Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Το Ισραήλ δημοσιεύει ηχητικό και δορυφορικές εικόνες για να αποδείξει ότι δεν χτύπησε το νοσοκομείο



Με ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων, ο IDF προσπαθεί να αποδείξει ότι για την αιματηρή επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα δεν ευθύνεται το Ισραήλ και πως η έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 500 - έως τώρα - ανθρώπους δεν θα μπορούσε να ήταν... αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ προκάλεσε την έκρηξη.

Χρησιμοποιώντας εικόνες που δείχνουν ζημιές από πυρκαγιά σε πολλά οχήματα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου, το βίντεο που παρουσίασε ο IDF υποδηλώνει ότι ξέσπασε φωτιά στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης εκτόξευσης πυραύλων από την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Το IDF πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν ορατά σημάδια κρατήρων ή σημαντικές ζημιές σε κτίρια που θα προέκυπταν από αεροπορική επιδρομή.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Το «πρώτο πακέτο πληροφοριών ήταν αποδείξεις που υποστηρίζουν ξεκάθαρα αυτό δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί από ισραηλινό πύταυλο», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του IDF Jonathan Conricus την Τετάρτη.

«Δεν υπήρξαν παράπλευρες ή σημαντικές ζημιές στα κτίρια γύρω από αυτό. Ούτε κρατήρας, ούτε τίποτα παρόμοιο σαν αυτά που έχουν συμβεί σε τοποθεσίες όπου έχουν χτυπήσει ισραηλινές βόμβες», είπε ο Conricus.

Υποστήριξε επίσης ότι ο Ισραηλινός Στρατός άργησε να δημοσιοποιήσει πληροφορίες επειδή χρειάστηκαν ώρες για να «διερευνήσει και να φτάσει στο βάθος της κατάστασης».

Ο Αντιναύαρχος Daniel Hagari, από πλευράς του, κάνει τους εξής ισχυρισμούς για να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται το Ισραήλ για το χτύπημα.

  • Ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε στις 18.15 από τη Χαμάς προς το Ισραήλ
  • Ένα μπαράζ 10 ρουκετών εκτοξεύτηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ στις 6.59 μ.μ
  • Εκείνη την ώρα υπήρχαν αναφορές για έκρηξη στο νοσοκομείο

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του IDF ανέφερε πως υπάρχει στα χέρια τους ηχητικό υλικό στο οποίο ακούγονται μαχητές της ισλαμικής Τζιχάντ να κάνουν λόγο για αστοχία ρουκετών.

Το ηχητικό:

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπερβάλλει για τον αριθμό των θυμάτων και προσέθεσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο γρήγορα τι προκάλεσε την έκρηξη.

«Η ανάλυση του εναέριου υλικού μας επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε άμεσο χτύπημα στο ίδιο το νοσοκομείο», ισχυριστήκε, προσθέτοντας ότι η μόνη ζημιά ήταν στο χώρο στάθμευσης.

Λέει ότι ένα είχε εκτοξευθεί πύραυλος από το Ισραήλ θα είχε προκαλέσει κρατήρες και ζημιές σε κοντινά κτίρια, τα οποία «δεν υπάρχουν σε αυτήν την περίπτωση».

«Το μέγεθος της ζημιάς που βλέπουμε εδώ οφείλεται στην κεφαλή του πυραύλου Ισλαμικής Τζιχάντ».

Η ισλαμική Τζιχάντ από πλευράς της, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου ήταν υπεύθυνη, υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποιεί δημόσιες εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η οποία περιέγραψε τις ισραηλινές κατηγορίες ως «ψευδείς και αβάσιμες» και έκανε λόγο για «κατασκευασμένα στοιχεία».

Διαγράμματα που παρουσίασε ο IDF

ισραηλ γαζα νοσοκομειο

ισραηλ γαζα νοσοκομειο

Ζητά αποδείξεις η Ρωσία

Για σοκαριστικό έγκλημα έκανε λόγο το ρωσικό υπ. Εξωτερικών την Τετάρτη αναφερόμενο στη σφαγή του νοσοκομείου στη Γάζα, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες ασθενείς και άμαχοι, που είχαν βρει καταφύγιο.

Ζήτησε από το Ισραήλ να παράσχει δορυφορικές εικόνες για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του πως δεν βρίσκεται πίσω από τη σοκαριστική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στο Radio Sputnik ότι η επίθεση ήταν ένα σοκαριστικό απάνθρωπο έγκλημα.

Μετά την είδηση για το μακελειό στο νοσοκομείο η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί σήμερα κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα, ενώ αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία επί σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, τη χώρα που προεδρεύει στο ΣΑ αυτόν τον μήνα.

Το συνέδριο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 5 το απόγευμα.

https://www.ieidiseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου