Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Oι Ευρωπαίοι βιομήχανοι συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά με την E.E. και αντιδρούν




Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ο Χάρης Φλουδόπουλος στο Capital.gr αναφέρεται στις αντιδράσεις της Ευρωπαικής Βιομηχανίας και την απογοήτευσή της από τα μέτρα της E.E. για την ενεργειακή κρίση.

Όπως ενθυμούνται οι αναγνώστεςτου Κουρδιστού Πορτοκαλιού είχε προηγηθεί επιστολή που υπέγραφαν εκπρόσωποι από 40 βιομηχανίες και οργανισμούς μετάλλων, μεταξύ των οποίων -από ελληνικής πλευράς- οι κ.κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Παναγιώτης Λώλος (Βιοχάλκο) και ο κ. Αντώνης Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ), επισημαίνοντας τα δυσβάστακτα βάρη που προκαλεί η ένταση της κρίσης και η εκτίναξη των τιμών. Όπως υποστήριζαν πολλές μονάδες κλείνουν και κάποιες άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Για όσους παρακολουθούν με προσήλωση τις εξελίξεις τα δύο τελευταία χρόνια εύλογα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τη πλευρά της Ε.Ε. είναι αντίστοιχη με την “αντιμετώπιση” μιας κατασκευασμένης πανδημίας.

Στη περίπτωση της πανδημίας η πρεμούρα της Ευρωπαικής Ένωσης ήταν να μοιράζει επιδόματα στους πολίτες και να επιβάλει τα εμβόλια τα οποία και αναποτελεσματικά αποδείχθηκαν και οι παρενέργειές τους κόστισαν χιλιάδες ζωές.

Κι όμως δεν ήταν τα 200 δις κέρδος των φαρμακοβιομηχανιών ο λόγος της επιβολής των εμβολίων και της “εκπαίδευσης” του πληθυσμού της Ευρώπης και των ΗΠΑ να ζουν με επιδόματα και ταυτόχρονα να αποδέχονται μοιραίοι και άβουλοι τις ορδές του μεταναστευτικού ρεύματος και μάλιστα από χώρες που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η επιδοματική πολιτική των κυβερνήσεων αποτελεί τορπίλη στην επιχειρηματικότητα καθώς λειτουργεί σαν αντικίνητρο για τη δημιουργία και το επιχειρείν. Εάν σε αυτά προσθέσεις και την απόφαση της κυβέρνησης Biden να δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά 5 και 6 ετών να επιλέγουν το φύλο (!) τους, όπως επίσης και τον πόλεμο που δέχεται η παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι βιώνουμε μία επίθεση κατά του πληθυσμού της Δύσης η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του.

Στο τέλος της μέρας όλες αυτές οι απανωτές κρίσεις εκεί οδηγούν. Στη μείωση του πληθυσμού με φόντο έναν διαρκή επικοινωνιακό τρόμο.

Εάν εξαιρέσεις την Ελλάδα που βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια της θερινής νιρβάνα σε όλο σχεδόν το δυτικό κόσμο οι κοινωνίες αντιδρούν και οι πολίτες βρίσκονται στο δρόμο. Στο μεταξύ καθώς οι δημοσιογράφοι μέσω όπως οι New York Τimes, το TIME, το CNN, o ΕCONOMIST, συνειδητοποιούν ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση αρχίζουν να αντιδρούν και τα δημοσιεύματα γύρω από τη προέλευση της πανδημίας αλλά και το ρόλο των εμβολίων γίνονται όλο και πιο διεισδυτικά.

Επιστρέφουμε στις αντιδράσεις του κόσμου της Βιομηχανίας όπως τις καταγράφει το ρεπορτάζ του Χάρη Φλουδόπουλου>

Την απογοήτευσή τους για τα μέτρα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εκφράζουν μεγάλες βιομηχανικές ενώσεις και σύνδεσμοι της Ε.Ε. ζητώντας πιο αποφασιστικές λύσεις και απαντήσεις. Βασικό ζητούμενο για τη βιομηχανία είναι η μείωση των τιμών της ενέργειας και η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τον ηλεκτρισμό, ειδάλλως υπάρχει ορατός κίνδυνος για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, περαιτέρω λουκέτα και απώλεια κρίσιμων τομέων της βιομηχανικής παραγωγής.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η προειδοποίηση του European Steel Association ο οποίος τονίζει ότι τα επείγοντα μέτρα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ούτε φιλόδοξα αλλά ούτε και επαρκή για να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας και να διατηρήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε βιομηχανικούς τομείς όπως ο χάλυβας που είναι εκτεθειμένοι σε σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμό. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης απαιτούν έκτακτα μέτρα και για τη βιομηχανία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο European Steel Association.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Axel Eggert (κεντρική photo), Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα (EUROFER), υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής δείχνουν περιορισμένη φιλοδοξία και ευρύτητα, καθώς δεν θα μειώσουν τις τιμές ενέργειας και το κόστος για τη βιομηχανία χάλυβα σε ένα βιώσιμο επίπεδο που θα διατηρούσε τον κλάδο ανταγωνιστικό. Η ευρωπαϊκή αγορά κατακλύζεται επί του παρόντος από φθηνότερες εισαγωγές από τρίτες χώρες που υπόκεινται μόνο σε ένα κλάσμα του ενεργειακού κόστους που πρέπει να επιβαρυνθούν οι παραγωγοί χάλυβα της ΕΕ, δήλωσε ο κ. Eggert.

Ο ίδιος ασκεί κριτική στα μέτρα που ανακοινώθηκαν τονίζοντας ότι δεν εξασφαλίζουν προσιτό ενεργειακό εφοδιασμό σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και άρα την βιωσιμότητά τους.

“Δυστυχώς, τα μέτρα είναι απίθανο να σταματήσουν την τάση περικοπής στην παραγωγή αλλά και των προσωρινών απολύσεων. Εάν δεν υπάρξει γρήγορη δράση οι τάσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν μόνιμες και η ΕΕ να θέσει σε κίνδυνο την ανθεκτικότητα του εγχώριου χαλυβουργικού τομέα της, ο οποίος αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την αυτονομία της ίδιας της ΕΕ και στον οποίο βασίζονται τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευές, , η άμυνα, η υγεία, και ο εξοπλισμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόνισε ο κ. Eggert.

Ως προς το τις προτάσεις του κλάδου του χάλυβα ο κ. Eggert αναφέρει ότι ζητούνται πιο φιλόδοξα και πιο στοχευμένα μέτρα για τη βιομηχανία μέτρα με στόχο τη μείωση των τιμών και του κόστους της ενέργειας για τις βιομηχανίες που εκτίθενται στον έντονο παγκόσμιο ανταγωνισμό. “Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης απαιτούν μέτρα έκτακτης ανάγκης και για τη βιομηχανία για τη διατήρηση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ”, κατέληξε.

Ενεργοβόρες βιομηχανίες

Έντονη κριτική ασκούν με επιστολή τους και 12 κλαδικοί σύνδεσμοι ενερβόρων βιομηχανιών (Τσιμέντα, Γυαλί, Μέταλλα, Χάλυβας κλπ).

Σε επιστολή τους προς την Τσεχική Προεδρία της ΕΕ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες υπογραμμίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των εξελίξεων στην αγορά εξαιτίας της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που έχουν ήδη προκαλέσει παύση λειτουργίας εργοστασίων ή μείωση της παραγωγής σε πολλά κλάδους. Κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση χειροτερεύει με πιθανές μη αναστρέψιμες συνέπειες στις επενδύσεις στην Ευρώπη, τονίζουν οι βιομηχανίες.

“Σε αυτό το πλαίσιο, δυστυχώς λείπει η αίσθηση του επείγοντος στη σειρά μέτρων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ενέργειας. Πολλά από αυτά τα μέτρα απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία, διατυπώνονται με ευρείς και, κατά καιρούς, αόριστους όρους και είναι ασαφής ως προς την εφαρμογή τους στη βιομηχανία.
Καλούμε την ηγεσία της Ευρώπης να παράσχει στη βιομηχανία άμεσα και ακριβή μέτρα ανακούφισης που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα για να διασφαλιστεί η συνεχής βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη” αναφέρει η επιστολή των βιομηχανιών προς την Τσεχική Προεδρία.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει επειγόντως μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ με στόχο τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς και μέτρα για την αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου. Το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την κρίση πρέπει επίσης να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα υπογραμμίζουν οι 12 βιομηχανικοί σύνδεσμοι.

Επιδημία λουκέτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή τους οι 12 σύνδεσμοι αναφέρονται στην τάση για μείωση της παραγωγής ή ακόμη και για κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων.

“Τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλος αριθμός βιομηχανικών μονάδων έκλεισαν ή μείωσαν την παραγωγή τους στην Ευρώπη ενώ περισσότερα κλεισίματα αναμένονται περισσότερες τις επόμενες εβδομάδες. Αυτές οι μαζικές περικοπές αναμένεται να αυξήσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες αγορές για στρατηγικές αλυσίδες εφοδιασμού και θα αυξήσουν δραστικά τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα” υπογραμμίζει η επιστολή.

Σήμερα για πολλές βιομηχανίες έντασης ενέργειας δεν υπάρχει καμία επιχειρηματική λογική για συνέχιση της παραγωγής στην Ευρώπη ούτε ορατότητα για επενδύσεις. Οι επιπτώσεις αυτών των περικοπών αρχίζουν επίσης να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις αλυσίδες αξίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή βιομηχανική βάση και τη διαθεσιμότητα βασικών προϊόντων ευρύτερα.

Απαιτείται άμεση και αποτελεσματική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Τι είχε προηγηθεί>



Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της λόγω της έντασης της ενεργειακής κρίσης η ευρωπαική βιομηχανία, ζητώντας τη λήψη έκτακτων μέτρων από την Κομισιόν για έναν χειμώνα, που χαρακτηρίζεται ζωής και θανάτου για πολλές δραστηριότητες.

Προφανώς οι βιομήχανοι που γνωρίζουν σε βάθος τις υποθέσεις βλέπουν προς τα που κατευθύνεται η Δύση και παίρνουν τα μέρα τους. Ανάμεσα στους βιομηχάνους που υπογράφουν ξεχωρίζουμε την ισχυρή ελληνική παρουσία και τα ονόματα των κ.κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, Παναγιώτης Λώλου (Βιοχάλκο) και Αντώνη Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ).

Για τον κ. Μυτιληναίο αυτό που έχουμε να πούμε εδώ στο Κουρδιστό Πορτοκάλι είναι ότι μακάρι να είχαμε στη πολιτική ζωή του τόπου ανθρώπους σαν τον Μυτιληναίο. Τώρα τους χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Σε επιστολή που υπογράφουν εκπρόσωποι από 40 βιομηχανίες και οργανισμούς μετάλλων, μεταξύ των οποίων -από ελληνικής πλευράς- οι κ.κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Παναγιώτης Λώλος (Βιοχάλκο) και ο κ. Αντώνης Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ), επισημαίνουν τα δυσβάστακτα βάρη που προκαλεί η ένταση της κρίσης και η εκτίναξη των τιμών. Όπως υποστηρίζουν, πολλές μονάδες κλείνουν και κάποιες άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Στην επιστολή αναφέρονται τουλάχιστον 12 παραδείγματα ευρωπαϊκών βιομηχανιών που έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε οριστικό ή προσωρινό κλείσιμο μονάδων.



Παναγιώτης Λώλος



Aντώνης Κοντολέων

Οι επιχειρήσεις, η επίτευξη των στόχων πράσινης ενέργειας της EE, αναφέρουν, απαιτούν ανταγωνιστικό και αναπτυσσόμενο τομέα μετάλλων, ώστε να είναι εξασφαλισμένα τα πρόσθετα υλικά που απαιτούνται για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Βασικά μέταλλα, μέταλλα για μπαταρίες και άλλα είναι απαραίτητα σε μεγαλύτερες ποσότητες για την ανάπτυξη των υποδομών δικτύων της ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα φωτοβολταϊκα πάνελ, τις ανεμογεννήτριες και τους ηλεκτρολύτες υδρογόνου…» αναφέρουν.

Χωρίς άμεσα μέτρα, το 2023 θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα λουκέτα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών μετάλλων. Στην επιστολή τονίζεται ότι η υποκατάσταση ευρωπαϊκών βιομηχανιών από μονάδες σε άλλες περιοχές του κόσμου, που ρυπαίνουν περισσότερο, απειλεί και τους παγκόσμιους στόχους εκπομπών.

Η βιομηχανία προτείνει μεταξύ άλλων προσωρινά, μέτρα για μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλαγή στο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορούν να επιδοτηθούν με πρόσθετα κεφάλαια (πέραν του πλαφόν των 50 εκατ. ευρώ), ουσιαστική στήριξη των διμερών συμβάσεων πράσινης ενέργειας (PPAs).

Επίσης, προτείνει μέτρα για συγκράτηση του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αλλά και τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου έκτακτης ανάγκης, που θα απορροφά τους κραδασμούς από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου