Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

EΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ:Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης. Ο Κοντολέων «άδειασε» Γεραπετρίτη και Δημητριάδη, άναψε φωτιές ο Ρουμπάτης




Βαρύτατα τραυματισμένη και πολιτικά εκτεθειμένη βγαίνει η κυβέρνηση από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, καθώς, παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες για επικράτηση του απόλυτου σκότους, οι μέχρι στιγμής μάρτυρες έχουν επιφέρει σοβαρά πλήγματα στους... πρωταγωνιστές του σκανδάλου, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Εξάλλου και το κυβερνητικό αφήγημα περί απορρήτου έχει καταρριφθεί πλήρως -εκτός από τους ίδιους τους «γαλάζιους» βουλευτές, που πλέον το αποδομούν δημοσίως- και από τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ που αναφέρθηκαν αναλυτικώς στα πεπραγμένα τους.

Παράλληλα, λαβωμένος βγαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για την υπόθεση Πιτσιόρλα. Μπορεί από την πλευρά της Κουμουνδούρου, βεβαίως, να κάνουν λόγο για άσφαιρο αντιπερισπασμό της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να εκτραπεί η συζήτηση από την υπόθεση Ανδρουλάκη, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οφείλονται ορισμένες εξηγήσεις. Αναμένεται αυτές να δοθούν σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Κοινή συνισταμένη των καταθέσεων του τέως και του νυν διοικητή της ΕΥΠ είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια να καλυφθεί ο πρωθυπουργός, μια επιχείρηση όμως που τελικώς οδήγησε στα αντίθετα αποτελέσματα. Ο Παναγιώτης Κοντολέων προσπάθησε με νύχια και με δόντια -όπως κάνει εδώ και έναν μήνα, άλλωστε, από όταν παραιτήθηκε από την υπηρεσία- να ξεπλύνει τις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη, φτάνοντας όμως στο σημείο να τον εκθέτει, καθώς μεταξύ πολλών άλλων κατέθεσε στη μαραθώνια συνεδρίαση της Εξεταστικής πως ο πρωθυπουργός ποτέ δεν τον ρώτησε για τους λόγους για τους οποίους παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ακόμη και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε. Αναρωτιέται ευλόγως κανείς από πού ακριβώς ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, αν όχι από τον καθ’ ύλην αρμόδιο διοικητή της ΕΥΠ, για τους λόγους εθνικής ασφάλειας που επέβαλλαν την παρακολούθηση του πολιτικού του αντιπάλου. Ταυτοχρόνως, παρά τις φειδωλές του απαντήσεις και τη μόνιμη προβολή του απορρήτου, ο Παναγιώτης Κοντολέων «άδειασε» και τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του Μαξίμου, δηλαδή τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τους οποίους, όπως είπε, ενημέρωνε τακτικά. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, κανένα σχόλιο επί των σχετικών αναφορών του καρατομηθέντος διοικητή δεν έχει γίνει, προσώρας τουλάχιστον.

Οσο για τον Θεμιστοκλή Δεμίρη, που βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΥΠ εδώ και λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίστηκε πως η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να τον ελέγξει, καθώς, όπως φέρεται ότι ανέφερε, μετά την υπογραφή της εισαγγελέως είναι ανέλεγκτος. Επέμεινε κι εκείνος μάλιστα να επικαλείται το απόρρητο, αρνούμενος να δώσει σαφή απάντηση για το τι έχει γίνει με τους ηλεκτρονικούς φακέλους των παρακολουθήσεων.

Μπορεί οι διορισμένοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη κύριοι Κοντολέων και Δεμίρης να κρύφτηκαν πίσω από το απόρρητο, δεν έπραξαν ωστόσο το ίδιο οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ της περιόδου 2012-2019. Βεβαίως, η κατάθεση του Γιάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την υπόθεση της Οξυάς, καθώς και η αντεπίθεση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, έχουν μονοπωλήσει -αν μη τι άλλο- το ενδιαφέρον. Η Ν.Δ., άλλωστε, κάνει ό,τι μπορεί για να αναδειχθεί το σκάνδαλο στην… αυλή του Αλέξη Τσίπρα.Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Ενθετες: Ο Γιάννης Ρουµπάτης (πάνω αριστερά), ο Χρήστος Ράµµος (κάτω αριστερά), ο Παναγιώτης Κοντολέων (πάνω δεξιά) και ο Θεµιστοκλής Δεµίρης (κάτω δεξιά)

Πάντως, εκτός όσων κατέθεσε για την άμεση παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα, ο Γιάννης Ρουμπάτης «κάρφωσε» και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς φέρεται ότι κατέθεσε πως «οι πολιτικοί δεν εμπεριέχονται στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων», ενώ υποστήριξε πως «κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή». Στο θέμα της καταστροφής εγγράφων αναφέρθηκε και ο Θεόδωρος Δραβίλλας, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί Αντώνη Σαμαρά, καθώς κατέθεσε πως η καταστροφή εγγράφων και στοιχείων παρακολούθησης «είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει από λάθος ή τυχαία», αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που, κατά πώς φαίνεται, έχει καταστρέψει ολοσχερώς το ηλεκτρονικό αρχείο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Κλειδί» η κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ

Τα βλέμματα όλων πλέον είναι στραμμένα στη μαρτυρία του Χρήστου Ράμμου, επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ο κ. Ράμμος αναμένεται να καταθέσει μεθαύριο Τρίτη, αμέσως μόλις ολοκληρώσει ο νυν διοικητής της ΕΥΠ.

Η αντιπολίτευση επενδύει στην κατάθεσή του, καθώς η ΑΔΑΕ είναι το όργανο που είναι αρμόδιο για να εξετάζει τη νομιμότητα των εντολών άρσης του απορρήτου. Εξάλλου, η Αρχή είναι που ελέγχει εδώ και έναν μήνα την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έλεγχος ο οποίος ήδη έχει αποφέρει ευρήματα. Επιπροσθέτως, η κατάθεση του Χρήστου Ράμμου αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς δεν είναι του… απόρρητου δόγματος. Αλλωστε και στην ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών είχε υποστηρίξει, κατά πληροφορίες, πως το απόρρητο δεν μπορεί να προβληθεί ενώπιον της Βουλής. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι βουλευτές περιμένουν να δώσει απαντήσεις για όλα όσα γνωρίζει. Αμέσως μετά τον Χρήστο Ράμμο θα περάσουν το κατώφλι της Εξεταστικής η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Krikel και της Intellexa.

Τελευταίος καταθέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο κλήσης και νέων μαρτύρων από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, από τη Νέα Δημοκρατία εξετάζεται το ενδεχόμενο να κληθεί στην Εξεταστική ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται ούτως ή άλλως έξαλλος όλες αυτές τις ημέρες με την παρακολούθησή του, και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, εν γνώσει του Αλέξη Τσίπρα. Δεδομένης της ικανοποίησης του Μαξίμου από την αναμόχλευση, μέσω της Εξεταστικής, της υπόθεσης της Οξυάς, η κλήση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της πλειοψηφίας θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου