Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Η αγορά «ψυχορραγεί» και οι εκπρόσωποί της προειδοποιούν: Καταστροφικές οι επιπτώσεις ενός δεύτερου lockdown αν και όποτε γίνει!!







Δραματικές είναι οι εκκλήσεις και οι προειδοποιήσεις των εκπροσώπων της αγοράς για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός δεύτερου lockdown.




Ήδη οι απώλειες του εμπορίου λόγω κορωνοϊού ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και σε περίπτωση νέου lockdown θα μιλάμε απλά για εξαφάνιση της αγοράς. Ενδεχόμενο που δεν είναι και πολύ μακριά, όπως διαφαίνεται.


Σε αυτό το γεγονός προστίθενται και οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι οι απώλειες για κάθε μήνα που επιβάλλεται lockdown, αγγίζουν τα 6 δισ ευρώ. 
Βέβαια, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, παρότι η ύφεση υπολογίζεται στο 8%, «η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown».

Πρόσφατα μάλιστα ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Ζαϊρης, είχε υπολογίσει το κόστος των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία στα 40 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δις αφορούν το εμπόριο.

Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, 100.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα) ενδέχεται να κλείσουν μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί (χωρίς να υπολογίζουμε την περίπτωση δεύτερης καραντίνας).

Με την κατανάλωση να έχει πέσει πάνω από 50% και τον τζίρο των καταστημάτων να μειώνεται σε ποσοστό πάνω από 30%, τα πράγματα μόνο προς το χειρότερο μπορούν να πάνε όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου