Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Στις αποθήκες κλίνες ΜΕΘ και αναπνευστήρες-Ανεπάρκεια του υπουργείου Υγείας




Εδώ και μήνες, η κυβέρνηση λέει ότι προτεραιότητα της είναι η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ.

Funky Art Restaurant-Πλατειά Νεομαρτηρος Γεωργίου 2 Ιωάννινα τηλ:2651 076260




 Την ίδια ώρα, αποκαλύπτουμε ότι, λόγω ενός διαγωνισμού φαντάσματος, εδώ και 5 μήνες κρίσιμος εξοπλισμός εντατικής, όπως 50 κλίνες ΜΕΘ, 150 αναπνευστήρες και 11ο μόνιτορς βρίσκονται στις αποθήκες! Αιτία η ανεπάρκεια του υπουργείου Υγείας…




Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχτηκε στις 13 Μαρτίου 2020 από την 1η ΥΠΕ. Αφορούσε την επείγουσα προμήθεια “Εξοπλισμού ΜΕΘ” για της ανάγκες των μονάδων ΜΕΘ των Δημόσιων Δομών της 1ης ΥΠΕ Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19. Καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε στις 18 Μαρτίου, δηλαδή, 3 μόλις εργάσιμες μέρες μετά την προκήρυξη.

Ο εξοπλισμός περιελάμβανε τα παρακάτω μηχανήματα ΜΕΘ:

Σημειώνω για μία ακόμη φορά ότι η παράδοση των ειδών θα έπρεπε να γίνει άμεσα, το αργότερο εντός 3 ημερών, από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης (σελίδα 23 της διακήρυξης). Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, στις 27-03-2020, η 1η ΥΠΕ ανακοίνωσε την κατακύρωση του εξοπλισμού σε διάφορες εταιρείες με χρόνο παράδοσης ορισμένων μηχανημάτων από 3 – 6 ημέρες για τα 110 μόνιτορς (δηλαδή έως 3-4-2020), 63 ημέρες για τις κλίνες (δηλαδή έως 30.5.2020), και έως 100 ημέρες για τους φορητούς αναπνευστήρες.


Θυμίζουμε ότι την επίμαχη περίοδο γινόταν μία παγκόσμια μάχη για την προμήθεια τέτοιου ιατρικού εξοπλισμού και ορισμένες χώρες έθεσαν και περιορισμούς στις εξαγωγές. Στην έντονη πίεση της 1ης ΥΠΕ για άμεση παράδοση του εξοπλισμού, όπως αναφέρεται στην απόφαση κατακύρωσης, οι εταιρείες φρόντισαν ώστε τα κατακυρωθέντα είδη να βρίσκονται τόσο στην Ελλάδα μέχρι την 3-4-2020 όσο και άλλα να έχουν παραδοθεί και τιμολογηθεί στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τους πολύ αυστηρούς όρους της διακήρυξης.

Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει η σχετική αλληλογραφία με την 1η ΥΠΕ και τα σχετικά σχέδια σύμβασης. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού λοιπόν ήρθε και βρίσκεται “αχρησιμοποίητο”, είτε στις αποθήκες των εταιρειών, είτε του Υπουργείου Υγείας και παραμένει εκεί. Ο λόγος; Η 1η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας δεν παραλαμβάνουν επισήμως τον εξοπλισμό!

Και ενώ ο εξοπλισμός αυτός συνολικής αξίας 3.833.625€ συν ΦΠΑ παραμένει στις αποθήκες, νοσοκομεία του ΕΣΥ προκηρύσσουν διαγωνισμούς για την αγορά αντίστοιχου εξοπλισμού!


Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει προκαλέσει οικονομικό έμφραγμα στις προμηθεύτριες εταιρείες, καθώς δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα, εφόσον δεν γίνεται η επίσημη παραλαβή. Παράλληλα, δυσφημείται η χώρα στους διεθνείς οίκους ιατρικού εξοπλισμού, την ώρα που ο διεθνής ανταγωνισμός για την προμήθεια τέτοιων μηχανημάτων έχει κοπάσει, αλλά δεν έχει λήξει.

Καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει ούτε από την αναθέτουσα αρχή (1η ΥΠΕ) ούτε και από το Υπουργείο Υγείας στις επαναλαμβανόμενες καθημερινά εκκλήσεις των εταιρειών για την διευθέτηση του θέματος. Είναι φανερό ότι πλέον ότι χρειάζεται η παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού για να λυθεί άμεσα το ζήτημα και επιτέλους έπειτα από 5 μήνες να αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός.

πηγή: virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου