περίοδο πέντε μηνών


Κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης περιόδου από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, στα περισσότερα μέρη του κόσμου, η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron έγινε το πιο διαδεδομένο στέλεχος, αντικαθιστώντας την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή Delta. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι μολύνθηκαν.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες που ανέφεραν ύποπτη ή επιβεβαιωμένη μόλυνση COVID-19 στο ερωτηματολόγιο της έρευνας ήταν μεταξύ 20 και 69 ετών, κάτι που συνάδει με την κατάσταση μόλυνσης πριν από την έρευνα. Συγκεκριμένα, η ηλικιακή ομάδα από 20 έως 49 ετών αντιπροσώπευε το 10,7 τοις εκατό των ερωτηθέντων. και η ηλικιακή ομάδα από 50 έως 69 ετών αντιπροσώπευε το 12,3 τοις εκατό.



3) Σοβαρή κατάσταση ασθένειας των μολυσμένων ερωτηθέντων


Πολλοί μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου—αυτό περιλάμβανε πολλές ασυμπτωματικές λοιμώξεις. Ως εκ τούτου, το κύριο μέλημά μας είναι με τους ερωτηθέντες της κοόρτης που ήταν σοβαρά άρρωστοι ή/και νοσηλεύτηκαν.

Τι έδειξε όμως η έρευνα; η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, στα συμπτώματα των ασθενών ήταν ήπια και μέτρια. Το ποσοστό σοβαρής ασθένειας φάνηκε να είναι πολύ χαμηλό (περίπου 2 τοις εκατό όλων των ερωτηθέντων). Μόνο 74 άτομα μεταξύ των 5.196 (1,4 τοις εκατό) επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων ερωτηθέντων ανέφεραν ότι νοσηλεύτηκαν, ενώ δεν αναφέρθηκαν θάνατοι… ορισμένοι μπορεί να επικρίνουν τα ευρήματα ως μη έγκυρα, επειδή αυτές οι περιπτώσεις δεν επιβεβαιώθηκαν από τους γιατρούς. Ωστόσο, τα χαμηλά ποσοστά νοσηλείας (1,4%) μας δείχνουν ότι πιθανότατα δεν υπήρξε θάνατος.

Τα δεδομένα εδώ δείχνουν ότι η ομάδα μη εμβολιασμένων ατόμων δεν ήταν πιο επιρρεπής στη μόλυνση από το Omicron, παρόλο που δεν “προστατεύονταν” από τα εμβόλια. Διαφορετικά, το ποσοστό μόλυνσης και νοσηλείας σε αυτή την ομάδα ανθρώπων θα ήταν πολύ υψηλότερο. Ως εκ τούτου, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι δεδομένων, καθώς και η βασική παρατήρηση σε αυτήν τη μελέτη.

Επίσης, μεταξύ των μολυσμένων ερωτηθέντων, τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, βήχα, μυϊκούς πόνους ή πόνους στο σώμα, πυρετό και απώλεια γεύσης, με τα περισσότερα από αυτά να αναφέρονται από συμμετέχοντες στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 69 ετών. Εδώ βλέπουμε πως η ηλικία και οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην εξέλιξη της νόσου.
Αυτοχορήγηση βιταμινών και φαρμάκων


Αν και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και οι υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες δεν έχουν εγκρίνει τη χρήση ιβερμεκτίνης ή υδροξυχλωροκίνης, ορισμένοι ερωτηθέντες πίστευαν ότι υπήρχε σημαντικός όγκος δεδομένων ιατρικών μελετών που υποδηλώνουν ότι αυτά τα φάρμακα ήταν αποτελεσματικά στη θεραπεία της COVID- 19 ασθένεια, και ορισμένοι κλινικοί γιατροί είπαν ότι από τη δική τους εμπειρία είχαν βοηθήσει πολλούς από τους ασθενείς τους με αυτά τα φάρμακα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι χρησιμοποίησαν αυτά τα φάρμακα για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση από τον COVID-19. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι έπαιρναν βιταμίνες, καθώς μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι λοιπόν σαφές ότι είχαν υιοθετήσει μια ενεργή εναλακτική προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία.
Κατάσταση μάσκας μολυσμένων ερωτηθέντων


Το γεγονός ότι αυτοί οι συμμετέχοντες δεν εμβολιάστηκαν δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχούσαν για την υγεία τους ή των άλλων. Στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς γνώριζαν πολύ καλά τις πρακτικές υγείας και προσωπικής υγιεινής τους για να σταματήσουν την εξάπλωση του COVID-19.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα μη εμβολιασμένα άτομα ως μια ομάδα που δεν νοιάζεται για τη ζωή ή την υγεία τους, καθώς δεν φορούν μάσκες ούτε λαμβάνουν προφυλάξεις για να μην μολύνουν άλλους. Τα δεδομένα στο γράφημα έδειξαν ότι πολλά από αυτά τα μη εμβολιασμένα μέλη φορούσαν μάσκες για μεγάλες περιόδους μέσα στην ημέρα.


Διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι μη εμβολιασμένες ομάδες ελέγχου

Ορισμένα στελέχη των μέσων ενημέρωσης, στελέχη των αρχών και κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν υποστηρίξει ότι οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν κίνδυνο για τα εμβολιασμένα άτομα. Τον Νοέμβριο του 2021, ο καθηγητής Gunter Kampf εξήγησε στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο The Lancet ότι ακόμη και τα εμβολιασμένα άτομα θα συνέχιζαν να διαδίδουν τον ιό SARS-CoV-2. Επομένως, ο στιγματισμός των ανεμβολίαστων δεν δικαιολογείται επιστημονικά.

Ωστόσο, αρκετές χώρες είχαν επιβάλει την εντολή εμβολίου κατά του COVID-19 στους ενήλικες πληθυσμούς τους γιαυτό το λόγο. Πολλές άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελλάδα και η Γαλλία, απαιτούν απο, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή/και υπαλλήλους ορισμένων επαγγελμάτων να λαμβάνουν εμβόλια κατά του COVID-19. Αυτοί που εξακολουθούσαν να αρνούνται να δεχτούν το τρύπημα θα έχαναν τη δουλειά τους.


Η έρευνα ζήτησε επίσης από τους ερωτηθέντες να υποδείξουν εάν αισθάνονταν ή όχι διακρίσεις από τις αρχές ή από άλλα άτομα. Μεταξύ 20 και σχεδόν 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν πέσει θύματα. Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά αναφερόμενων διακρίσεων ήταν η Νότια Ευρώπη, η Νότια Αμερική, η Δυτική Ευρώπη, η Ωκεανία και η Νότια Αφρική. Αυτοί οι συμμετέχοντες έχουν υποστεί διακρίσεις από την κυβέρνηση ή από άλλα άτομα σε όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, των σπουδών και των ταξιδιών.
Απώλειες θέσεων εργασίας για συμμετέχοντες σε ηλικία εργασίας

Για τους σκοπούς της έρευνας, άτομα ηλικίας 20 έως 69 ετών θεωρήθηκαν σε ηλικία εργασίας. Τα υψηλότερα ποσοστά απώλειας θέσεων εργασίας αναφέρθηκαν στην Ωκεανία (29 τοις εκατό των ερωτηθέντων σε ηλικία εργασίας), τη Βόρεια Αμερική (13 τοις εκατό), τη Νότια Ευρώπη (13 τοις εκατό) και τη Νοτιοανατολική Ασία (12 τοις εκατό).

Κατάσταση ψυχικής υγείας της μη εμβολιασμένης κοόρτης

Επίσης, αν και η πλειονότητα των μη εμβολιασμένων ερωτηθέντων δεν υπέφερε από λοίμωξη/σοβαρή ασθένεια, το άγχος από τις εντολές/απαιτήσεις εμβολίου τους έβλαψε ψυχολογικά;


Η κατάσταση της ψυχικής τους υγείας αξιολογήθηκε από μόνος του. Μόνο το 12 τοις εκατό των συμμετεχόντων πίστευε ότι «η ζωή είναι υπέροχη» κατά τη διάρκεια της περιόδου των 5 μηνών, ενώ περίπου το 20 τοις εκατό των ερωτηθέντων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες υπέφεραν από συνεχή αποθάρρυνση και ένιωθαν ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Επομένως, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, ένα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων υπέφερε από συναισθηματική δυσφορία.

Αυτό είναι επίσης ένα πολύ αξιοσημείωτο ζήτημα, αν και η μελέτη δεν έδειξε ότι το ψυχικό στρες προκλήθηκε μόνο από διακρίσεις. Όποιος έχει υποστεί περιορισμούς από όλες τις πτυχές της ζωής, διακρίσεις ή/και εχθρότητα από άλλους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να υποστεί μεγάλο ψυχικό στρες.

Φυσικά, η ομάδα ελέγχου που έκανε την έρευνα δεν είχε καμμία παρενέργεια ή θάνατο απο τα εμβόλια εφόσον δεν τα έκανε, σε αντίθεση με την “πειραματική” ομάδα. Σκοπός της έρευνας ήταν να δείξει πως επιδρούν στη νόσο Covid σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Το αποτέλεσμα της έρευνας της μη εμβολιασμένης ομάδας ελέγχου είναι ξεκάθαρο, μόνο το 2 τοις εκατό όλων των ερωτηθέντων είπε ότι νόσησε σοβαρά και μόλις το 1,4 τοις εκατό επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι νοσηλεύτηκαν, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Το άρθρο πήρε τα στοιχεία απο την Epoch Health




anazitiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου