Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Κυρώσεις: Δημοσίευμα του Politico προκαλεί τριγμούς σε Αθήνα και Λευκωσία



Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έχει «πουλήσει» τους εφοπλιστές!

Ένα δημοσίευμα που αναρτήθηκε πριν από λίγο στο έγκυρο Politico, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προτάσεις που θα καταθέσει η κομισιόν σε λίγη ώρα και θα αφορούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και αναστολή κάποιων άλλων.

Γράφει συγκεκριμένα: Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα σήμερα στις 2:30 μ.μ. να ενημερωθούν από την Κομισιόν για ένα νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, όπως ανέφεραν στο Politico ανώτεροι αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η Κομισιόν θα προτείνει επίσης ανώτατο όριο τιμής (πλαφόν) για το ρωσικό πετρέλαιο.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου όμως ενδέχεται να αποδειχτεί καταστροφική για την Ελλάδα: Οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα απαγορεύεται να μεταφέρουν ή να ασφαλίζουν ρωσικό πετρέλαιο, εάν η τιμή στην οποία πωλείται είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο. Αυτό το όριο θα είναι η τιμή στην οποία πωλείται σήμερα το ρωσικό πετρέλαιο στην Ασία, περίπου 30% φθηνότερη από τις τρέχουσες τιμές στην Ευρώπη.

Η Κύπρος και η Ελλάδα… συνεχίζει το δημοσίευμα ήταν εδώ και πολύ καιρό το σημείο τριβής για το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς οι ισχυρές ναυτιλιακές τους εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο. Η Αθήνα, η Λευκωσία και η Βαλέτα έχουν αντιταχθεί σε προηγούμενους γύρους κυρώσεων σε μέτρα που επηρεάζουν τα πετρελαιοφόρα πλοία. Ωστόσο, αξιωματούχοι είπαν στο Politico ότι έχει συμφωνηθεί μια συμβιβαστική λύση βάσει της οποίας η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα θα αποζημιωθούν.

Ελάφρυνση άλλων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο του δημοσιεύματος, διότι για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχει πρόταση για ελάφρυνση ευρωπαϊκών κυρώσεων:

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ΕΕ θα αμβλύνει τις κυρώσεις της σε άλλα προϊόντα, καταργώντας ουσιαστικά την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικών λιπασμάτων, τσιμέντου και άλλων προϊόντων, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου