Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

«Δεν ψηφίζω τα...» - Πυρηνική «βόμβα» Σαμαρά ανατινάζει το Μαξίμου και την κυβέρνηση Μητσοτάκη





Βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης βάζει ο Αντ. Σαμαράς! Υπό τη μορφή τελεσιγράφου διεμήνυσε προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα τρία Μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση και εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο. 



Πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει εντολή στον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα να προγραμματίσει τη συζήτηση και την ψήφιση των Μνημονίων για τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα αυτή παράλληλα με την επίσκεψη του Ζ. Ζάεφ στην Αθήνα.

Ωστόσο, το τελεσίγραφο του κ. Σαμαρά σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να ματαιώσει τη συζήτηση (ψήφιση) των Μνημονίων. Υπό τον φόβο της «ανταρσίας» του πρώην πρωθυπουργού, ενδεχομένως και ορισμένων ακόμη γαλάζιων βουλευτών που είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν αναγκασμένος να πάρει μέτρα (διαγραφή) κατά του κ. Σαμαρά, που ως συνέπεια θα είχε μια κρίση κορυφής στη Νέα Δημοκρατία, με ορατό τον κίνδυνο ακόμη και πτώσης (ανατροπής) της κυβέρνησης. Μπροστά στο εφιαλτικό αυτό σενάριο ο κ. Μητσοτάκης ανέκρουσε πρύμναν κι έβαλε τα μνημόνια στο συρτάρι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαλλάχθηκε οριστικά από το πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να τα καταθέσει προς έγκριση από τη Βουλή. Ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη και αν ο Αλ. Τσίπρας ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία τότε ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλους κινδύνους.

Για την… Ιστορία, τα τρία μνημόνια συνεργασίας αφορούν την επιτάχυνση της εισόδου της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία των δύο χωρών και την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων από ελληνικά αεροσκάφη, που ήδη γίνεται. Διαφωνεί και με τους χειρισμούς με τον Ερντογάν Βέβαια, ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι πηγή κινδύνου για την κυβέρνηση μόνο για το Σκοπιανό αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, διαφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τους χειρισμούς του Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν συμφωνεί με την ετοιμότητα που δείχνει ο τελευταίος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Τ. Ερντογάν. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι δεν θα διστάσει να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του, ιδίως δε αν διαπιστώσει ότι οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν δεν θα είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν σε μια τέτοια περίπτωση. «Η πατρίδα είναι πάνω από κόμματα και πολιτικές καριέρες», επισημαίνει στους συνομιλητές του. Καθίσταται πασιφανές ότι αργά ή γρήγορα Κυρ. Μητσοτάκης και Αντ. Σαμαράς θα βρεθούν αντιμέτωποι, με ό,τι αυτό μπορεί να φέρει για την κυβέρνηση αλλά και το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα "Το Παρόν"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου